2020. február 25., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Géza nevű olvasóinkat.  Holnap Edina napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úszott a központ és az Alsóváros (fotókkal)

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Július 2.

Négy éve minden nagyobb eső után egybefüggő vízszőnyeg alakul ki a Batsányi gimnázium környékén. A szombati felhőszakadások és zivatarok a városközpont e részét újfent kacsaúsztatóvá változtatták. Az esővíz rendszeresen gondot okoz az Alsóvárosban, valamint a Heringer-telepen is.

A városközpontban szombaton is a Gróf Andrássy utca gimnázium előtti szakaszán, valamint a Heringer-telep több utcájában, s az Alsóváros jelentős részén alakult ki egybefüggő vízszőnyeg. A jelenség nem új, hiszen ezek a területek minden nagyobb eső után menetrendszerűen munkát adnak a tűzoltóknak, valamint a városellátó intézmény munkatársainak.

A szombat délelőtti és kora délutáni várható extrém időjárási körülményekre a katasztrófavédelem még kora délelőtt felhívta a város polgármesterének a figyelmét. A helyi kárelhárítókat nem érte felkészületlenül a több hullámban érkezett csapadék. A beavatkozások most is „tüneti kezelések” voltak, hiszen a gimnázium körül a vízelvezetési gondok 2008. óta tapasztalhatók, Alsóvárosban pedig évtizedes a probléma.

A Belváros önkormányzati képviselője, Máté Attila, valamint Kőrösi Tibor polgármester egyetértettek abban, hogy rövid időn belül fel kell tárni a városközponti csapadékvíz-elvezetési gondok eredőjét, s a problémákat mihamarabb meg kell oldani. A feladatot a városellátó intézmény kapja, s a munkákba a helyi közműszolgáltató céget is bevonják.

A polgármester az elmúlt időszak gyakorlatát figyelembe véve úgy véli, hogy „kész csoda lett volna” ha a városközponti útfelújítások előtt a közművek állapotát felmérik. Szerinte most meg kell próbálni a Kossuth téri és az Andrássy utcai csapadékvíz-elvezető csatornákat úgy rendbe tenni, hogy a felszíni burkolatokhoz ne kellejen hozzányúlni.

Bonyolultabb beavatkozást igényel a Heringer-telep és az Alsóváros. A körzet önkormányzati képviselője pénteken - öltönyben és nyakkendőben - egy szoboravató ünnepség házigazdája volt, szombaton pedig - munkásnadrágban és gumicsizmában – az alsóvárosi és a telepi lakosokkal együtt árkot kapart. Murányi László szerint évtizedes a vízelvezetési gond, s immár elfogyott a minden nagyobb esőt megszenvedő lakosok türelme.

A városüzemeltetési feladatokat koordináló Gyovai Gáspár alpolgármestertől megtudtuk: a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztésére egy közel 140 millió forint főösszegű pályázatot készítenek elő, melynek beadási határideje ez év októbere. Ha sikerrel jár a város, a szükséges munkákat legkésőbb jövő tavasszal el tudják végeztetni.

Fotók: Pintér Ferenc

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés