2020. január 24., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Timót nevű olvasóinkat.  Holnap Pál napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fesztivál és a "banditizmus" folytatódik

Hírek - Közélet

 

CSONGRÁD - 2011. Augusztus 6.

Egy politikai érdekközösség felhatalmazásával a hétvégén is folyamatosan sarcolják a Körös-toroki Napokra gépkocsival érkezőket. Egyetlen helyi rendelet sem teszi lehetővé mindazt, amit a Kerekároknál „parkolási díj” szedése kapcsán művelnek. A fura urak teljhatalmúak, így már a KRESZ szabályait is „módosíthatták”.

Mint ahogyan a csütörtöki cikkünkben is utaltunk rá, az idei Körös-toroki Napok rendezvényeit övező rendfenntartás szervezői részről jórészt pénzbehajtó mechanizmussá silányult. Máig nem kaptunk választ azokra a kérdéseinkre, melyeket csütörtök délután az önkormányzat hivatalos email-címére, a polgármester nevében szerkesztőségünknek írt levél viszontválaszaként küldtünk meg. Ezért íme az ismétlés, immár nyílt levélként, az önkormányzat jegyzőjének címezve: „Milyen rendelet alapján kapott a Körös-toroki üdülőterület üzemeltetője az érintett utcák teljes területére átmeneti üzemeltetési jogot, miként hozhatott erről határozatot egy bizottság, ezért ki és mennyit fizet a városnak, s miért szednek az ezen utcákba bejhajtóktól alkalmanként épp ezer forintot? A "Körös-toroki rendelet" mellékletében meghatározott díjak között ezer forintos parkolási díjtétel nem szerepel, a behajtásért szedendő "útdíj" alkalmazásának lehetőségére a rendelet még csak utalást sem tesz. Miként alakult ki ez a díjtétel, s e rendelet mióta vonatkozik a Belvárosra? Ha ez az eljárás mégis törvényes: ki és mikor helyezte hatályon kívül a "Körös-toroki rendeletet", vagy alkotott újat, esetleg módosította a hatályban lévőt? Ki és milyen törvényi lehetőséggel élt, amikor a működtető cég, illetve a Hódbizalom Kft. munkatársai rendelkezésére bocsátotta a belvárosi lakosok személyes adatait?”


A struccpolitikának persze egyértelmű, mi is a kiváltó oka: a hibák halmozásának kendőzésére egyetlen elfogadható magyarázat sincs. Be kellene ismerni, hogy a magukat teljhatalmúnak gondoló döntéshozók hibáztak. Csakhogy, ez esetben meg kellene gátolni a törvénysértő magatartás folytatását, de ez naponta akár milliós bevételkiesést is jelenthetne egy „csókos cégnek”. Ezért a városvezetés egyik, politikai érdekközösségben összekovácsolódott társasága egyszerűen nem vesz tudomást arról, ami miatt lázonganak a csongrádiak, s a városba érkezők. Sőt, immár a „nekünk mindent lehet” politikát vállvetve folytató „sötét ötök társasága” (amely időnként hétre bővül – a szerk.) úgy tudjuk, egy egymás közötti diskurzus során már azt is kikiáltotta, hogy nincs ezzel az egész üggyel semmi baj, csupán a szerkesztőségünk mesterségesen gerjeszti az indulatokat.

A csongrádi „sötét ötök” tájékozottságának fokozása céljából az alábbiakban idézünk az olvasóink által a Facebook-oldalunkon írt – ott természetesen nemcsak névvel, arccal is vállalt – hozzászólásaiból:

Batka Ildikó: Mindig mondtam, hogy "csak néhány" kilométerrel nyugatabbra kellett volna honalapítóinknak lovagolniuk! Annyi lovon ülés után az a kicsi már nem számított volna nekik, nekünk viszont annál többet!

Podhoretz Zoltán: Ez már rablás!

Martini János: Azért mindennek van határa! Remélem, hogy ennek a lépésnek – mely közvetlenül érinti a Kubikos Vendégházak vendégeit is – lesz felelőse, valamint politikai és jogi következménye. Ezek után nem túlzás elvárni, hogy a felelősök, akik ezt kitalálták, s azok a városvezetők, akik ezt jóváhagyták, mondjanak le.

Somodi Renáta: Máshol is elmondtam már, itt is megkérdezem: szolgáltatás híján MIRE szednek pénzt?

Pribelszki László: Nem itt kéne azokat a pénzeket összeszedni, amit normális szervezés hiányában a Körös-toroki Napok nem tud produkálni.

Kiss György: Mi lesz, ha jön az eső? Láttam a gyönyörű parkolót!

Fűriné Forgó Irén: Az a baj, hogy a NAGYOK elfelejtik, honnan indultak. (…) A tököt is lótojásnak nézik, s titokban még rá is ülnek…

Csüllög Sándor: Egy szabad strandon hogyan lehet parkoló díjat szedni? Arról nem is beszélve, hogy őrzés meg semmi... Az ezerforintos belépőért legalább valamit elvárhatna az ember. Hihetetlen, amit a városházán /szigorúan kisbetűvel/ művelnek – az adófizetők pénzén. Arcpirító, s vérlázító. Viszont ha a Tánc- és Zene Nemzetközi Fesztivál műsoraira belépőt szedtek volna – azért, hogy a fellépők kajáját a jegybevételből lehessen állni – nem lett volna ötven ember, aki fizetett volna. A felháborodás viszont az egekig csapott volna. Csongrád már csak ilyen.

Góg István (Tömörkény): Elszomorítónak tartom azt a pénzéhes jelenséget, ami 4-én 16 órakor fogadott Csongrádon, a Kerekároknál. STOP és Parkolóhely közúti jelzőtábla, székre támasztott kordonléc és egy fiatal hölgy láthatósági mellényben, aki közölte, hogy fizessek ezer forintot a parkolásért. Elmondtam neki, hogy nem parkolni akarok, hanem a két gyerekemet vinném a Torokig, s utána rögtön jövök vissza. A hölgy közölte, hogy akkor is ezer forintot kell fizetnem. Nem fizettem. Az Öregvár utcai kereszteződésénél ugyanez a jelenség fogadott. Fenyegetésként azzal is megspékelve, hogy amennyiben bemegyek, a rendőrök úgyis megbírságolnak. A gyermekeim a batyuikkal útnak indultak, de útközben önkéntes SEGÍTŐRE leltek. KERESEM AZT A FELTÉTELEZHETŐEN CSONGRÁDI TAXIST, AKI A KÉT GYERMEKEMET AZ ÖREGVÁR UTCÁN FELVETTE ÉS LEVITTE A KÖRÖSRE. RENDEZNI SZERETNÉM VELE A SZÁMLÁT, MERT Ő LEGALÁBB MEGDOLGOZOTT ÉRTE!

Kovács Attila: Egy-egy önkormányzati ülésen csak kétfős díszellenzék van, akik a jelenlétükkel a legagyamentebb gondolatok kiteljesedésében nem sok vizet zavarnak. A városüzemeltetés szinte már családi vállalkozássá vált, a város polgárai maximum asszisztálni tudnak a kisujjukból kicumizott agymenéseikhez. A huszonegy éve létező Körös-toroki Napok egy igazán jó alkalom számukra a „lehúzásra”. Szóval: bokafogós előrehajolás minden autóval érkező első élménye - utólag meg lehet menni panaszkodni a sóhivatalba.

Egyik olvasónk egy hozzászólásában már csütörtök kora este „megjósolta” azt, amit egy másik olvasónk három órával később meg is erősített: Bökény megtelik parkoló autókkal, így a városrészben lakók alig tudnak majd szabályosan parkolni, így nem csak a felhallatszó zene, hanem az autósok és az utasaik, valamint a gépkocsik közlekedése miatt még hajnalban sem tudnak majd aludni.

A feltételezhetően jogtalan díjszedés mellett egyébként a kapzsiság is közrejátszott abban, hogy péntek éjfélre Bökény nyugati részében a parkolók, valamint az azokat övező füves területek zsúfolásig megteltek gépkocsikkal, ugyanakkor az általános parkolóvá degradált Belváros útjai mentén, valamint az ideiglenes parkolókban még bőven akadt szabad hely. Az egykoron kukoricaföldként használt, az utóbbi években gaztengerrel borított legnagyobb ideiglenes parkolónál egyébként még ma is csak egy-egy parkolóhelyet jelző, a fizető parkolásra utaló kiegészítő tábla nélkül kihelyezett közlekedési tábla volt. Arra viszont ügyeltek a szervezők, hogy az egyik alá és fölé is kiírják, hogy a gépkocsiban hagyott értékekért, valamint a gépkocsikért felelősséget nem vállalnak. A parkolóban mellesleg sem megvilágítás, sem szektormegjelölés nem volt, nappal pangás, éjjel viszont káosz uralkodott. A szervezők a KRESZ szabályait is öncélúan „módosították”, így „FIZETŐ PARKOLÓ 1000 FT/NAP” kiegészítő felirat került egy „STOP-táblára”, valamint egy városközponti útirányt jelző tábla hátuljára, továbbá egy ilyen tábla elejére, de ez utóbbi kiegészítő „tábla” irattasakjából pénteken feltehetően ellopták a papírt, amelyre a figyelmeztető szöveget nyomtatták.

Az idei Körös-toroki Napok egyetlen makulátlanul működő rendszere a közrend- és a közlekedési rend fenntartása. A csongrádi rendőrök – a vidékről Csongrádra vezényelt rendőri erőkkel karöltve – folyamatosan, s igen szigorúan ügyeltek a rend fenntartására. A rendőrökkel együttműködő polgárőrök az utak mentén és az üdülőterületen szintén folyamatos szolgálatot adtak. A biztonsági őrök felhagytak a törvénytelen igazoltatással, de továbbra is rendelkeznek a belvárosi lakosok névjegyzékével. Az őrök néha udvariasak, néha ordibálnak. Egy napszemüveges őr például e sorok íróját felszólította, hogy őt – közterületen – se fotózza, mert ő ehhez nem járul hozzá. Miután megkérdeztük, hogy milyen jogszabály alapján, s ő esetleg rendőr-e, hiszen abban az esetben kitakarjuk a fotókon az arcát, közölte, hogy majdnem az, hiszen „biztonsági szolgálatnak” dolgozik. Miután erőteljesen közeledett, ilyenkor egy kompletten törvénytelennek tűnő rendszerben egy szép jobbegyenes kivédésére is felkészül a firkász, de ez elmaradt, viszont közölte, ha tudja, hogy újságíró fotóz, akkor csak azt kéri, hogy ő ne szerepeljen a képeken. Közterületen viszont mindenki fotózhat, csak a törvényben meghatározott személyek nem lehetnek felismerhetők a képeken. A törvény nem vonatkozik a biztonsági cégek által alkalmazott biztonsági őrökre – kivéve Csongrádon, a Körös-toroki Napok idején. (Ezt ma szerencsére egy jobbegyenes nélkül is megtudhattuk, de így tanul az ember, főként ha csongrádi kiskirályokról próbál írni – a szerk.)

A rendőri és a polgárőri szigorú rendfenntartásnak viszont komoly eredményei voltak. A szombat hajnal óta már apadó Tisza csütörtök éjjel még áradt. A viszonylag magas vízállás miatt a partélre kihelyezett kordonok ellenére egy fiatal lány csütörtök este belecsúszott a vízbe, őt egy-két perc alatt kimentették. Nem sokkal később egy sokkal veszélyesebb helyzetbe került fiatalt is menteni kellett. A meglehetősen bódult állapotban lévő srác a folyót piszoárnak használta, ám a partélen elvesztette az egyensúlyát, s a vízbe szédült. Az esést egy polgárőr épp látta, azonnali segítséget kért, majd az akkor már a meder felé sodródó fiatalt négy rendőr közreműködésével a partra emelték. A péntek, valamint a szombat (a cikkünk megjelenéséig, 22 óráig) hasonló eset nélkül telt.

A Körös-toroki Napok programsora idén sem csak a nagyszínpadi produkciókból áll. A folyamatosan aktualizált rendezvénysor Hankó Zoltán magánfenntartású honlapján, valamint a mobiltelefonokról egyszerűen felkereshető, wap.koros-torok.hu címen elérhető, a programokat óránkénti besorolással bemutató internetes oldalán folyamatosan elérhető.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés