2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fürdő – Bezárással folytatják a kamukampányt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Szeptember 24.

Közvetlenül a választások előtt zárják be a csongrádi fürdőt. A szerda délután közzétett üzemeltetői felhívás szerint vasárnaptól már nem lehet használni a létesítmény udvari medencéit, az épületben lévő szolgáltatások is már csak pár napig működnek. A leköszönő városvezetés az október 12-i helyhatósági választásokra fókuszálva, a bezárással beruházáskezdést sugallva folytatja a kamukampányát, amely keretében már nem csak városszéli táblákra, hanem drága szórólapokra is költik a fürdőberuházás keretösszegét. A kivitelezés tényleges kezdéséhez egyébként az elnyert ötszázmillió forint ingatlanfedezetét éppúgy fel kell(ene) mutatni, mint az ötszázmillió forint teljes önrészt. Minderről azonban az illetékesek mélyen hallgatnak. Az önkormányzati képviselő-testület eddig két ingatlan felajánlására (a fürdő, s a volt Síp utcai iskola) hatalmazta fel a polgármestert. Az önrészhez – információink szerint – a pénz töredéke áll rendelkezésre. A kamukampány eredményeként – az „ingyenbolthoz”, az ötezer forintos „kampányutalványokhoz”, s az egyéb, közpénzpazarló költekezésekhez hasonlóan – a kiadások zöme október 13-án hull majd az új városvezetés nyakába. A következő polgármester és az új testület vélhetően csak villámintézkedésekkel, valamint különféle gazdasági mentőkötelekkel tud majd kimászni a bukással minden bizonnyal már tisztában lévő, ezért az „utánunk az özönvíz” politikáját folytató, magukat jobboldalinak mondó közszereplők alattomos csapdarendszeréből.

Négy évvel ezelőtt, még 2010. augusztus 31-én, Czene Attila akkori sportügyi államtitkár Csongrádon járva ígért fürdőfejlesztést a jelenlegi önkormányzati vezetés többségét adó, épp akkor is javában kampányoló politikai garnitúrának. Teljesen más közreműködéssel végül a fürdőfejlesztési pályázatot 2012. december 20-án megnyerték, ám – a folyamatos ígérgetésektől, s az egyenként bő egymillió forintba került, a város széleire kihelyezett óriásplakátoktól eltekintve – azóta az ügyben látható előrelépés alig történt. Szerda délután viszont a fürdőt működtető önkormányzati tulajdonban lévő cég – minden bizonnyal „felülről” érkezett sugallatra – közzétette, hogy a létesítmény udvari medencéi vasárnaptól már nem használhatók.

Úgy tudjuk, az egyik helyi, közpénzek garmadájából fenntartott lakájmédiának egy érintett sportegyesületi vezető szerda délután még azt nyilatkozta, hogy a „nagymedencében” októberben is zavartalanul edzhetnek a sportolók, de mire visszaért a fürdőbe, meglátta a faliújságon a friss felhívást, miszerint pár óra leforgása alatt gyökeresen megváltozott a helyzet.

Szerkesztőségünk információi szerint a szentesi fürdő működtetőjével még csak egy – októberi napra vonatkozó – megállapodást kötöttek, akkor ugyanis bajnoki vízilabda mérkőzést játszanak a csongrádiak, így arra az időpontra előre bebiztosították a helyet. Úgy tudjuk, Szentesen próbálják majd megoldani, hogy a csongrádi csapatoknak minél több alkalommal legyen edzéslehetőségük. Természetesen a költségeket – többek között belépőjegyek, bérletek formájában – valakinek ki kell majd fizetni, s a buszbérlés sem lesz olcsó mulatság. Korábban felmerült, hogy Kiskunfélegyházára is utazhatnának a sportolók, az a megoldás azonban költségben és időben is többszörös ráfordítást jelentene. Ráadásul a távolabbi szomszédvárban most még a csongrádinál is zavarosabb a közéleti helyzet, így onnan október végéig érdemi megállapodást vélhetően csak hazardírozva lehetne remélni.

A jelenlegi csongrádi városvezetés utódait segítendő már zajlanak bizonyos háttéregyeztetések, amelyek révén vélhetően sikerül majd – a mindössze pár hónapra zsugorított kivitelezési időszak ellenére is – révbe hozni a fürdőberuházást. Annak a „felsőbb segítségnyújtásnak” viszont az lehet az egyetlen alapja, hogy az új önkormányzati vezetés eskütétele után a jelenlegi kamuzást azonnal érdemi intézkedésekkel kell felváltani.

Információink szerint az építkezést majdan elvégző fővállalkozónak el kell készíttetnie a kivitelezési terveket, melyekhez viszont számos adat még szükséges. Így például a speciális altalaj (többnyire vulkanikus eredetű por és futóhomok keveréke) miatt megfelelő statikai vizsgálatokkal is rendelkeznie kell. Emellett az sem egyértelmű, hogy az ötvenes évek óta mindig toldozgatva-foldozgatva végzett fürdőépítés és –fejlesztés eredményeként a mélyben lévő közművek kuszaságát miként lehet majd kibogozni. Az említett problémák egyébként nem újsütetűek, azokról a leköszönő városvezetés által szervezett, idén júliusban tartott fórumon nyíltan beszélt Pap Gabriella, a Fidesz helyi szervezetét is vezető „fürdőfejlesztési alpolgármester”.

A kis híján teljes érdektelenségbe fulladt fórumról szóló tudósításunkban megírtuk:

„Laczkó Zsolt kérdése nyomán hirtelen elpattant a jól megfeszített jogi okfejtésrendszer húrja. Pap Gabriella elismerte: egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi, igen szűkös anyagi feltételekkel tervezett, egyébként szerinte kiváló, s a maximumokat tartalmazó fürdőtervek megvalósítását a jövő hónap második felére esedékes határidőig bármely alkalmas kivitelező felvállalná. E megállapítását tetézte azzal, hogy a most készülő statikai szakvélemény, valamint az egyéb ismérvek alapján a leendő szerződő partnernek még új kivitelezési terveket is készítenie kell, így egyáltalán nem biztos, hogy akár csak szeptemberben megtörténhet az a bizonyos első kapavágás. Pap Gabriella nem adott konkrét választ arra sem, hogy szerinte reálisan meddig lehet sportélet a felújítási munkákkal majdan terhelt Dob utcai létesítményben. A „fürdőfejlesztési alpolgármester” nem tagadta: a kivitelező döntésén sok múlik, s azt sem titkolta, hogy biztosan lesznek olyan periódusok, amikor a fürdő egyáltalán nem fogadhat vendégeket, így azt sportolók sem használhatják.”

A „fürdőfejlesztési alpolgármester” által elmondottakhoz képest mégis hirtelen kerül lakat a fürdőre, bár valójában még nyilvánosan senki nem beszélt arról, miért is szükséges épp most a fürdő azonnali bezárása. A fővállalkozóról hivatalosan semmit sem közöltek. A leendő (vagy már megkötött) szerződésről sem hoztak nyilvánosságra adatokat.

Nem hivatalos információk alapján úgy tudjuk, hogy egy jobbára osztrák gazdasági érdekkörbe tartozó cég nyert. A vesztes pályázónak esze ágában sem volt megfellebbezni a döntést, e beruházás ugyanis nem lesz egy leányálom.

Rohamtempóban kell majd dolgozni. Egy utolsó utáni pillanatokra halasztott kezdés ugyanis egy kamukampányt valamelyest jól kiszolgálhat, speciális feltételek között megvalósítható beruházás esetében azonban a jelentős időkorlát azzal fenyegethet, hogy a (2015. április 30-i) végső befejezési határidő nem lesz tartható. Egy ilyen helyzet viszont semmiképpen nem állhat elő, az ugyanis a város szempontjából – az uniós pályázati lehetőségek többéves elvesztése miatt – végzetes hiba lehetne. Vélhetően jól tudják ezt mindazok, akik – „politikai és pénzügyi aknásítást” végezve – imigyen készítik elő az új városvezetés előtt a terepet.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés