2020. február 23., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Alfréd nevű olvasóinkat.  Holnap Mátyás napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felavatták Szarka Ödön mellszobrát (fotókkal)

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Július 2.

Jó ember lehet csak jó orvos – olvasható dr. Szarka Ödön legendás hírű csongrádi orvos pénteken felavatott mellszobrának talapzatán. A társadalmi kezdeményezésre, közadakozásból állított alkotást Máté István Csongrádon élő szobrászművész készítette.

Murányi László önkormányzati képviselő néhány évvel ezelőtt vetette fel egy szűk körű beszélgetés során, hogy ideje lenne már a bökényi rendelőintézet névadójának tiszteletére szobrot állítani. Bár lehetett volna még várni szűk másfél évet, hiszen a kisváros máig legendás hírű orvosa 1902. október 30-án született, Murányi mégis úgy döntött, inkább a szakrendelő felújításához kapcsolja a szoboravatást – így ugyanis jövő ősszel már egy igazán méltó helyen lehet megrendezni a születésének száztizedik évfordulója alkalmából tartandó megemlékezést. A kezdeményezést rögtön felkarolta dr. Nagymélykúti László, a Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Szakellátó Kft. volt ügyvezető igazgatója, majd több helyi cég, vállalkozó és magánember is az ügy mellé állt. Néhány hónap alatt összegyűlt a szobor elkészítéséhez és köztéri felállításához szükséges közel kétmillió forint.

Az egyetem elvégzése után szinte azonnal, 1926. októberében Csongrádra visszaköltöző, s magánorvosként praktizáló dr. Szarka Ödön klasszikus általános gyógyítóként, „igaz emberként” lopta be magát a szülővárosa lakóinak szívébe. A szoboravatón Murányi László elmondta: rövid bőrkabát, csizmanadrág, parasztcsizma volt az általános öltözéke, s ha kellett fogat húzott, de ha úgy hozta a sors, szülést vezetett, vagy épp sebészeti beavatkozásokat végzett. Kezdő orvosként is csak a munkájára összpontosított, biciklivel, lemezvillás motorral, vagy épp lovas fogattal járta a várost és a tanyavilágot – s mindig, mindenkinek előre köszönt. Ha beteghez hívták, soha nem mondott nemet. Ha úgy hozta a sors, az újszülöttet kunyhóban, szalmaágyon segítette a világra. Szegényektől soha semmiféle ellenszolgáltatást nem fogadott el, ugyanis vallotta: „Ember vagyok, ezért semmi, ami emberi, nem idegen tőlem”.

Tevékenysége során mindig vállalt közösségi munkát, így már 1927-től a „kétkeziek biztosítójának” orvosa lett. Később, 1932-ben – dr. Gulyás Lajossal, a város másik nagy orvos egyéniségével – megszervezték Csongrádon a Zöldkereszt mozgalmat. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetét is évtizedeken keresztül irányította. Tehetségét, emberi kvalitásait az ország akkori felső vezetése is észrevette, így 1938. és 1944. között a fővárosban minisztériumi szolgálatot teljesíthetett. Miután Budapestről hazatért, hamarosan városi főorvossá nevezték ki, e tisztséget az 1966-os nyugdíjazásáig töltötte be.

A neves orvos személyiség mellszobrát Máté István Csongrádon élő szobrászművész készítette. Az alkotást dr. Szarka Ödön lánya, Zsuzsanna leplezte le, s azt a város közössége nevében dr. Kőrösi Tibor vette át.

Péntek délután óta dr. Szarka Ödön immár minden nap, éjjel és nappal a róla elnevezett szakrendelő felé tekint. E tekintet olyan, mint amilyennek egykoron a csongrádiak megismerhették: megnyugtató és segítőkészséget sugárzó.

Fotók: CsongrádiHírek.hu

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés