2024. május 05., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Györgyi nevű olvasóinkat.  Holnap Ivett és Frida napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Óváros – Decemberig marad a „termelői piac”

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Szeptember 1.

November végéig megtartják a belvárosi buszfordulónál idén nyáron bevezetett, vasárnap délelőttönként elérhető piacszerű kezdeményezést. A hírt a belvárosi önkormányzati képviselő, Máté Attila vasárnap reggel, a termelői elárusítóhely területén jelentette be. A „piac” eredetileg az idegenforgalmi időszakban, elsősorban a belvárosi és a Körös-toroki üdülőterület hétvégi ellátásának színesítését szolgálta volna, ám rövid időn belül kiderült, hogy azt megkedvelték a bökényiek, s a városközpontban élők is. A leköszönő városvezetés legfiatalabb tagja abban bízik, hogy a hideg idő beköszöntére a városrészben sikerül beindítani egy állandó vegyeskereskedést. Elmondása szerint a korábbi kisbolt bezárása óta tárgyalt vállalkozásokkal és kereskedelmi cégekkel, de csak augusztusban talált egy komolynak tekinthető partnert, aki lát fantáziát egy vegyeskereskedés rövid időn belüli beindításában.

Egy évvel ezelőtt megírtuk: augusztus 31-én az utolsó belvárosi vendéglátóegység is végleg bezárt. Az Óvárosi fagyizót működtető Molnár házaspár egy éve, a záróra előtt álló létesítmény teraszán imigyen jellemezte a városrész helyzetét:

A leköszönő városvezetés többségi frakciójának tagjai közül rendszeresen fórumokat és fogadóórákat tartó Máté Attila idén nyárra vette elő – talán végső megoldási lehetőségként – Lakatos János belvárosi pék korábbi ötletét, egy alkalmi piacos rendezvény gondolatát, melyet – némiképpen átgondolva – kialakítottak a buszfordulónál egy alkalmi elárusítóhelyet. A köznyelvben ma már városszerte „belvárosi piacként” emlegetett, vasárnaponként reggel fél 9-től mintegy két órán tartó megmozdulás eredetileg igen meredek próbálkozásnak tűnt, de az idő bebizonyította, hogy az őstermelőknek mégiscsak megérte odamenni, hiszen akadt kellő számú vásárló. Az augusztus utolsó napjára tervezett piaczárás alkalmával is bőséges volt az árukínálat. A képviselő ekkor jelentette be, hogy lesz folytatás: ha az időjárás is engedi, november végéig minden vasárnap délelőtt tartanak az eddigiekhez hasonló árusítási alkalmakat.

A belvárosi vendéglátás egykori zászlóshajója, a Kemence csárda tizennégy évvel ezelőtt bezárt. Azóta az összes városvezető csupán hazudozott a híres vendéglő lehetséges újraindításáról. Sőt, a most leköszönő politikai csoport – határon átnyúló pályázatra alapozva, idegenforgalmi vonzerőteremtést vizionálva – elkezdte felszámolni a belvárosi vendégházakat is. Tavaly őszre már csak az Óvárosi fagyizó maradt, de – mint a fentebb megtekinthető videóban elhangzik – 2013. szeptember elsejével arra is végleg lakat került. Így aki a csodálatos nádtetős házak között sétálgatva akár csak egy kávét, vagy némi ásványvizet szeretne elkortyolni, nyáron tovább kell mennie a Körös-torokig. Mivel a másik három évszakban a tiszai üdülőterület is pang az ürességtől, a megszomjazott, megéhezett vándor esetleg irányba veheti a városrész peremén lévő (immár eladó, vagy kiadó, de még egyelőre működő) presszót, avagy elindulhat Bökény városrész felé is, de már ott is csak egy nagyobb ABC üzletet lel, vendéglátóhelyként pedig csak kocsmát talál.

A városrész elöregedése, a vásárlóerő jelentős csökkenése miatt a belvárosi üzlet nyitásában gondolkodó kereskedőnek nagyon meg kell fontolnia, miként vágjon bele a vállalkozásba. Máté Attila – elmondása szerint – lát esélyt arra, hogy a hideg idő beköszöntére egy időszakosan nyitva tartó, az egy-egy háztartásban alapvetően szükséges cikkeket kínáló, vegyeskereskedelmet folytató egység megnyíljon. A képviselő szerint ahhoz, hogy az üzlet tartósan a belvárosiakat szolgálja, a kereskedőnek és a vásárlóknak megfelelőképpen egymásra kell találniuk, ezért az üzlet megnyitását a maga módján, elsősorban propagandával, vagyis sok-sok jó hír keltésével kívánja majd segíteni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés