2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Trafikrablás – Kétszázezer a nyomravezetői díj

Hírek - Sziréna

CSONGRÁD - 2014. Január 6.

Mintegy húsz órával a benzinkúti trafikrablás után kiadta a rendőrség az első hivatalos tájékoztatót, melyben közlik: aki az elkövetővel kapcsolatban hitelt érdemlő, s a nyomozást eredményre segítő információt szolgáltat, nettó kétszázezer forint jutalmat kap. A rabló személyleírása: 170-175 centiméter magas, 25-30 év közötti, vékony testalkatú férfi, aki sötét, kapucnis kabátot és fehér színű sálat viselt; a kabáton márkajelzés, felirat nem volt.

A vasárnap este kirabolt „nagybenzinkúti” trafik hétfő reggel ismét fogadta a vásárlókat, miközben a tettes még szabadlábon, ismeretlen helyen tartózkodott. A helyzet késő délutánig sem változott. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság pár perccel délután 4 óra előtt megjelentette az üggyel kapcsolatos első hivatalos közleményét, melyben – többek között – az alábbiak olvashatók:

„A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2014. január 5-én 19 óra 35 perc körüli időben egy férfi bement a Csongrád, Szentesi úton lévő benzinkút mögötti Nemzeti Dohányboltba, ahol a bevételt követelte. Miután megkapta a pénzt, a helyszínről elmenekült.

A gyanúsított körülbelül 170-175 centiméter magas, 25-30 év közötti, vékony testalkatú férfi, aki sötét, kapucnis kabátot és fehér színű sálat viselt. A kabáton márkajelzés, felirat nem volt. A támadón napszemüveg volt, amit vagy a szemén vagy a fejtetőre tolva hordott.

A nyomozás megállapította, hogy 2014. január 5-én 19 óra 30 perc körüli időben a benzinkúttal szemben a Szegedi út sarkán, a menetirány szerinti jobb oldalon, a sarki házak előtti parkolóban egy személygépkocsi parkolt.

A rendőrség kéri, hogy aki a fenti személyleírású férfit, vagy a parkoló gépkocsit látta, illetve a bűncselekménnyel összefüggésben bármilyen információval rendelkezik, hívja a Csongrádi Rendőrkapitányság 63/571-510-es telefonszámának 41-21-es mellékét, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (h-cs: 8-16, p: 8-13), vagy a 107, 112 központi segélyhívók valamelyikén.

A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben rögzített jogkörénél fogva a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nettó 200.000 forint díjat tűzött ki a nyomravezetőnek. A díjkitűzés összege annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és ismereteit az eljárás során ismerteti. Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére a szükséges intézkedéseket megteszi. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A díjkitűzés visszavonásának jogát a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezés elkésett.”

Mint vasárnap késő este megírtuk, szerkesztőségünk információi szerint egy eszközzel (de nem lőfegyverrel) a kezében lépett be egy férfi a csongrádi „nagybenzinkút” épületében működő trafikba. Értesüléseink szerint a rabló a tette elkövetésének a helyszínén, a bolt vevőterében egyedül volt, s vele szemben, az eladótérben is csak egy személy tartózkodott. A történteket elsőként a benzinkúton a feleségével együtt lévő, s a tankolást épp befejező csongrádi polgármester észlelte. Kőrösi Tibor a trafik riasztójának a jelzésére felfigyelve, érdeklődve lépett az üzletbe, majd miután megtudta az eladótól, hogy mi történt, telefonon értesítette a rendőröket.

A polgármester az internetes naplójában ekképpen örökítette meg a tapasztalatait:

„Ha csak halljuk, hogy mással megtörtént a baj, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy velünk ez nem fordulhat elő. Ám ha mégis bekövetkezik és valamilyen módon cselekedni kell, akkor mindjárt másként látja az ember az adott helyzetet. (…) Vasárnap este tankolás közben hallottam egy riasztó hangját. Nem tűnt közelinek, ezért nem gondoltam, hogy a benzinkút túloldalán lévő trafikból jön a vészjelzés. Amikor elindultam, akkor láttam meg a villogó sárga szirénát. Ilyenkor nehezen hiszi el az ember, hogy valóban baj lehet, először műszaki hibára gondol. De legyen ott mindig a kérdés: ,,Mi van, ha…? ’’

Mi van, ha okkal szól a riasztó és valóban rablás történt? Mi van, ha még bent van a rabló a trafikban? Segíteni kell! Megálltam, bedörömböltem - mert az ajtó zárva volt - és azonnal kiderült, hogy itt bizony nem műszaki hibáról volt szó. A trafikot kirabolták, melynek során szerencsére személyi sérülés nem történt.

Gondoljunk mindig arra, hogy ha felmerül a segítségnyújtás szükségessége; ne menjünk el az ilyen helyzet mellett, hanem cselekedjünk, ahogy az ilyenkor elvárható!”


A TV2 a hétfő esti hírműsorában ekképpen számolt be a csongrádi trafikrablásról:

(A videó a képre kattintás után (a felugró ablakban) közvetlenül a TV2 hírportáljáról tekinthető meg.)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés