2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét a Tiszán a Victor Hugo luxushajó

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2013. Május 13.

Az előzetes tervek szerint idén négy alkalommal köt ki Csongrádnál a Victor Hugo luxushajó. Az internetes hirdetésekben és a prospektusokban a különleges hajóutat továbbra is a csongrádi Mahart-kikötőnél készült vezető képpel mutatják be, ám a Csongrádon még soha nem járt szemlélőknek a fotó alapján nem derül ki, hogy hol is található a hajót övező csodás természeti környezet. A többnyire franciák, britek és svájciak által kedvelt, de már egyre több japánt is vonzó májusi és júniusi utazásokból irányonként jó esetben bő fél nap jut Csongrádra. Az utazásszervezők főként logisztikai szempontból használják a csongrádi kikötési lehetőséget. Az utasok a megyeszékhely és a megye névadó városa között busszal közlekednek, ugyanis minden csoport útba ejti az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkot. A kikötőtől néhány lépésre lévő nádfedeles halászházakat, s a csodálatos óvárosi miliőt többnyire – az utcákból – csak a parti sétára vágyók tekintik meg. Legközelebb május 17-én este Tokaj felől érkezik a Victor Hugo, ugyanis a hajó a folyón felfelé vezető idei első útján a hétvégén már a csongrádi kikötőben éjszakázott. A hajó újabb csongrádi tartózkodása igen rövid lesz, várhatóan 18-án már délelőtt fél 9 körül továbbhalad Szeged felé.

A nemzetközi hajózási turisztikai portálokon, valamint a legtöbb új prospektusban is a Tisza Csongrád melletti szakaszán készült vezető képpel hirdetik azt a luxushajót, amely Csongrádnál egy évtizede szinte minden esztendőben legalább kétszer kiköt. A nyolcvankét méter hosszú, negyvenkilenc kétszemélyes kabinnal rendelkező Victor Hugo fogadtatása a Tisza mentén általában Csongrádnál a legvadregényesebb. Szerencsére néhány lokálpatrióta mindig próbálta menteni a szülővárosa becsületét. Mint megírtuk, tavaly helyi fiatalok – miután hírportálunk egyik cikkéből értesültek arról, hogy a Tokajba vezető úton gyalázatos körülmények fogadták a hajóval érkezőket – többórás munkával levágták az elhagyott kikötő körüli gaztengert.

Idén a hétvégi kikötést megelőzően a természet gondoskodott a terület gyomtalanításáról, az elhúzódó árhullám miatt ugyanis a zöld növényzet elpusztult. A hajó személyzetét és utasait a felgyülemlett katré látványa, továbbá az épp kiszáradó iszapréteg fogadta, melyen a gyenge szombat esti eső miatt némiképp sikamlóssá vált a gyalogosközlekedés.

Idén is a hajón dolgozik a csongrádi Pintér Beatrix, tőle tudjuk, hogy a szombat este érkezett hajó vasárnap délelőtt indult tovább Tokajba. A korábbi évek hagyományai szerint a Victor Hugo Szeged és Csongrád között most is jórészt utasok nélkül tette meg az utat. A francia és brit turisták döntő többsége szombat kora délelőtt Szegeden autóbuszra ült, majd – a városnézés után – ellátogatott az ópusztaszeri emlékparkba, s csak estére tértek vissza – immár Csongrádnál – a hajóra.

Csongrád polgármestere, Kőrösi Tibor lapunkon keresztül is kérte tavaly az utazásszervezőket, hogy a hajó csongrádi érkezését jelezzék számára, hiszen ez esetben a munkatársaival fogadná a vendégeket. Érdeklődésünkre a település elsőszámú vezetője elmondta, hogy a hajó hétvégi érkezéséről szerkesztőségünktől értesült, s a további három út ügyében sem vették fel vele a kapcsolatot.

A polgármester vélhetően – nagyon helyesen – kerülni kívánja a tolakodás látszatát is. Az viszont már kevésbé jó jel, hogy mindazok, akiknek az ilyen ügyeket Csongrádon „hivatalból” kezelniük kellene, évek óta a fülük botját sem mozgatják.

Úgy tudjuk, az utazásszervezők a jó szándékú közeledést nem utasítanák vissza. Minden bizonnyal személyenként egy-egy palack kiváló csongrádi bort, vagy a várost bemutató digitális adathordozót, esetleg az idén megjelentett, részben angol nyelven is kiadott, igazán nívós új városbemutató kiadványt is továbbítanák a vendégek részére.

Öröm lehetne az ürömben, hogy az önkormányzati költségvetésből már idén is ötvenmillió forintot bizton az utolsó fillérig elköltő Csongrádi Városkép Kft.-t – Pap Gabriella alpolgármester és társai – elvileg részben ilyesfajta tevékenységre hozták létre. Természetesen, a csongrádiak döntő többsége ma már jól tudja, mi is a céggel kapcsolatban a helyi politika valós célja, s ez ma már annak ellenére köztudott, hogy az új stílusú hazai demokráciában ilyen témákról büntetlenül – vagy legalább büntetőfeljelentés elkerülése nélkül – nem lehet beszélni.

A hatalmi nemtörődömség ellenére a város értékei természetesen – egyelőre még – nemzetközi szinten is csodálatra méltóak. A kilencnapos útra – a részvételi díjjal és az egyéb kiadásokkal együtt – személyenként legalább háromezer eurót elköltő utasok körében a Csongrád iránti érdeklődés felkeltése sok tekintetben gyümölcsöző lehet. S ez esetben nem mindig csak a rögtön kézzel fogható, közvetlen eredményre érdemes gondolni!

Idén a kapcsolatfelvételre még lesz három alkalom. A hajó legközelebb május 17-én este köt ki Csongrádnál. A visszaúton jórészt japánokból és franciákból álló vendégsereg várhatóan a másnapi svédasztalos reggeli elfogyasztása után nyomban buszra száll, ám – a Victor Hugo kapitányával, s az utazásszervezőkkel felvett kapcsolat alapján – ajándékozásra még ez a reggel is alkalmat adhat(na).

Az idei második út alkalmával május 27-én érkezik a hajó, s csak 28-án dél körül indul Tokaj felé, visszafelé pedig június 3-án éjjel köt ki, de már másnap kora délelőtt tovább is halad Szegedre.

Fotók: Révész Ildikó

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés