2024. április 23., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Béla nevű olvasóinkat.  Holnap György napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Asztalitenisz az Aranysziget Otthonban

Hírek - Sport

CSONGRÁD - 2011. Október 16.

A helyi asztalitenisz sportegyesület legjobbjai szombat délelőtt másfél órás bemutatót tartottak az Aranysziget Otthon aulájában. Az egyesület alelnöke, Sarusi János megkeresésére Kis Tamásné intézményvezető örömmel adott helyet a rendezvénynek. E bemutató volt az első a nyilvános bemutatkozó programok sorában, melyek révén a civil szervezet lelkes vezetői vissza kívánják állítani az asztalitenisz egykori csongrádi nimbuszát.

Az idén nyáron megújult Csongrádi Ifjúsági Asztalitenisz Sportegyesület néhány héttel ezelőtt tagtoborzót hirdetett. A civil szervezet alapvető célja, hogy a magasan kvalifikált országos bajnokság megfelelő osztályaiban a legszebb Tisza-parti kisvárost éveken belül kiváló csongrádi sportolók képviselhessék. Az egyesület taglétszáma az elmúlt hónapban szépen gyarapodott, így az elnök, Gulyás Martin szerint immár igen jó az esély arra, hogy a civil szervezet fennmaradását a „mesterséges akadályok” ellenére se veszélyeztethessék anyagi gondok.

A versenyzők számára az első nagyobb megmérettetési lehetőséget a Csongrád Megyei Asztalitenisz Csapatbajnokság (CSMAB) jelentheti, ahol a második vonalban, a B-ligában – őszi-tavaszi fordulós rendszerben – kilenc vetélytárs csapattal mérik össze a képességeiket. A két lehetséges bajnokesélyessel vívott mérkőzések közül a mindszenti vendégjáték 8:2-es csongrádi sikerrel, míg az október 14-én hazai pályán, tartalékos csongrádi csapattal lefolytatott Csanytelek elleni párharc 5:5-ös döntetlennel zárult.

Az eredmények:

Mindszenti ABK – CSIFA SE.: 2 – 8

Köblös 1, Kiss Z. 1, Olasz Cs. 0
Gulyás M. 3, Kocsis I. 3, Fekete L. 1

Páros: Köblös-Kiss vs. Gulyás-Kocsis: 1:3

CSIFA SE. – Csanyteleki Amatőr Asztalitenisz Szakosztály: 5 – 5

Gulyás M. 3, Csüllög S. 1, Fekete L. 0
Tóth E. 2, Törköly J. 2, Vidács L. 1

Páros: Gulyás-Csüllög vs. Tóth-Törköly: 3-0

Az egyesület a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) jóvoltából, a szegedi ATSK közvetítésével két új asztallal, az utánpótlás-neveléshez szükséges ütőkkel és labdaszettel is gazdagodott. Az immár rendelkezésre álló hét versenyasztalnak köszönhetően Csongrádon bármikor tudnak minden igényt kielégítő országos versenyt rendezni – az egyesületi vezetés tervei szerint ennek bizonyítására már novemberben lesz megfelelő alkalom.

Az említett „mesterséges akadályokról” szólva az elnök elmondta: az előző évekhez képest az egyesület igencsak alulfinanszírozott, ami elsősorban az önkormányzat nehéz anyagi helyzetéből adódik. A megfelelő mérvű városi támogatás híján lehetetlenné válik az utánpótlás versenyeztetése. Az utazási és a nevezési díjak kifizetését a bajnokságban induló csapat részére sem tudják garantálni. Az egyesület fenntartásához szükséges személyes ráfordítás, a magas önköltség ráadásul a helyi intézmények kevés jóindulatával párosul. Az elnök a jóindulat hiányáról szólva példaként egy korábbi cikkünkben vázolt helyzetet, s a mögötte meghúzódó politikai indíttatású viszályokat is megemlítette. Gulyás Martin szerint elkeserítő, hogy a helyi intézményekben a helyi sportegyesületek számára aligha megfizethető terembérleti óradíjakat alkalmaznak. Az asztalitenisz egyesület – az egyház jóvoltából – a Nagyboldogasszony Általános Iskola tornatermét kedvezményes óradíjjal veheti igénybe, bár a terembeosztásból adódó legújabb időkeret-kurtítás nehézkessé teszi a csapatbajnoki mérkőzések lejátszását, s az utánpótlás fejlesztését.

A fiatalokat Csongrádon is egyre nehezebb sportra csábítani, ezért a jövőben a fiatalok és az idősebbek részére egyaránt tartanak nyílt bemutatókat, ahol bárki ütőt és labdát ragadhat, s ismerkedhet a világon a második legnépszerűbbnek számító sportággal. Első lépésként – az „Idősek Hete” keretében –az Aranysziget Otthon lakói számára rendeztek bemutatót, melyen részt vett a csapat edzője és NB II-es játékosa, ifj. Kocsis István, az egykoron Csongrádon játszó, ma a Szentesi Kinizsi NB III-as csapatában szereplő Kádár Péter, továbbá Gulyás Martin elnök, Sarusi János alelnök, s a leánya, az országos diákolimpia döntőjében résztvevő Sarusi Fanni. A rendezvény technikai feltételeit a tavaly Európa bajnoki címet nyerő Fekete Lajos biztosította. A mintegy másfél órás bemutató során látványos labdameneteket láthattak a csillogó szemű idősek, egyikük már a bemutató idején ütőt ragadott, s bekapcsolódott a mérkőzéssorozatba. A közönség soraiban helyet foglalt, s a látottakról elismeréssel szólt egy volt profi játékos is, aki korábban a Szentes csapatát évtizedekig erősítette. (A csapat életéről hamarosan fényképes, s videofelvételekkel illusztrált cikkekkel is beszámolunk – a szerk.)

Az egyesület edzéseit a volt Kossuth, jelenleg Nagyboldogasszony Általános Iskola tornatermében keddenként és péntekenként este 5 és 7 óra között tartják; várják a leendő sportolókat, s szívesen látják a kíváncsi szemlélődőket is.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

{fcomments}

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés