2020. május 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újra kell gondolni a Körös-toroki házirendet?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 15.

 

A Körös-toroki üdülőterület helyzetének rendezéséhez mindenképpen szükség volt egy új „házirend” bevezetésére, ám a pénteken módosított rendelet további pontosításra szorul. Az üdülőterület és a Belváros, valamint az Óváros egyéni körzeti önkormányzati képviselője, Máté Attila szerint a működtető számára biztosítani kell a tevékenységéhez szükséges új jogokat, ám a vállalkozókat és a vendégeket nem lehet olyan kész tények elé állítani, amelyeket a többség nem akar elfogadni.

A csongrádi önkormányzati képviselő-testület a június 10-i rendkívüli ülésén módosította a Körös-toroki üdülőterület működtetéséről szóló helyi rendeletet. Feltehetően igencsak sebtében alkották meg az új szabályozást, ugyanis az meglehetősen „karcosra” sikeredett. A terület egyéni körzeti önkormányzati képviselője, Máté Attila szerint már most kiderült, hogy a legégetőbb problémát a kerékpárok elhelyezése jelenti, hiszen a kijelölt helyen nem megoldott a kétkerekűek szabályos elhelyezése. Kicsi a tárolókapacitás, s az is nyitott kérdés, hogy a tárolóban lévő járgányok mennyire vannak biztonságban, ugyanis az őrzést továbbra sem biztosítják. Az ifjú városatya szerint az üdülőterületre kerékpárral érkezők nem csak a lopásoktól, hanem a rongálásoktól is tartanak. Nem véletlen, hogy a tulajdonosok jobban szeretik a bringákat a látókörükben tudni, mintsem a tárolóban tartani. Az eddigi gyakorlat ugyan a rendezettségnek a látszatát sem keltette, de a „szabadosság” mégis elfogadottá vált.

A vállalkozók körében vitát váltott ki a terület fenntartására vonatkozó rendeleti szabályozás is. Máté Attila ma a szerkesztőségünkben egyeztetett a legnagyobb Körös-toroki üdülőterületi vállalkozás, a húszéves Happy Day tulajdonosával, a rövidesen a 60. születésnapját ünneplő Szigeti Szabolccsal. Az ősz halánték és a fiatalos lendület ötvözése ezúttal eredményes volt. Szigeti és Máté egyetértettek abban, hogy a múlt héten átalakított rendelet vállalkozói szemszögből nézve is „több sebből vérzik”. Az új szabályok szerint például a Happy Day-re eső hulladékszállítási és terület-fenntartási hozzájárulás évente mintegy félmillió forint lenne, ami a tulajdonos szerint irreális, hiszen eddig e feladat ellátása tavaly is csak alig ötvenezer forintba került. Szigeti hangsúlyozta: a ténylegesen keletkező hulladék elszállíttatásáért ő is hajlandó fizetni, azt viszont nem fogadja el, hogy a vállalkozásoknak területi nagyság szerint, méretarányosan kelljen a hozzájárulási díjat megfizetniük.

Máté Attila egyébként a mai beszélgetés során tudta meg Szigeti Szabolcstól, hogy az új üzemeltető (a Városi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft.) és az üdülőterületi vállalkozók között a rendeleti módosításokról nem volt valódi egyeztetés. A képviselő ma délután megkezdte egy érdekegyeztető fórum szervezését. Máté és Szigeti megegyeztek, hogy e leendő összejövetel nyilvános lesz, s azt a lehető leggyorsabban, feltehetően már a jövő héten megtartják.

A parkolási rendszerrel kapcsolatban Máté Attila szintén fontosnak tartja a szabályozás újragondolását, hiszen a gépjárművek behajtásáért jelenleg egységesen szedett díjak nem tekinthetők igazságosnak. A parkoltatás esetében Szigeti és Máté is célszerűbbnek tartaná a két évvel ezelőtt már bevált, időalapú rendszer visszaállítását.

Szigeti szerint az egyetlen jövőbe mutató megoldás az lenne, ha belépődíjat szednének, mellyel így minden egyes üdülőterületen megforduló vendég közvetlenül hozzájárulna a Körös-toroki strand üzemeltetéséhez, valamint a közterület rendben tartásához. A felvetést a képviselő is megfontolandónak tartja, így a jövő heti fórumon várhatóan ez is téma lesz.

Időközben a város jegyzőjének javasolta egy csongrádi közgazdász, hogy a három nappal ezelőtt életbe lépett, a Körös-toroki üdülőterület rendjéről szóló helyi rendeletet azonnali hatállyal vonja vissza. Nemeskéri-Orbán István a levelében közölte Nagy Rusztemmel, hogy szerinte az új rendelet nincs összhangban több alkotmánybírósági állásfoglalással, valamint a rendelet betartásához a feltételek sem minden tekintetben biztosítottak.

(A témára a későbbiekben még visszatérünk.)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés