2024. május 08., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Mihály nevű olvasóinkat.  Holnap Gergely és Katinka napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Viharkrónika, dupla ostrom után

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 6.

Ami nyáron hűs árnyat ad, a vegetációs időszakban frissíti a levegőt, s még télen is megtöri a túl erős szelet, valamint csodálatos környezetet varázsol egy alföldi kisváros mindennapi életébe, alkalmasint igen komoly veszélyhelyzeteket is okozhat. A zöldfelületeiről, óriási fáiról messzi földön ismert Csongrádon kedd kora este nem bírtak a tomboló széllel azok a kisebb-nagyobb famatuzsálemek, amelyeket – helyenként gyökerükről letépve – végzett ki a trópusi időjárási képződményekre emlékeztető vihar. A kidőlt fák egy részénél a gyökérszinten olyan mérvű pusztulás volt megfigyelhető, ami vélhetően nem arra sarkallja majd a helyi városvezetőket, hogy maguk ragadjanak láncfűrészeket, hanem talán arra, hogy végre egy-két illetékes tyúkszemére lépjenek, s sürgős, hathatós intézkedéseket követeljenek. Annál is inkább fontos lenne a fák felülvizsgálata, mert – egyelőre úgy tűnik – az augusztusi időjárás szinte ismétli önmagát. Szerencsére a szerda esti zivatarok nem álltak láncba, így Csongrád területén – a késő esti információink szerint – jelentős károk a szerdai zivatarok idején nem keletkeztek.

Mint korábban megírtuk, kedd kora este hatalmas erővel csapott le a Tisza túlpartja felől érkező vihar a Körös-toroki üdülőterületre, majd – alig gyengülve – átvonult a városon. A Körös-toroki üdülőterületen – amiképpen az alábbi, korábban még nem közölt videónkon is látható – nem csoda, hogy szinte minden második-harmadik nagyobb fát megtépázott a szélvihar.

A város központjában és a peremterületeken egyaránt pusztítottak a széllökések. A helyi tűzoltókat – információink szerint – kedd este a szentesi és kiskunfélegyházi kollégáik is segítették. Úgy tudjuk, a keddi vihar nyomán húsznál több helyszínen kellett a lánglovagoknak közbeavatkozniuk, de a szerda esti zivatarok is adtak nekik munkát.

Mint Donka Ferenc kedd este készült, a fenti galériában megtekinthető fotóin jól látható, a tűzoltóknak – a Széchenyi iskolára dőlt öreg platánfától, a Csokonai utcában a felázott útfelületbe süllyedt teherautón át, a viharos erejű szél által megbontott kéményig – számos helyen kellett dolgozniuk, s – jórészt ugyanazokon a helyeken – az önkormányzat illetékeseinek is akadt munkája. A Csongrádi Városellátó Intézmény vezetői már a vihar idején megkezdték a kárhelyszínek felmérését, a legfontosabb beavatkozásokat kedd este megtették, a közterületek rendbe tétele pedig szerda reggel kezdődött meg. A szerda este 10 óra után érkezett zivatarzóna miatt azonban csütörtök reggel minden bizonnyal számos új helyszínen is dolgozniuk kell.

Mint Révész Gábor fenti képgalériánkban látható felvételein, valamint az e témával foglalkozó korábbi cikkünkben közölt fotóinkon is megfigyelhető, a viharban kidőlt egyes közterületi fák esetében komoly gyökérszinti korhadást lehetett megfigyelni.

Kétségtelen, hogy az egy évvel ezelőtt közterületen láncfűrészt ragadó csongrádi polgármester a maga módján a „külvilág felé” jelezte a problémákat. Kőrösi Tibor akciója után viszont rövidesen kiderült, hogy a hirtelen felindulásból elvégzett favágás csak arra volt jó, hogy az országos bulvármédia egy napra a vállára kapja Csongrád várost, de arra már nem, hogy a problémákra hatékonyan megkeressék a helyi megoldásokat.

A polgármester a viharos kedd éjszakáján is blogolt egyet, az internetes naplójában Ítéletidő címmel az alábbiakat közölte:

„Nem eső, hanem igazi felhőszakadás, már-már özönvíz zúdult ránk, erős széllel és jéggel súlyosbítva, kedden kora este.

Több helyen nem bírták a csatornák elnyelni ezt a rengeteg csapadékot, az árkok szinte csordultig teltek. Az Ifjúság téren egy óriási nyárfa esett áldozatul, az Arany János utcában, a Körös-torokban, a Széchenyi Iskolánál is fa dőlt ki, mint ahogy még több helyen a városban. Van, ahol autóra zuhant egy hatalmas fa, máshol lakóházra.

Az Őszülő Otthonnál a Katasztrófavédelem munkatársai dolgoztak a tető ideiglenes helyreállításán, de több helyszínen is jelen voltak, sajnos akadt munkájuk bőven. Akárcsak a Városellátó szakembereinek, akik a felhőszakadás kezdetén már az utcákon voltak segíteni. Én is autóba ültem, próbáltam a károkat felmérni. Megnyugtató volt látni, hogy a pusztítás nyomait azonnal igyekeznek eltüntetni a szakemberek.

A legfontosabb a veszélyhelyzet elhárítása volt, a károk felmérése folyamatos. Az első hírek szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés sehol sem történt.

Köszönet a tűzoltóknak, az áramszolgáltatónak, a Városellátó munkatársainak a gyors és hathatós segítségért! Köszönet továbbá mindazon lakosoknak, akik önként segítették a szakemberek munkáját ott, ahol csak lehetett!”

E témában érdemes elolvasni még a Csongrádi Városellátó Intézmény igazgatója, Hajdú László A baj összekovácsol című írását is, melyet a saját, „Hajdú Rivörkatidzs Laci” elnevezésű blogoldalán szerda este tett közzé.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés