2024. július 22., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Lenke napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milliós károk a városi galériában (fotókkal)

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 17.

 

Az átadás utáni harmadik hónapban teljesen tönkre ment a városi galéria padlózata. A hamarosan elkészülő műszaki szakértői vélemény ismeretében kezdődhetnek meg a helyreállítási munkák, melyek legalább kétmillió forintba kerülnek.

A városi galéria laminált parkettája átnedvesedett, s ezért púposodott fel, ám egyelőre senki nem tudja, hogy ez egyáltalán miként történhetett meg. Jelenleg azt sem tudja senki, hogy ki hibázott, hiszen az önkormányzati képviselő-testület gazdasági bizottságának helyszíni bejárása idején a kivitelező a tervezőre mutogatott volna, ám ő nem láthatta ezt a mutatványt, hiszen a bejáráson meg sem jelent. A helyzet tisztázása érdekében a bizottság tagjai úgy döntöttek, műszaki szakértői véleményt kérnek, amely akár egy kártérítési per indításának alapjául is szolgálhat. A szakvélemény ismeretében dönti el az önkormányzat vezetése azt is, hogy miként végeztetik el a helyreállítási munkákat. A teljes padozat rendbe tétele – az elsődleges becslések – legalább kétmillió forintba kerül. Értesüléseink szerint a költségek összege – az alkalmazandó technológiától függően – megközelítheti akár a hárommillió forintot is.

Az önkormányzat rövidesen lépéskényszerbe kerül, ugyanis egy hónap múlva megnyitja a kapuit a XXI. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep. A szokásokhoz híven a Csongrádra érkező művészek hozott alkotásaiból kollektív tárlatot rendeznek, melyet kiegészít egy önálló kiállítás is. A Plein Air csongrádi származású szervezője, Aranyi Sándor festőművész szerkesztőségünktől tudta meg, hogy az új galériában „megváltoztak a domborzati viszonyok”. Mivel egy rangos, nemzetközi rendezvény tárlatnyitójának meghívóját illik legalább két héttel az eseményt megelőzően elkészíteni, a Szög-Art Művészeti Egyesületi elnöki tisztségét is betöltő alkotó legkésőbb a jövő héten egyeztetéseket kezd az önkormányzati vezetőkkel. Szerinte akár az is megfelelő megoldás lehet, ha a kiállítás visszakerül a régi, jól megszokott környezetébe, a Kossuth téri volt MSZMP székházba, hiszen az a rendszerváltás óta, egészen idén márciusig kitűnően szolgálta a művészeteket, ráadásul azt a helyet a külföldi és a vidéki közönség is igen jól ismeri.

Az új galéria padlózatának rendbe tétele a város polgármestere szerint nem tarthat el hónapokig. Kőrösi Tibor lapunknak elmondta: utasította az illetékes szakembereket, hogy a szükséges intézkedéseket a lehető legrövidebb időn belül tegyék meg, s amint elkészül a szakértői vélemény, azonnal rendeljék meg a munkákat. A város első embere ragaszkodik ahhoz is, hogy hatékony és gyors vizsgálattal állapítsák meg, kit terhel a felelősség, hiszen „ezt a beruházást is felügyelte valaki, a munkákat is átvette valaki, ezért lesz is valaki, akinek mindezért felelnie kell”. A polgármester ezen elvárásait a képviselő-testület gazdasági bizottsága határozattal is alátámasztotta, így várhatóan megszűnik Csongrádon az utóbbi évtizedben megszokott „teszetoszaság”. Kőrösi Tibor szerint a közvagyont felelőtlenül nem herdálhatja el senki, éppen ezért tettek büntetőfeljelentést a piroskavárosi iskola-felújítás ügyében (ahol az egyelőre még ismertetlen tettesek több mint negyvenmillió forinttal rövidítették meg az önkormányzatot – a szerk.), s megteszik a szükséges jogi lépéseket a galériában kialakult helyzet miatt is.

Mint korábban megírtuk, a galéria kialakításával együtt készült el a földszinten a városi konferenciaterem, melynek egyik felében szintén felpúposodott a laminált parketta. Ott várhatóan nem kell az egész felületet feltörni. Mint Hajdú Tamás városi főépítésztől megtudtuk, elegendő, ha a kivitelező – a garanciális javítás keretében – elvégzi a szükséges beavatkozásokat. Információink szerint ez annyit jelent, hogy a fal mellett elvágják a kitágult parketta szélét, így az ismét vízszintesen is elfér majd a négy fal között.

A volt Magyar Király Szálló egyébként már évtizedek óta a csongrádi felújítások és átalakítások, átszervezések „állatorvosi lova”, hiszen ott általában még olyan problémák is spontán kialakulnak, amelyekhez hasonlót máshol felfokozott rossz szándékkal sem lehetne elérni. Erre kitűnő példa a földszinti felújítás kezdetekor, 2009. október 31-én bezárt Csongrádi Borok Háza. A kilenc évvel ezelőtt igen borsos áron felújított pince tavalyelőtt ősszel még rendezett állapotban volt. Az akkor a bérleményt az önkormányzat művelődési intézményének visszaadó Pusztai Csaba vállalkozó szerint felvizesedés ugyan mindig is tapasztalható volt, ám különösebb gondokat nem okozott. Jelenleg viszont kisebb barlangi tóra hasonlít a létesítmény, e héten például húsz-harminc centiméter vastag vízszőnyeg borította a padozatot.

Fotók: DekoNet group

(A borház viszontagságos történetét szombaton tárjuk olvasóink elé.)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés