2022. május 23., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Dezső nevű olvasóinkat.  Holnap Eszter és Eliza napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kánikula ellen is megoldás a passzívház

Hírek - Gazdaság

KISKUNFÉLEGYHÁZA, CSONGRÁD - 2011. Július 12.

A legforróbb kánikulai órákban huszonöt Celsius-fokot mutat a hőmérő Börcsök András kiskunfélegyházi passzívházában, noha abban egyetlen klímaberendezés sem található. A csongrádi származású gépészmérnök nyaranta a hűtésen több mint száz, telente a fűtésen legalább félmillió forintot takarít meg.

A forradalminak számító, nemrég még a jövő technológiájának tekintett passzívházak éveken belül mindennapivá válnak. Az egyre nagyobb energiaszükségleti válsággal küzdő világunkban ugyanis ma már klasszikus értelemben vett fűtési- és hűtési rendszer nélkül is lehet korszerű lakásokat, irodákat, vendéglátó egységeket építeni.

A passzívház technológiája a Dél-Alföldön is kézzel fogható. Az ország ötödik elismert, s máig a legenergiatakarékosabbnak számító ilyen épületét egy csongrádi mérnök Kiskunfélegyházán építtette az egyre nagyobb csongrádi érdekeltségekkel is rendelkező Kormanik és Társai Kft.-vel. A Bankfalu városrészben lévő lakóépület egyszintes, százhetven négyzetméter alapterületű, s egyre többen a csodájára járnak, hiszen a tulajdonosa a téli fűtési és a nyári hűtési költségek döntő többségét megspórolja.

Börcsök András házának kivitelezési költségei egy normál lakóház építési költségeit hozzávetőlegesen harminc százalékkal haladták meg. A többletbefektetés azonban nemcsak megtérül, hanem rövidesen igen komolyan „kamatozik” is. Az idei nyár első forró napjaiban egy átlagosan 35-40 watt teljesítményű szivattyút működtető, „Energiakulcs” elnevezésű rendszer üzemben tartásával a ház minden pontján fenn lehetett tartani a kellemes, legfeljebb 25 Celsius-fokos belső hőmérsékletet. E ma még misztikusan hangzó „Energiakulcs” nagy vonalakban azt jelenti, hogy a föld mélységi tartományaiban, ahol állandóan 6-10 Celsius-fok a hőmérséklet, úgy keringetik a folyadékot, mint ahogyan a kazánban télen a központi fűtés vizét. Csakhogy ez esetben a víz nem felveszi, hanem leadja azt a hőt, amit a ház födémrendszerébe épített hőelnyelő rendszeren keresztül felvesz.

A tulajdonos számításai szerint a leginkább energiatakarékosnak tekinthető split-klímákkal legfeljebb a ház harmadát lehetne ésszerűen lehűteni, de ahhoz is legalább háromezer-ötszáz watt teljesítményre lenne szükség, a „hőszivattyú” teljesítménye viszont a legintenzívebb működtetése idején sem éri el a 45 wattot.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés