2024. május 08., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Mihály nevű olvasóinkat.  Holnap Gergely és Katinka napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Égszakadás – Hatalmas vihar verte a várost

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 6.

A Tiszántúl felől érkezett zivatarlánc kedd kora este, negyed 7 körül jutott át a Tiszán, s a Körös-toroki üdülőterületen döbbenetes erejű széllel, esővel és jéggel, mintegy fél órán keresztül szakadatlanul pusztított. A vihar a város felé mozgott tovább, s közben az ereje csak minimálisan csökkent. A hatalmas széllökések miatt Csongrád teljes területén megtépázta a fákat, a lehulló ágak és gallyak autókban, háztetőkben komolyabb károkat is okoztak. Az Ifjúság téren, a játszótér közelében, a járda mellett álló, legalább huszonöt méter magas, korhadozó öreg fát a gyökereiről letépve döntött ki egy széllökés. Szerencsére a járda e szakaszán épp akkor nem haladt senki. S az is kész csoda, hogy a csak este 7 órára mérséklődött, majd rövidesen elvonult vihar Csongrád területén senkinek sem okozott sérüléseket.

Kedd délután a Tiszántúlon – Makótól Csépáig – egy félkörívet alkotva helyezkedett el az a zivatarlánc, amely este 6 óra előtt közelítette meg a Tiszát. A folyónál megtorpant zivatargóc hirtelen felerősödött, majd negyed 7 körül átjutott a Tiszán, s elsőként a Körös-toroki üdülőterületre csapott le. Mint az alábbi videónkon is látható, csodával határos, hogy a területen tartózkodó mintegy kétszáz személynek nem esett baja.

Amikor fél 7 körül elemében tombolt a vihar, a parti büfék sátrai alól a Tiszavirág zeneklub területére menekültek mindazok, akik korábban még bíztak egy enyhébb viharban, s a zivatar viszonylag gyors elvonulásában. A döbbenetes erejű szél és a szakadó eső jeget is hozott, még a Tiszavirág masszív épületének betonlábazatainál is félelmet keltő volt a Körös-torokban évtizedek óta nem látott erejű égszakadás.

A vihar a városközpont felé mozdulva alig vesztett az erejéből: fákat tört össze, s rövid idő alatt annyi csapadékot zúdított Csongrád területére, hogy annak gyors elvezetésére még a jól kiépített csatornarendszerrel rendelkező városrészekben sem volt reális esély. Az orkánerejű szél és a felhőszakadás hullámokban érkező jégesővel párosult, többnyire borsószem méretű, de helyenként cseresznyenagyságú jég is hullott.

A vihar a Körös-toroki üdülőterületen szinte minden második-harmadik hatalmas fát erősen megtépázott. A parti sétány melletti egyik fáról hatalmas ágat tört le, amely a Happy Day Hotel kerítésére zuhant.

A Körös-toroki Kempingben egy szélroham két ágat döntött az egyik pontonos faházra, amelynek a teteje sérült, de így megvédte a szomszédos faházban nyaralók gépkocsiját, a zuhanó hatalmas ágak ugyanis a tetőn fennakadtak.

A kárelhárítás az üdülőterületen is megkezdődött. A Körös-toroki nagytakarítás minden bizonnyal több napot is igénybe vehet. A tapasztalt üdülőterületi vendéglátók közül akadt, aki úgy vélekedett: ha ez a vihar a Körös-toroki Napok idején csap le, emberáldozatokkal is számolni kellett volna.

A városban is pusztított a vihar. Az Ifjúság téren az egyik szélroham egy legalább huszonöt méter magas, már igen öreg és láthatóan beteg fát döntött ki. A széllökés erejét jól mutatja, hogy a viszonylag magányosan álló fát szinte kitépte a helyéről, miközben a gyökerei a földbe szakadtak. A fa maradványainak eltakarításán a városellátó intézmény munkatársai még késő délelőtt is dolgoztak. Mint az alábbi fotóinkon is megfigyelhető, a fa gyökérzete pusztulófélben volt, vélhetően ezért is bírt el vele ilyen gyorsan ama szélroham.

A tűzoltók késő este is folyamatosan dolgoztak a leszakadt ágak eltakarításán, így kedd éjfélre már valamennyi belterületi út és utca gond nélkül járható volt.

A járműveket és a tetőszerkezeteket ért kár előzetes felmérése még nem zárult le. Az összesített kárjelentés – ha egyáltalán készül majd ilyen – leghamarabb talán napok múlva állítható össze. A közterületi fák által okozott károk viszont jó eséllyel megtérülnek, az önkormányzat ugyanis az ilyen esetekre rendelkezik megfelelő biztosítással. Az effajta kárigény bejelentéséhez mindenkor szükségesek a megfelelő hatósági igazolások.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés