2023. október 01., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Malvin nevű olvasóinkat.  Holnap Petra napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Teljhatalmú fura urak a Körös-torokban

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Augusztus 4.

A Kerekároktól a Körös-torokig érvényes ezer forintos napi „útdíj”, valamint ingyenes nagyszínpadi koncertek jellemzik az idei Körös-toroki Napokat. A főszervező cég helyettes vezetője, Gyovai Szabolcs szerint a bevételek optimalizálása érdekében vált szükségessé az úton álló pénzbegyűjtőket alkalmazó rendszer bevezetése.

Az idei Körös-toroki Napok helyszínét gépkocsival megközelítők parkolási díjnak álcázott belépődíjat kötelesek fizetni, amely járművenként csak egyetlen belépésre jogosít, s személygépkocsitól kisteherautón át kamionig egységesen ezer forintba kerül. A jegyárat sokalló járművezetők a bökényi és a városközponti parkolókban állhatnak meg, cserébe viszont ingyen jár nekik a fesztiváli felvezető, majd a levezető egészségügyi séta. Az Öregvár utcán és a Bökényalj úton hétfő hajnalig gépkocsival csak azok közlekedhetnek ingyenesen, akik a lezárt területen laknak, illetve a Körös-toroki üdülőterületre behajtási engedéllyel rendelkeznek. A hatályos helyi rendeletek, s a vonatkozó törvények alapján ez a díjbeszedési módszer jogilag rengeteg sebből vérzik, hiszen a "A közterületek rendeltetéstől eltérő célú használatának szabályairól és díjairól" és "A Körös-toroki üdülőterület rendjéről" szóló többször módosított, hatályos rendeletek szerint Csongrád belterületén ilyen, úton álló módszerrel nem lehetne pénzt kasszírozni.

A rendezvénysorozatot egy programszervező cég bevonásával az üdülőterületet működtető, részben önkormányzati tulajdonú cég, a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. szervezi. A korlátolt felelősségű társaság ügyvezető igazgató-helyettesétől, Gyovai Szabolcstól szerkesztőségünk csütörtök délután megtudta, hogy a Belvárosban állandó- vagy ideiglenes lakóhellyel rendelkezők, valamint a hozzájuk vendégként érkezők a területre ingyen behajthatnak, a kijelölt parkolókat azonban csak a napi parkolójegyet megváltók használhatják. Mivel a kijelölt parkolók egyike a Bökényalj út jobboldalán lévő, s a gaztengertől felszínesen megszabadított kukoricaföld, míg a másik a Kerekároknál lévő gondozatlan gyep, a korlátolt felelősségű társaság helyettes vezetőjétől azt is megkérdeztük, hogy miért bátorkodnak ezért a szolgáltatásért parkolójegyenként ezer forintot kérni? A cégvezető kendőzetlenül válaszolt: a mintegy tizenhárom millió forintba kerülő, a nagyszínpadon ingyenes koncerteket kínáló fesztivál költségeinek egy részét a parkolójegyekből származó bevétel révén fedezik. Gyovai Szabolcs szerint önkormányzati vezetőkben is felmerült, hogy a pénztárakat forgalomtechnikai okokból nem célszerű az ideiglenes parkolóhelyek bejáratához helyezni, ezért a fizetőpontokat a Kerekároknál jelölték ki. Azt is megtudtuk, ha eső érné a területet, felkészültek a szántóföldön, vagy a gyepen elakadó gépjárművek kimentésére, sőt, amint esik, a járműveket már csak a Bökényalj út mellett engedik parkolni. A közlekedés egyébként – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – egyirányú, tehát a Körös-torok felé csak a Bökényalj úton, a városközpont felé csak a Baross Gábor rakparton és az Öregvár utcán át lehet közlekedni, így ez az út menti parkoltatási rend idén sem okozhat fennakadást.

A korlátolt felelősségű társaság helyettes vezetőjétől azt is kérdeztük, milyen rendelet, vagy törvény alapján korlátozzák a Bökényalj útra, valamint az Öregvár utcába a behajtást, de a konkrét jogszabályok megjelölése helyett csak azt a választ kaptuk, hogy az út fenntartója (a Csongrádi Városellátó Intézmény – a szerk.) hozzájárult a forgalomkorlátozáshoz, az ezer forintos egységes díjra pedig a helyi önkormányzati képviselő-testület gazdasági szakbizottsága bólintott rá.

S bár megjelent egy nyúlfarknyi tájékoztató a hivatalos önkormányzati honlapon is, a felmerülő kérdésekkel megkerestük az önkormányzat jegyzőjét. Arra kértük Nagy Rusztemet, adjon tájékoztatást, szerinte milyen helyi rendeletek, vagy törvények alapján lehet Csongrádon útdíjat szedni, valamint ez a díj csak ezer forint lehet, vagy lehet akár a többszöröse is? S bár a szerkesztőség munkatársai közül senki sem büszkélkedhet alpolgármesteri titulussal felvértezett édesapával (Gyovai Szabolcs édesapja Gyovai Gáspár, Csongrád főállású fideszes alpolgármestere – a szerk.), ha intézhető, mi is megkezdenénk az arcátlan, de igazán nyereségorientált tevékenységet. A jegyző értette az iróniát, s miután megismertettük vele a Belvárosban ma kialakult helyzetet, a munkatársai segítségét kérte, majd némi tanakodás után rövid időn belüli írásbeli választ ígért.

A válasz végül Kőrösi Tibor polgármester nevében érkezett meg, ám – mint kiderítettük –, az alábbi gondolatok mégsem az ő, hanem – a felhatalmazására – a jegyző és munkatársai fejéből pattantak ki: „Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei rendezvénnyel kapcsolatosan is felmerült annak az igénye, hogy a várható nagy gépjárműforgalomra tekintettel az üdülőterülethez vezető útvonalakon egyedi forgalmi rend, valamint fizető parkolási lehetőség kialakítására kerüljön sor. A pénzügyi-, jogi-, gazdasági- és fejlesztési bizottság megtárgyalta a helyzetet, és nem látta akadályát annak, hogy a Körös-torok üzemeltetője az útkezelővel kötött megállapodás alapján a rendezvény idejére ezeket az útvonalakat igénybe vegye: Kerekárok, Kígyó utca, Bökényalj út, Baross rakpart és Öregvár utca. Természetesen erre csak a szükséges hatósági bejárást követően kerülhet sor, ami az információink szerint tegnap megtörtént. Az üzemeltető tájékoztatása szerint az ideiglenes forgalmi rend idején az érintett ingatlanokhoz érkezők ingyenesen behajthatnak.”

Az utolsó mondat persze mesebeszéd volt, hiszen a belvárosi Kubikos Vendégházakat működtető cég vezetője, a csongrádi születésű Martini Mónika arról tájékoztatta a szerkesztőségünket, hogy még a vendégeiktől is ezer forintot kértek. Miután emiatt tiltakoztak, a szervezők közölték: adják át számukra a vendéglistájukat. Martini Mónika döbbenetesnek nevezte az esetet, hiszen nem elég, hogy megalázzák a Csongrádra érkező turistákat, még az üzemeltetőt törvénytelen adatszolgáltatásra is felkérik.

Mikor ezt megtudtuk, az adatkezelési témával már foglalkoztunk, hiszen a gátlástalanság egyik csimborasszójáról egy belvárosi olvasónk értesített bennünket: a városrész lakóházak szerinti adatsora nyomtatásban a biztonsági- és fizetőkapuknál szolgálatot teljesítők rendelkezésére áll, s a biztonsági őrök csak igazoltatás (!) után engedik a belvárosiakat a lakóházaikhoz. Részben a félig-meddig megadott válasz, másrészt az új információk miatt délután – még hivatali ügyfélszolgálati időben – a polgármesternek e-mailben feltettünk újabb pár kérdést: „Milyen rendelet alapján kapott a Körös-toroki üdülőterület üzemeltetője az érintett utcák teljes területére átmeneti üzemeltetési jogot, miként hozhatott erről határozatot egy bizottság, ezért ki és mennyit fizet a városnak, s miért szednek az ezen utcákba bejhajtóktól alkalmanként épp ezer forintot? A "Körös-toroki rendelet" mellékletében meghatározott díjak között ezer forintos parkolási díjtétel nem szerepel, a behajtásért szedendő "útdíj" alkalmazásának lehetőségére a rendelet még csak utalást sem tesz. Miként alakult ki ez a díjtétel, s e rendelet mióta vonatkozik a Belvárosra? Ha ez az eljárás mégis törvényes: ki és mikor helyezte hatályon kívül a "Körös-toroki rendeletet", vagy alkotott újat, esetleg módosította a hatályban lévőt? Ki és milyen törvényi lehetőséggel élt, amikor a működtető cég, illetve a Hódbizalom Kft. munkatársai rendelkezésére bocsátotta a belvárosi lakosok személyes adatait?”

A délutáni felvetéseinkre csütörtök estig nem kaptunk választ. Azt viszont megtudtuk, hogy az üdülőterület kiskempingjében a rendezvény előtt hirtelen kivágtak öt ép fát, ugyanis a szerencsétlen növények épp a „teljhatalmú fura urak” üzleti világának útjában álltak. Vagyis immár az is kérdés, ezt a beavatkozást ugyan ki és miért engedélyezte?

A Körös-toroki Napok programsora egyébként idén sem csak a nagyszínpadi produkciókból áll, a legátfogóbb, folyamatosan aktualizált rendezvénysor Hankó Zoltán magánfenntartású honlapján folyamatosan figyelemmel kísérhető.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés