2021. október 26., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Dömötör nevű olvasóinkat.  Holnap Szabina napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évek óta kitartóan „égetjük magunkat” a Tiszán luxushajóval érkező turisták előtt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2012. Június 1.

Nagy feltűnést keltett, amikor a Tiszán közel egy évtizede megjelent egy luxushajó, s kikötött Csongrádnál. A „korántsem két fillérbe” kerülő úton zömében a nemzetközi üzleti életben (!) is érdekelt cégvezetők, befektetők és családtagjaik vesznek részt, akik még akár szívesen vissza is térnének Csongrádra. A legmodernebb navigációs technikával felszerelt, Victor Hugo névre keresztelt hajón jelenleg három csongrádi származású fiatal dolgozik. Nekik az utóbbi években az okozza a legnagyobb szégyenérzetet, amikor megérkeznek a szülővárosukhoz. A hajó ugyanis jobbára olyan körülmények között köt ki, mintha egy nomád faluhoz érkezne. A folyón felfelé vezető úton a kikötéskor idén hatalmas gaz és emberi ürülék fogadta a megpihenőket. Tokajból visszaúton szombat este kötnek ki. A személyzet abban bízik, a pár nappal ezelőtt tapasztaltakhoz képest legalább némileg változik a kikötő és környéke állapota.

Évek óta panaszkodnak a Victor Hugo nevű luxushajón dolgozók, hogy a tavaszi, illetve nyár eleji útjuk során Csongrádnál, a tiszai hajókikötőben és környékén áldatlan állapotokat találnak. Az egykoron az idegenforgalmi tevékenységet irányító Kocsis Imréné a kilenc évvel ezelőtti első és második kikötéskor – „önszorgalomból”, valamint a városa és a hivatása iránt érzett elkötelezettségéből fakadóan – külön kérés nélkül is igazi csongrádi vendégszeretettel, valamint a kikötő és környezete előzetes rendbe tételével, továbbá programkínálattal fogadta a vendégeket. Ez a természetesnek tekinthető helyzet mára gyökeresen megváltozott.

Amikor az előző választási ciklusban Pap Gabriella (már akkor is helyi Fidesz-szervezet elnöke és –frakcióvezetője volt – a szerk.) egykori gimnáziumi évfolyamtársa, a csongrádi származású Palásti Mátra férje, Koór György budapesti lakos vette át a helyi idegenforgalom irányítását, a hajó érkezésekor se híre, se hamva nem volt a Kocsisné-féle vendégszeretetnek. (Koórnak a szerződése szerint nem volt feladata az ilyesfajta idegenforgalmi marketing biztosítása, a szíve pedig egyébként sem csongrádi volt – a szerk.) A Victor Hugo kikötésekor a prominens vendégek általában elhagyott mólót, hatalmas gazt, valamint üres várost, s rideg óvárost találtak. Akkoriban is dolgozott már a hajón csongrádi származású alkalmazott, s kellőképpen szégyenkezett is a szülővárosa miatt. Mára – amikor Pap Gabriella már jól fizetett alpolgármester, s a közbeszédben a személyes játszóhelyeként emlegetett Városkép Kft. megteremtőjévé avanzsált – a helyzet annyiban változott, hogy a hajó felfelé vezető útján az illusztris vendégek a kikötéskor a gaztengerbe gázolva emberi ürülékbe is beleléphettek.

A egyik, jelenleg is a hajón dolgozó csongrádi származású hölgy, Pintér Beatrix a Facebook-oldalán kért segítséget az ismerőseitől, hogy visszafelé, a szombat esti kikötéskor legalább más állapotok uralkodjanak, mint amit a Tokajba vezető úton tapasztaltak.

Beatrix egyébként – annak ellenére, hogy huzamosabb ideje már külföldön él – jól érzi, hogy az aktuális csongrádi városvezetés a „kidumálásban” általában világbajnoknak számított, ezért az ismerőseivel folytatott beszélgetésében jelezte: „Hallottam már olyat is, hogy azért nincs lekaszálva a fű, mert nem tudják az érkezésünk időpontját. Hála istennek, hogy három csongrádi származású van ezen a francia hajón! Ha tudomást szerezhetnék arról, ki is ezért a felelős, én saját kezűleg továbbítanám neki minden év elején a kikötéseink időpontját”. Beatrix a többnapos diskurzus során megjegyezte: „…végül is ez egy jó téma a CsongrádiHírek.hu-nak, s remélem, a tapasztalatunk nem marad visszhang nélkül”.

Mivel Pap Gabriella alpolgármester, Nagy Rusztem jegyző sem szokott válaszolni a hivatalosan feltett kérdéseinkre, ezért a cikket, valamint az információinkat ezúttal közvetlenül Kőrösi Tibor polgármester személyes e-mail címére továbbítottuk. Amint a város első számú vezetőjétől választ kapunk, közöljük.

Addig viszont kérjük mindazon olvasóinkat, akik folyóparti munkához és területrendezéshez, fűnyíráshoz, gyomtalanításhoz, vagy akár ideiglenes járdaépítéshez (csak pár méteres szakaszról lenne szó – a szerk.) értenek, valamint megfelelő szaktudással és felszereléssel rendelkeznek, a Victor Hugo méltó csongrádi fogadása érdekében Pintér Beatrix itt elérhető Facebook-oldalának (Facebook-regisztráció és bejelentkezés után érhető el – a szerk.) igénybe vételével vegyék fel a kapcsolatot a luxushajón dolgozó csongrádiakkal.

Péntekről szombatra virradó éjjel, 0 óra 18 perckor Kőrösi Tibor polgármester a felvetéseinkre a következőket válaszolta:

"A Tisza város felőli védtöltésének rendben tartása az ATIKÖVIZIG feladata. Ez évi két kaszálást jelent. Az önkormányzat ennél természetesen többször levágatja a füvet, ilyen esetekben a város költségvetéséből fedezik a költségeket."

Kőrösi Tibor ezúton is kéri az utaztatást szervezőket, hogy a hajó érkezésének időpontjait, a kikötés tényét, a tartózkodás időtartamát közvetlenül a titkársága számára jelezzék. (A hivatalos önkormányzati email-cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

A polgármester mindehhez hozzáfűzte: természetesen jól tudja, hogy a kikötőnél nem csak a Victor Hugo érkezési időpontjaiban kell rendnek lennie, ennek érdekében a szükséges intézkedéseket az illetékes intézmények és cégek megteszik."

Fotók: DekoNet group

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomment}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés