2024. június 15., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jolán és Vid nevű olvasóinkat.  Holnap Jusztin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Körös-torokban megkezdődött a pénzbesöprés?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Június 13.

A csongrádi önkormányzati képviselő-testület a péntek délelőtti rendkívüli ülésén módosította a Körös-toroki üdülőterület rendjéről szóló helyi rendeletet. A területet üzemeltető, részben Csongrád Város Önkormányzata tulajdonában lévő, elsősorban kommunális hulladékszállítással foglalkozó Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. az eddiginél hatékonyabban tarthat rendet, s a területen keletkező szeméttel együtt a vállalkozói pénzbevétel egy részét is besöpörheti.

Az év elején a Körös-toroki üdülőterület működtetésére a következő három évre kapott lehetőséget a részben önkormányzati tulajdonú Csongrádi Víz- és Kommunális Szolgáltató Kft. A cég a feladat ellátására vonatkozó önkormányzati felhívásra egyedüliként nyújtott be pályázatot, s a terület üzemeltetésén és rendben tartásán túl jelentős fejlesztéseket is ígért.

A kft. június 6-án kezdeményezte a Körös-toroki üdülőterület rendjéről szóló helyi rendelet módosítását. A javaslat részben a rendelet mellékletében meghatározott parkolási és helyfoglalási díjtételek korrigálására irányult, részben a rendeletben meghatározott, az üdülőterület rendjére vonatkozó szabályok módosítására illetve kiegészítésére irányult.

A pénteken, rendkívüli ülésen átformált helyi rendelet új változata szombaton életbe lépett. A területen működő legnagyobb vendéglátó egység tulajdonosa, Szigeti Szabolcs szerint az üzemeltetőnek sebtében adott legújabb pénzszerzési lehetőségek a Körös-torokban működő vállalkozásokat enyhén szólva is meglepte. Szigeti az idén húszéves Happy Day Hotel, valamint az azzal szomszédos Tiszavirág Zeneklub működtetőjeként úgy érzi, őt és az üdülőterületi vállalkozótársait leginkább a rendelet rendfenntartásra és hulladékkezelésre vonatkozó részeivel csapták arcon. Az új rendelet ugyanis egyértelművé teszi: „…a szombati napokra meghatározott nyitvatartási időben működő kereskedelmi-, vendéglátó üzletek kötelesek az üzemeltetőnek a közterületek rendben tartásának költségeihez hozzájárulást fizetni. Ennek összege rendezvényenként 2011-ben a szezon ideje alatt az üzlet hasznos alapterülete (kiszolgáló rész + vendégtér a tánctér kivételével) után m2-enként 100,- Ft, az ezt követő években a hozzájárulás összegét, az infláció mértékét alapul véve, az üzemeltető állapítja meg. Amennyiben ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon több olyan üzlet is működik, amelyek önálló működési engedéllyel rendelkeznek, vagy amelyeket a kereskedelmi hatóság bejelentés alapján külön vett nyilvántartásba, a hozzájárulás összegét mindegyikük köteles megfizetni. Azon kereskedelmi, szolgáltató és vendéglátó üzletek, amelyek a kereskedelmi hatósághoz bejelentett nyitvatartási idejük szerint, péntek, szombat és vasárnapi napokon is nyitva tartanak, a partfürdő rendben tartásának költségeihez kötelesek az üzemeltető felé hozzájárulást fizetni. Ennek összege 2011-ben a szezon ideje alatt az üzlet hasznos alapterülete (kiszolgáló rész + vendégtér a tánctér kivételével) után m2-enként 50,- Ft hetente, az ezt követő években a hozzájárulás összegét, az infláció mértékét alapul véve az üzemeltető állapítja meg. Amennyiben ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon több olyan vendéglátó egység is működik, amely önálló működési engedéllyel rendelkezik, vagy amelyeket a kereskedelmi hatóság bejelentés alapján külön-külön vett nyilvántartásba, a hozzájárulás összegét mindegyikük köteles megfizetni."

Szigeti szerint ez alátámasztja azt a múlt heti megkeresést, amikor is a terület üzemeltetőjének egyik első számú vezetője idén nyárra félmillió forint „szezonális szolgáltatási díj” megfizetését kérte tőle. Az akkor még csak rossz tréfaként elkönyvelt felvetés napok alatt annyira komollyá vált, hogy kedden már a hulladék elszállításáról vidéki vállalkozásokkal tárgyal. Az üdülőterületi vállalkozásokkal is egyeztetnek, miként tudnak majd lépni a sanyargató intézkedések ellen.

Az üzemeltető számára egyébként további bevételi lehetőséget teremt a reklámfelületek és –lehetőségek értékesítése: „Hirdető vagy reklámtáblát közterületre kihelyezni az üzemeltetővel kötött megállapodás alapján lehet. Ennek díja 2011-ben 100 Ft/m2/nap, az ezt követő években a díj összegét az infláció mértékét alapul véve az üzemeltető állapítja meg.” Újabb bevételt jelenthet a rendelet egy másik pontjának kiegészítése is: „A közterületen árusítás, szolgáltatás, vendéglátó egységhez kapcsolódó előkert vagy terasz létesítése – a vonatkozó jogszabályi feltételek betartása mellett – az üzemeltető engedélyével az általa erre a célra kijelölt helyen történhet.”

Ésszerűnek tűnik a néha káoszt mutató közlekedés szabályozása: „Kerékpárt elhelyezni csak az erre kijelölt tárolóban lehet, a tárolón kívül falhoz, fához vagy kerítéshez támasztani vagy egyébként közterületen elhelyezni tilos. A sétányon kerékpározni, motorozni, quadozni vagy egyéb gépi vagy elektromos meghajtású járművel - kivéve a mozgássérültek által használt eszközöket - közlekedni tilos. Ezen szabály nem vonatkozik a sétány mellet fekvő üdülők tulajdonosaira és vendégeire, valamint nem vonatkozik a tiltás arra az esetre, ha az üzemeltető által megbízott személy a felsorolt járművekkel történő közlekedése munkavégzéséhez szükséges.” A kérdés, hogy miként lehet majd egy-egy alacsony vízállással párosuló kánikulai napon az üdülőterületen kívül biztonságosan elhelyezni azt pár száz kerékpárt, amelyeket eddig úton-útfélen, fához vagy kerítéshez zártak a tulajdonosaik.

A behajtásért idén is fizetni kell, a díjtételek lényegesen nem változtak, de az üzemeltető döntheti el, hogy a hagyományos módon szedik a díjat, vagy a tavalyelőtt kipróbált és bevált félautomata rendszert alkalmazzák.

(A héten e témára több alkalommal visszatérünk.)

Fotók: Hankó Zoltán

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés