2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Végleg bezárt az Óvárosi Fagyizó

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2013. Szeptember 2.

Az utóbbi huszonhárom idegenforgalmi szezonban minden nap fogadta a vendégeket a csongrádi belsővárosban egy fagyizó, melyet idén megölt az általános pénztelenség. A történelmi városrészben mára szinte minden szolgáltatás megszűnt. A vendégházzá alakított néhány nádfedeles épületet még ki lehet bérelni, ám azok közül is párat hamarosan – uniós pénzből – lakatlanná alakíttat az önkormányzat. Maradt még egy alig nyitva tartó pékség, valamint egy, a történelmi városrész határához közel lévő kocsma.

A csongrádi belsővárosban elsőként – tizenhárom évvel ezelőtt – a messzi földön híres Kemence Csárdára került lakat. Később bezárt az ABC üzlet, s az idei nyár végén, augusztus 31-én este az Óvárosi Fagyizó tulajdonosa is végleg lehúzta a rolót. Az Öregvár utcai egyasztalos mini teraszon szombat délután három órán keresztül beszélgettünk a tulajdonossal és a fagylaltozót vezető feleségével. Molnár József ekképpen summázta a jelenlegi belvárosi valóságot:

Amíg a „búcsúfotók” kedvéért vendégekre vártunk, szóba került, hogy a belvárosban szeptembertől már csak egyetlen vendéglátó egységet talál a turista, ami egy átlagos kocsma, de az is a történelmi részen kívül helyezkedik el. Az óvárosban sétáló vendég kis szerencsével a Szent Rókus templom szomszédságában működő Belvárosi Pékségbe is betévedhet, ám az is már csak napi pár órán át tart nyitva, s kérdéses, hogy az üzemeltetője meddig lesz képes fenntartani.

A helyzetelemzés után – mikor éppenséggel a város jelenlegi állapotához vezető okokról ejtettünk szót – fél órán belül három alföldi városból érkeztek vendégek. Mint kiderült, a cikk alatti fotókon is látható háromgyermekes család Kecskemétről rendszeresen jár Csongrádra. Elmondásuk szerint szinte semmi nem köti őket a településhez. A családfő bukkant rá még évekkel ezelőtt az interneten pár olyan információra, amelyek alapján kíváncsiak lettek, eljöttek, s azóta is Csongrád az egyik legkedvesebb hétvégi kirándulási célpontjuk. A fagyizó egy kedves nyári állomáshelyük volt, most viszont marad a Tisza és a nyugalom. Szintén a csendet kereste Csongrádon egy szegedi, ötvenes éveiben járó házaspár, akik nyaraló vásárlása iránt is érdeklődtek. Ők idén is nyaraltak tengerparton, de hiányzott nekik az a csend és nyugalom, amire a Körös-torokban és a belsővárosban lelnek. Egy fiatal, kerékpárral érkezett szentesi házaspár és a velük utazó piciny gyermekük viszont a jó levegőt és a napfényt, valamint az édestölcséres fagyit élvezte leginkább – utóbbit az Öregvár utcában utoljára.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés