2024. március 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Auguszta nevű olvasóinkat.  Holnap Zalán napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Érdektelenül – Szégyenteljes fórumot tartott a leköszönő városvezetés fideszes magja

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Július 17.

Önmaga előtt bizonyította be a leköszönő csongrádi városvezetés, hogy képesek alulmúlni az áprilisi országgyűlési választáson Csongrád térségében balfékségből jelesre vizsgázott baloldali és liberális erőket. A magukat jobboldalinak nevező csoportosulás kampányindítónak tűnt keddi fórumán a Pap Gabriella nevével fémjelzett gárda tagjai bevetették a közpénzek garmadával fenntartott kommunikációs gépezetüket, ám ennek ellenére is szinte csak a kötelességből és párthűségből megmozdulók vettek részt a több választókörzetet érintő, lakosságinak titulált választási fórumon. A megélhetési politikusokat, hozzátartozóikat, intézményvezetőket, különféle felügyelő bizottságokban busás pénzekért ücsörgőket, valamint a városi rendőrkapitányság vezetőjét eredménnyel ültették be a semmitmondó beszámolóval indított eseményre, ahol – az összesen hat „véletlenülsemfideszes” résztvevőnek köszönhetően – érdekes témák is felvetődtek. Kiderült például, hogy kamu duma volt a nyárvégi fürdőfejlesztés-kezdésről elhintett szöveg, ugyanis Pap Gabriella elismerte: még az se biztos, hogy augusztus végére lesz kiválasztott beruházó, de ha mégis lenne, egyáltalán nem garantálható, hogy szeptemberben (vagyis még a választások előtt) elvégezheti a négy éve ígérgetett fejlesztés első kapavágását.

A szokásos „elmúltnégyévezés” és „elmúltnyolcévezés”, valamint az unalmas kampányszövegek idején az összesen hat – Fidesztől és önkormányzattól közvetetten sem kirendelt – érdeklődő megszemlélhette, hogy a kivezényeltek között helyet foglal az ismert focimenedzser és egyesületi vezető, a városellátó intézmény alkalmazottja, az októberi választáson Nagypál Sándor kihívója, Kiss István. A tényleges érdeklődők a főasztalnál ülő Koncz József városi rendőrkapitányt, továbbá Hajdú Lászlót, a Csongrádi Városellátó Intézmény vezetőjét is láthatták, de egy szó erejéig sem hallhatták. S bár a meghívóban a neve nem szerepelt, a csongrádi képviselőséget a megyei közgyűlési tagságra cserélő Bodor Csaba szintén megjelent, mégpedig a nejével. S ott volt a minden bizonnyal Csongrádon ismét felettébb meghatározó Kereszténydemokrata Néppárt csongrádi vezetője, az önkormányzat szociális intézményénél alkalmazott Hajdú Gergely is. Több önkormányzati cég jól fizetett pártmegbízottja (vagyis felügyelő bizottságának kinevezett tagja, elnöke) szintén ottlétével erősítette a velük együtt már huszonnégy fősre növelt tömeget. A csoportosulás viszont még így is alulmúlta a baloldal több csongrádi tavaszi választási fórumszerű rendezvényszervezési próbálkozását, ami érdekes teljesítmény a leköszönő önkormányzati vezetőktől, főként egy nemrég még döntően jobboldalinak mondott katolikus kisvárosban.

A kérdések sorában elsőként Pusztai Zsolt vállalkozó (mint egy Csongrádon vízilabdázó gyermek helyi sportéletért aggódó édesapja), majd Laczkó Zsolt építőipari vállalkozó, kőművesmester (a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezetének elnöke) firtatta a négy év óta emlegetett nagyszabású fürdőberuházás helyzetét. Pap Gabriella „fürdőfejlesztési alpolgármester” a feltett kérdésekre válaszolva elsőként hosszasan sorolta a szokásos, jól felépített, ügyes parasztvakításokkal fűszerezett érvhalmazát. Amikor már félő volt, hogy a fürdő ügyében csak a „semmi új nem hangzott el” félmondatot írhatjuk a tudósításba, s legfeljebb a párt- és helyettes városvezető új és megnyerő hajkölteményéről tudunk ódákat zengeni, Laczkó Zsolt egy újabb kérdése nyomán hirtelen elpattant a jól megfeszített jogi okfejtésrendszer húrja. Pap Gabriella elismerte: egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi, igen szűkös anyagi feltételekkel tervezett, egyébként szerinte kiváló, s a maximumokat tartalmazó fürdőtervek megvalósítását a jövő hónap második felére esedékes határidőig bármely alkalmas kivitelező felvállalná. E megállapítását tetézte azzal, hogy a most készülő statikai szakvélemény, valamint az egyéb ismérvek alapján a leendő szerződő partnernek még új kivitelezési terveket is készítenie kell, így egyáltalán nem biztos, hogy akár csak szeptemberben megtörténhet az a bizonyos első kapavágás. Pap Gabriella nem adott konkrét választ arra sem, hogy szerinte reálisan meddig lehet sportélet a felújítási munkákkal majdan terhelt Dob utcai létesítményben. A „fürdőfejlesztési alpolgármester” nem tagadta: a kivitelező döntésén sok múlik, s azt sem titkolta, hogy biztosan lesznek olyan periódusok, amikor a fürdő egyáltalán nem fogadhat vendégeket, így azt sportolók sem használhatják.

Laczkó Zsolt firtatta, hogy a jelenlegi városvezetés a négy évvel ezelőtti kampányában ígérte a helyi vállalkozók érdekérvényesítésének előtérbe helyezését, ehhez képest az építési beruházásoknál helyi vállalkozások alig kapnak munkát. A polgármester válaszában részletesen kifejtette, hogy mennyire behatárolt az önkormányzat döntéshozási lehetősége, s a sok körülmény között azok jutnak előnyhöz, akik például hosszú hónapokon át képesek saját erőből a költségek előfinanszírozásra.

Szerkesztőségünk viszont különösebb kutatómunka nélkül talált olyan települést, vállalkozót és önkormányzatot, ahol az ilyen problémák nem jelentenek gondot, hiszen akad olyan hely, ahol egy gázszerelőből helyi politikussá vált személy cége immár szinte mindenféle feladatra kaphat zsíros megrendelést. Az érintett személy egyik legújabb ügyét az RTL Klub kedd esti híradója ekképpen tárta fel:

(A videó a képre kattintás után – felugró ablakban – közvetlenül az RTL Klub hírportáljáról tekinthető meg.)

A csongrádi városközponttól bő tíz kilométerre trafiktalanul működő Bokros városrész ellenállási vezére, Balogh János azon kevesek közé tartozott, aki végighallgatta az unalmas beszámolót és a részletes fürdőmesét, majd feltette első kérdését: miért nincs még mindig a városrészben nemzeti dohánybolt? Mint mondta, egy évvel ezelőtt a város lapjában azt ígérték a csongrádiaknak, hogy már – a csanytelekivel együtt – a bokrosi új trafikpályázatot is kiírták, s amíg nem nyílik meg az új nemzeti mutyibolt, mozgó trafikból lehet cigarettát vásárolni. A polgármester a válaszában rámutatott: a nemzeti dohányboltok nyitására vonatkozó pályázatokba az önkormányzatnak nincs beleszólása. Balogh János ezt követően emlékeztette a polgármestert, hogy hazudtak, hiszen az önkormányzati kiadvány 2013. júliusi első számában megjelent: „Csongrád kistérségben Csanyteleken és Bokroson egyelőre nem lesz dohánybolt, de ezekre már megjelent a kiírás, ám amíg ezeken a helyeken nem lesz dohánybolt, addig mozgó árusokkal oldják meg az ellátást”. Balogh János szerint a városvezetés az önkormányzati újságon keresztül egy évvel ezelőtt nyíltan hazudott a csongrádiaknak. Szerinte e tett ugyanolyan szemenszedett hazugság volt, mint amikor négy évvel ezelőtt a gimnázium épületében Kőrösi Tibor akkori polgármesterjelölt, Gyovai Gáspár alpolgármester, Pap Gabriella, a Fidesz helyi elnöke, valamint Nagypál Sándor önkormányzati képviselő vele egyeztettek és megállapodtak: amennyiben nem indít az ellenállási mozgalom képviselőjelöltet Gyovai Gáspárral szemben, már 2011-ben megalakítják a részönkormányzatot. Gyovaival szemben valóban nem indítottak jelöltet, ám a részönkormányzat ügyében máig semmi érdemleges lépés nem történt, s azért a hazugságért se kért bocsánatot senki. A polgármester egy mosoly kíséretében megköszönte a hozzászólást, majd megadta a szót egy bökényi asszonynak, aki egy lakóközösség nevében a több éve fennálló csapadékelvezetési bajokra hívta fel a városvezetés figyelmét. A vázolt elvárás nyomatékaként aláírásgyűjtő íveket átadva kérte a mihamarabbi intézkedést. A hátsó sorban helyet foglaló bökényi önkormányzati képviselő, Héjja István eme intermezzo során is csendben maradt.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés