2023. október 01., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Malvin nevű olvasóinkat.  Holnap Petra napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendelettel garantálták a balhés szezont

Hírek - Közélet


CSONGRÁD - 2011. Június 22.

Eredmény nélkül zárult a Körös-toroki üdülőterület önkormányzati képviselője és a Happy Day Hotel tulajdonosa által szervezett érdekegyeztető fórum. A területet fenntartó cég szeretné bebiztosítani a kedvező üzleti eredményét, a vállalkozók viszont sarcnak tartják az ellenük alkotott új "házirendet".

Nem nyerészkedni akarnak, de a veszteséget is szeretnék elkerülni. A szerda délutáni Körös-toroki érdekegyeztető vállalkozói fórumon nagyjából ezzel magyarázta a sebtében elfogadott önkormányzati rendelet-módosítás indokait Gyovai Szabolcs, a Körös-toroki üdülőterület üzemeltetését három év időtartamra felvállaló Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. ügyvezető igazgató-helyettese. A fórumon a lapunkat folyamatosan "kóstolgató" cégvezető a vitaindító monológjában sérelmezte, hogy a kialakult helyzetet úgy állítjuk be, mintha ők az üdülőterületi vállalkozóktól maffiamódszerrel, maffiaként gyűjtenék a pénzt. Felvetésünkre, miszerint ezt miből gondolja, hiszen ilyet nem írtunk, egy mosoly kíséretében Gyovai azt mondta, hogy a cikkek olvasása közben neki ez jutott eszébe, majd cáfolta, hogy például a múlt szombaton teli lettek volna a közterületi hulladékgyűjtők, hiszen egy hétvégi rendezvényről szóló cikkünkhöz kapcsolt fotónkon szereplő gyűjtő épp a Happy Day kihelyezett hulladékgyűjtője volt. (Mivel a fotós kollégánknak szombat este jobb dolga is akadt, minthogy az üdülőterület összes szemétgyűjtőjéről egyenként bizonyító erejű képet készítsen, állításunk igazságtartalmának a megítélését a tisztelt olvasóinkra bízzuk. - a szerk.) Az igazgató-helyettes érthetetlen, negatív médiahadjáratnak nevezte a problémák nyilvános felvetését, mondván, ők színvonalat szeretnének teremteni, a "médiacirkusz" viszont senkinek nem kedvez. Szerinte a tiltakozásokkal nem lehet semmit elérni, hiszen "a cégük három évre megnyerte az üzemeltetés lehetőségét, ezért őket innen elzavarni sem lehet".

E magabiztos kijelentés megalapozta a vállalkozók egyébként is felfokozott hangulatának a tartósságát. A Happy Day Records Kft. ügyvezető igazgatója, Huff Zsuzsanna a vita nyitányában arra lett volna kíváncsi, miért nem lehet a területre belépésért pénzt szedni, s miért négyzetméteralapon óhajtanak az üdülőterületen hulladékszállítási díjat kérni, hiszen a városban nem ez a helyzet, a hulladék űrtartalma szerint kell fizetni. Gyovai válaszából kiderült: a takarítás nem űrmértékkel szabályozható, a rendeletben szereplő díj ugyanis nem csak a hulladék elszállítását foglalja magában, hanem például a partfürdőn eldobált szemét begyűjtését is.

Gyovai azt is állította, hogy a rendeletalkotás előtt volt érdemi egyeztetés, ezt azonban a vállalkozók egyöntetűen cáfolták. Szigeti Szabolcs azt is megerősítette, hogy elhangzott az ominózus, félmillió forint éves díjtételre vonatkozó felvetés, ami szerint neki ennyit kellene idén befizetnie a területet fenntartó cég kasszájába. Gyovai viszont cáfolta, hogy ilyet bármikor is mondott volna. Szigeti szerint a jóhiszemű támogatás eddig is működött, de a mostani, rendelettel biztosítottan beszedendő díj a vállalkozók szerint egy furcsa csongrádi specialitás.

Gyovai kifejtette: a terület rendben tartásáért cserébe elvárt vállalkozói hozzájárulási díj a büfék bevételeiből nem nagy szeletet hasít ki, a felzúdulás eltúlzott, hiszen például naponta három-négy lángos árából kitermelhető a fizetendő díj. A vállalkozók ezt másként látják, ráadásul szerintük a mérlegnek két nyelve van, ráadásul a kft. szombat este például csak azért tud jelentős parkolási díjbevételt produkálni, mivel a vállalkozók szombatonként rendezvényeket tartanak. A vállalkozói udvar büféinek a fórumon jelen lévő üzemeltetői úgy vélték, nonszensz, hogy a bérleti díjat fizetik, s ezen felül még a terület fenntartására is nekik kellene biztosítani a költségeket. A Körös-toroki "óriáslángosos", Pitrik Tibor viszont megkérte Gyovait, hogy ne őt, hanem inkább a lángosát kóstolgassa. Szerinte az általa eladott lángos révén keletkező hulladék a parti gyűjtőkben is megjelenik ugyan, ám ez a folyamat fordítottan is igaz, hiszen a partra érkezők, valamint az onnan felvonulók az egyéb hulladékot az ő gyűjtőibe is bedobhatják. A vállalkozók tapasztalatai szerint egyébként jelenleg mintegy 70 százalékos a "batyuzás", vagyis a területre érkezők zöme a városból magával viszi a partra az ételt és az italt is, a csomagolóanyagokat viszont az üdülőterületi gyűjtőkbe dobják.

Szigeti és a vállalkozói udvar képviselői egyetértettek abban, hogy a part takarítását - az általuk megbízott személyekkel - minden hétvégi buli után fel tudják vállalni, hiszen ez a feladat nem jelent ekkora kiadást, mint amekkorával a terület működtetője kalkulált. Szerintük ez is hozzájárulás lehetne, ám Gyovai szerint kizárólag engedéllyel rendelkező vállalkozás gyűjtheti a hulladékot, ilyennel pedig a vendéglátók nem rendelkeznek.

Mivel a vállalkozók azt is vitatták, hogy ilyen rendelet szerint egyáltalán működik-e még szabad strand az országban, Gyovai a szegedi partfürdőt említette. A vállalkozók körében ez az állítás rögtön "magas labdának" bizonyult, arra emlékeztették az igazgató-helyettest, hogy az a fürdő két év után bezárt, idén várhatóan egyáltalán nem működik - bizonyára nem véletlenül.

A vállalkozók szerint újabb, több százezer forintos kiadást már képtelenek a vállalkozások bevállalni. Ha marad a jelenlegi szabályozás, Csőke László szerint itt egy megoldás marad: bezárni, s elhagyni a várost! Mint mondta, a vállalkozói udvar különféle jogcímeken évente milliókat fizet a városnak, ezentúl az államnak is fizetik az adókat és a járulékokat, ezért ő már csak arra lenne kíváncsi, hogy ők mindezért cserébe ugyan mit kapnak az üdülőterületen. Gyovai válasza egyértelmű volt, s méltatlankodással vegyített derűt váltott ki: a lehetőséget.

Az időközben megérkezett Kása István felvetette, hogy rendelkezésre áll az automata beléptetőrendszer, amely idén nyáron legalább hat és fél millió forintot produkálna, az erre vonatkozó szabályozás a rendeletben is megtalálható, s a két évvel ezelőtti próbaüzem a számításait alá is támasztja. Kása úgy vélte, érthetetlen, miért ragaszkodnak a kézi díjszedéshez, hiszen annak a pénzkezelési ellenőrzése is nehezen biztosítható, az automata rendszerrel pedig minden fillér elszámolható. Gyovai válasza egyszerű volt: ez ügyvezetői döntés, ezért az idei szezonban marad a parkolási díjak manuális beszedése. Kása teljesen érthetetlennek nevezte, hogy a cég vezetése a saját üzleti érdekeik ellenében hozott döntést, hiszen a kézi beszedéssel jobbára 2 és fél, esetleg három millió forintot sikerült eddig realizálni, ehhez képest az automata rendszer alkalmazásával előrevetíthető, hárommillió forinttal nagyobb kalkulálható bevétel elutasítása megmagyarázhatatlan. Csőke szerint a nem időarányos beléptetés a csak néhány órára a területre "beugrók" vendégkörét minimalizálja, ez a parkoltatási rendszerben, s a vállalkozói forgalomban is jelentős kiesést eredményez.

A vállalkozók az automata beléptetőrendszer melletti érvként említették a százforintos jelképes díj szedésének lehetőségét, de a terület sajátossága miatt Bottyán István gondnok szerint ez kivitelezhetetlen, csak azt lehetne elérni, hogy a legtöbben nem a hivatalos bejáratokon, hanem például a gátoldalon át jutnának be a területre. Az egységes, személyenként fizetendő belépési díj szedését a terület önkormányzati képviselője is elfogadhatatlannak tartotta.

A fórumon egyértelművé vált, hogy a csongrádi vállalkozók legnagyobb szívfájdalma, hogy a helyi önkormányzati képviselő-testület tagjai az érdekeltek megkérdezése nélkül, diktátumként hoznak döntéseket. A hozzászólók kifejtették, hogy amennyiben ez a tendencia folytatódik, kiürül a település, Csongrád egy alvó várossá válik, ahol a gazdasági élet is tartósan beáll a lehető legminimálisabb szintre.

Pitrik szerint nem kell köntörfalazni, ki kell nyíltan mondani, mi is a helyzet az önkormányzatnál. A városszerte Piciként ismert "óriáslángosos" szerint a testületben érdeket érvényesített a cég, hiszen volt, aki elintézte, hogy a többség megszavazza a sarcot, így minden "zsírozottan" ment a maga útján. Gyovai válaszában csak annyit mondott, hogy "vette a lapot", de ez szerinte nem így működik. (Gyovai Szabolcs édesapja Gyovai Gáspár, Csongrád fideszes alpolgármestere - a szerk.) A piaci viszonyokhoz viszont Pitrik szerint az is hozzátartozik, hogy előre kell gondolkodni, s utólag nem korrekt áthárítani a költségeket. Csőke pedig úgy vélte, a mostani állapot olyan, mintha a Csongrádi Városellátó Intézmény Piroskaváros teljes területén a közterület fenntartását a Piroska János téri piacon heti két alkalommal megforduló kofákkal próbálná megfizettetni.

A nyári időszakban a Körös-toroki üdülőterületen rendezvényeket szervező Túri Nagy Róbert ehhez hozzátette: az erőből politizálás semmi jóra nem vezet, hiszen ezzel a taktikával csak megölik a vállalkozásokat. Szigeti Szabolcs szerint is furcsa ez a "taktika", hiszen a Fidesz épp a vállalkozásbarát politikát hirdette meg, Csongrádon viszont a fideszes önkormányzati többség egyenesen vállalkozásellenes.

Gyovai végül kompromisszumot ajánlott: a három hónapos szezonban csak két hónapot számláznak, ami a rendelethez képest kétharmad árat jelent. A vállalkozók szerint azonban nem a két vagy három hónapos időtartamon volt a hangsúly. Szerintük Csongrádon jórészt "belső idegenforgalom" létezik, a vidékről érkezők jobbára csak az alkalmi, hétvégi rendezvényekre jönnek. Gyovai ehhez hozzátette: ilyen rendezvény például a Körös-toroki Napok, amelynek idén közel tizenhárommillió forintot meghaladó lesz a költségvetése, ám ehhez az üzemeltető a vállalkozóktól egy fillért sem kért eddig. A vállalkozók rögtön hozzáfűzték: ezek után már nem is kell kérni.

A fórum egyik főszervezője, Máté Attila a zárszavában elismerte, hogy az érintettekkel valóban nem egyeztették a rendelet-tervezetet. Szerinte a testületet jó szándék vezette, amikor elfogadták az üzemeltető által tett javaslatokat. A terület egyéni körzeti képviselője szerint hangsúlyozta: ezentúl minden szezon után, s szezonkezdet előtt tartanak vállalkozói egyeztetést. A vállalkozók kérdésére, miszerint "miként alakul a sarc az idei szezonban", a képviselői válasz egyértelmű volt: a rendeletet elfogadták, de a felvetéseket továbbítja a polgármesternek, hiszen egy esetleges újratárgyalásról Kőrösi Tibor dönthet. Máté végezetül azt kérte az üzemeltetőtől, hogy ezentúl szorosabb kapcsolatot tartson a területen működő vállalkozásokkal.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés