2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Trafiktalanul – Kendőzetlenül a hazugságokról

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, CSANYTELEK - 2013. Július 17.

Szerdán kiderült: még csak szó sincs arról, hogy kiírnának Csanytelek község és Csongrád-Bokros városrész dohányáru-ellátására egy újabb koncessziós „trafikpályázatot”. Az sem igaz, hogy az ország leghosszabb községében, s a Csongrádtól mintegy tíz kilométerre lévő Bokros városrészben mozgó dohányárusítást vezetnének be. Az egyértelmű félretájékoztatás a Csongrád Város Önkormányzata tulajdonában lévő, Pap Gabriella alpolgármester által felettébb feltűnően istápolt Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. lapjában jelent meg. A közpénzből megjelentetett ingyenes kiadvány első oldalán olvasható cikkben a névtelenségbe burkolózó szerző egyszerűen csak hazudott. Egyelőre ugyanis senki nem tudja megmondani, hogy Csanytelek ellátására mikor írják ki az újabb pályázatot. S még zordabb valóság, hogy Csongrád-Bokroson jó ideig nem lesz semmiféle hivatalos dohányárusítás.

Csongrád-Bokroson – a jelenleg hatályos törvények szerint – mindaddig nem lesz dohánybolt, amíg a csongrádi kilenc nemzeti dohánybolt egyikének üzemeltetője esetleg dönt úgy, hogy bezárja a Csongrádra nyitott üzletét, s – telephely áthelyezéssel – új nyitását kezdeményezi ama városrész területén. Szintén megoldást jelenthet, ha a jelenlegi kilenc üzemeltető egyike visszaadja a koncessziót, avagy – például szabálytalanságok miatt – a koncessziós jogot megvonják az egyik koncesszió-tulajdonostól. Ha a felszabaduló koncesszióra olyan vállalkozó nyújt be sikeres pályázatot, aki végül Bokroson kíván trafikot nyitni, a probléma megoldódhat – bár ez még ebben az esetben sem jelent biztos megoldást. Egy-egy koncessziónyertest ugyanis – a jelenleg hatályos törvények szerint – nem lehet arra kötelezni, hogy az adott településen belül hol nyisson trafikot. Mivel Bokros Csongrád városnak ugyanolyan része, mint a szintén trafik nélkül maradt Bökény, így még egy felszabaduló koncesszió esetén kiírt pályázat sem jelent automatikus „gyógyírt” a problémára. Szintén megoldást jelenthet még, ha az őszre ismét összeülő országgyűlés újfent módosítja a trafiktörvényt. Sőt, Bokros esetében még az is megoldást jelenthet, ha önállóvá válik, abban az esetben ugyanis a már önálló településre – a hatályos törvény szerint – jár majd egy dohánybolt-koncesszió.

Mindezek ismeretében érthetetlen, hogy a város önkormányzata többségében fideszesekből álló vezetésének miért állt érdekében ez ügyben a hazudozás. A törvény ugyanis egyértelmű. Ráadásul a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján bárki számára elérhető, május másodikán közzétett újabb pályázati kiírásból egyértelműen kiderül, hogy a szabadon maradt koncessziókat érintő felhívásban Csanytelek például nem szerepel, noha oda két koncesszióra is pályázatot kellett volna kiírni. Természetesen Csongrád-Bokros területére sem írtak ki pályázatot, hiszen a Csongrádra érvényes kilenc koncesszió mindegyikére már az „első körben” hirdettek nyertest, így – a jelenleg hatályos törvény szerint – tizedik koncesszióra nem lehet pályázatot kiírni. Az alpolgármesteri fizetése mellé a csongrádi önkormányzat jogi tanácsadójaként havi nettó száznyolcezer forintot is felvevő Pap Gabriella alpolgármester e tényekkel – mint felettébb kiváló ügyvéd – természetesen tisztában lehetett. Tény, hogy a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. mellett mindig harcosan kiálló alpolgármester valószínűleg rálátással rendelkezhetett a postaládákban pénteken eljutott kiadványra, annál is inkább, mert annak digitális változatát még a nyomtatott változat megjelenés előtt, kedden közzétették a város hivatalos honlapján. Az elvileg minden bokrosi postaládába is eljutott ingyenes kiadvány első oldalán ettől függetlenül nyíltan ezzel a hazugsággal traktálták a gyanútlan szemlélőket: „Csongrád kistérségben Csanyteleken és Bokroson egyelőre nem lesz dohánybolt, de ezekre már megjelent az új kiírás, ám amíg ezeken a helyeken nem lesz dohánybolt, addig mozgó árusokkal oldják meg az ellátást”.

Ama másik tényt, hogy mozgó dohányárusítást nem vezetnek be Magyarország területén, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Gyulay Zsolt még július elsején közölte. A médianyilatkozatok egyike a baloldalisággal nehezen megvádolható InfoRádióban hangzott el, s az interjú hanganyaga mp3-formátumban máig letölthető. Még „narancsuralmi logikával” is igen nehezen magyarázható, hogy az elmúlt héten Csongrád Város Önkormányzata miért hitegette a bokrosiakat a mozgó trafik beindításával, amikor már a nyomtatott tájékoztató megjelenése előtt két héttel köztudott volt, hogy az ország területén nem lesz ilyesfajta dohányárusítás.

Érthetetlen az is – de ez már a füllentős városvezetéstől független ügy –, hogy Csanyteleket miért hagyták ki a második pályázati kiírásból. Ráadásul hivatalos magyarázat sincs. A hétfőn feltett kérdéseinkre a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. sajtóosztálya e cikk megjelenésének időpontjáig még nem válaszolt. Hasonlóan nem kapott szerda estig választ a Csanyteleket érintő kérdéseikre a megyei napilap szerkesztősége sem. Jelenleg még az sem tudható, hogy Csanyteleken mikortól kötnek ideiglenes szerződést egy helyi kereskedővel, akinek az üzletében mindaddig lehet majd dohányt vásárolni, amíg megnyílik mind a kettő, vagy legalább az egyik csanyi nemzeti dohánybolt.

Az RTL Klub szerda esti híradójában a kistelepülési trafikmizériáról szóló összefoglalóban kiemelten foglalkoztak a csanyteleki helyzettel. Az országos kereskedelmi televízió híradójának szerkesztősége sem kapott választ a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től többek között arra a kérdésére sem, hogy miként maradt ki az újbóli pályáztatásból Csanytelek:

(A videó a képre kattintás után, a felnyíló ablakban tekinthető meg.)


Csongrád-Bokroson természetesen – a jelenleg hatályos törvény szerint – ideiglenes árusítóhely kijelölésére sincs lehetőség, hiszen Csongrádon mind a kilenc trafik működik, s az önálló településekre csak kétezer lakosonként adható egy-egy trafikkoncesszió. Vagyis a bokrosi dohányosok meghatározatlan ideig – a lakóhelyükhöz legközelebb – Tiszaalpár központjában, avagy Csongrád Széchenyi útján juthatnak dohánytermékhez. Ha a bokrosi dohányos a beszerzőkörútján Csongrádot választja, a városközpontban akár trafikdömpinggel is találkozhat, a Dózsa György téren például száz méteren belül két trafikot is találhat. A csanyteleki dohányzók számára szintén legalább hat-nyolc kilométeres utazással párosul a dohányvásárlás. A csanyiak ugyanis a lakóhelyükhöz legközelebb Tömörkényen, Bakson, illetve Felgyőn találnak egy-egy trafikot.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés