2024. április 16., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Csongor nevű olvasóinkat.  Holnap Rudolf napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újjáéledt a volt Szeviép-telep

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2013. Április 6.

Annak ellenére lett a gátrekonstrukciós munkák egyik legnagyobb beszállítója a volt Szeviép-telep, hogy a működtetője nem rendelkezik a betonkészítéshez szükséges alapanyagok beszerzéséhez megfelelő saját pénzügyi forrással. Egy megállapodás révén ugyanis megoldották, hogy a tiszai munkákat elnyerő Zsurmó Konzorcium egyik partnercége megvásárolja az alapanyagokat, s azt előlegként az intézmény rendelkezésére bocsátja. Emellett a konzorcium egyik cégének bérbe adott telep más tevékenységeket is végez. A hamarosan kezdődő csongrádi járda-felújítási programhoz járólapokat gyártanak, a belvízelvezető rendszerek rekonstrukciójához különféle betonelemeket készítenek, s mindemellett vidéki építőipari cégek megrendeléseit is teljesítik.

A gátrekonstrukciós munkákat végző Zsurmó Konzorcium tagjainak egyik partnercége veszi meg a Csongrádi Városellátó Intézmény részére a beton gyártásához szükséges alapanyagot, így a volt Szeviép-telepen a technológiai munkák elvégzéséhez az intézménynek csak a gépeket, a személyi állományt és a technológiai tudást kell biztosítania.

A külső cég ilyetén bevonására azért volt szükség, mert a városellátó nem rendelkezett a húszmillió forintot meghaladó önerővel. Mindezt a telep menedzselésével megbízott Gyovai Zsolttól tudtuk meg. A Szeviép működése idején a csongrádi telepen két és fél évtizeden át dolgozó szakember azt is elmondta, hogy a feladatuk a betonkészítés mellett a betonozáshoz szükséges vasszerelési munkákra is kiterjed, így a beruházás egyik meghatározó beszállítójává váltak.

A gátrekonstrukciós munkák idején a többféle betonból összesen ezerhétszáz köbmétert kell előállítani. A betonkészítéshez mintegy tizenhétmillió forintba kerül a cement, s a kavics sem olcsó, a szükséges mennyiségért bő hatmillió forintot kell fizetni. Az árvíz levonulása után folytatódó munkák idején is naponta harminc-negyven köbméter kiszállítását kell biztosítani, de ez nem okoz gondot, a telep ennél jóval nagyobb kapacitásra is képes.

A „Start munkaprogram” révén a többletkapacitásra várhatóan szükség lesz, hiszen közmunkásokkal is bővítik az állományt. Hamarosan beindulhat a helyi járdaépítési program, melyhez természetesen helyben készítik a járólapokat. De még ez sem köti le az üzem teljes kapacitását, ezért az egyéb megrendeléseket is maximálisan teljesíteni tudják.

A betonkeverési munkák – köszönhetően a Szeviép Zrt. felszámolása idején megmentett, majd megvásárolt gépeknek – két alkalmazottal elvégezhetők. Szerencsére a telepet bérbe vevő cég engedélyt adott a tevékenység végzésére, így a betonelem előregyártási tevékenységet az augusztusig szóló bérleti szerződés idején akár teljes kapacitással is végezhetik.

A telep Gyovai Zsolt szerint a gáterősítési munkák befejezése után is életképes marad, hiszen számos megrendelőjük stabil partnernek bizonyul. Folyamatosan szállítanak a MetalCom Zrt.-nek, s több új, valamint visszatérő megrendelő kiszolgálására is számítanak. Ráadásul a telep a belvízelvezető rendszerek rekonstrukciójában egykor komoly beszállító volt, így az akkor szervezett kapcsolatokat most nagy valószínűséggel újjá tudják éleszteni.

A telep jelenlegi, kifejezetten jó helyzete Gyovai Zsolt szerint annak köszönhető, hogy a polgármester elfogadta anno a szakmai tanácsokat, s Kőrösi Tibor javaslatára az önkormányzati képviselő-testület is bele mert vágni az ingatlanvásárlásba.

A telep bérbeadása révén befolyó bevétel a vételár felét már önmagában is „kitermeli”. Emellett azzal is nagyon sokat megtakarít a város, hogy például a járdaépítési program során nem kell külső beszállítóktól vásárolnia. Gyovai Zsolt szerint további, igen jelentős előny, hogy Kőrösi Tibor a telep bérbeadása kapcsán folytatott tárgyalások idején az alvállalkozók kiválasztása ügyében is sikeresen lobbizott, így a gátfelújításnál dolgozó vállalkozás éppúgy csongrádi, mint ahogyan az ott alkalmazott személyek is mind helybéliek.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés