2024. május 05., vasárnap.       Köszöntjük névnapjukon Györgyi nevű olvasóinkat.  Holnap Ivett és Frida napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kampány – Becsengetés lufikkal, titkolózással

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 31.

Egyre inkább egyértelműnek tűnik, hogy az idei csongrádi általános iskolai tanévkezdést feláldozzák a politika oltárán. A Mindenkinek becsengettek című, összintézményi szinten, titkosan szervezett programot mintegy ezerkétszáz diák bevonásával megtartják. Az eseményről azt lehet tudni, hogy ott köszöntőt mond Kőrösi Tibor, a Fidesz polgármesterjelöltje, aki jelenleg is rendelkezik polgármesteri címmel, de a Váradi Gáborné intézményvezető nevével fémjelzett kampányidőszaki esemény meghívóján a jelöltséget természetesen nem említik. A szerkesztőségünk által feltett kérdésekre a furcsa körülmények között kinevezett intézményvezető péntek délelőtt óta egy szót sem válaszolt. Ugyanakkor információink szerint az intézmény munkatársai a médiának az eseményről előzetesen egyetlen szót sem szólhatnak.

Mint csütörtökön megírtuk, a Csongrád térségi általános iskolai szervezet szeptember elsején járási szintű tanévnyitó programot tart. A diákok az iskola helyett szabadtéren, különféle programokon, így – többek között – egy koncerten múlathatják a tanév első napjának délelőttjét. A program kapcsán nemcsak azért lóg ki a lóláb, mert a rendezvény fővédnöke a város leköszönő vezetésének első számú embere, vagyis a Fidesz helyi polgármesterjelöltje – aki minden bizonnyal a képviselőjelöltekkel egyetemben, gyermekek körében jelenhet meg imigyen a helyi lakájmédiában –, hanem mert a tanév első napján az új osztályt kapott osztályfőnökök – különösképpen az elsőosztályosoké – szinte még csak névről ismerik a rájuk bízott gyermekeket. Ráadásul e programot jórészt a – speciális veszélyeket rejtő Serházzugi-holtág partján lévő – sportpályán tartják.

Szerkesztőségünk péntek délelőtt az intézmény hivatalos e-mail címére sajtómegkeresést küldött. A Váradi Gáborné intézményvezetőnek címzett levelünkben az alábbi kérdésekre vártunk választ:

1; A rendezvény önkormányzati, vagy intézményi szervezésű? Ha közpénzből fedezik a költségeket, a teljes program mennyibe kerül, s milyen pénzügyi források állnak e célra rendelkezésre?

2; A rendezvény fővédnökeként megjelölt csongrádi polgármester konkrétan milyen szerepet vállal a programban?

3; A választási kampányidőszakban miért vonnak be politikusokat egy tanévnyitó rendezvénybe?

4; Miért esett helyszínként a választás éppenséggel a sportpályára; a területet és környezetét egy ilyen rendezvényre miért tartják alkalmasnak?

5; Miként jutnak Csongrádra a csanyteleki, a felgyői és a bokrosi diákok? A két községi iskolából a tanulók egy részét valóban kerékpártúra keretében kívánják Csongrádra vezényelni?

6; Mi az elképzelésük kedvezőtlen időjárás esetére? Milyen időjárási körülményeket tartanak majd kedvezőtlennek?

A feltett kérdéseinkre választ vasárnap estig nem kaptunk. Sőt, az intézményvezető még csak visszajelzést sem küldött. Ehhez képest – információink szerint – a munkatársaitól határozott titoktartást kért, ami azt jelenti, hogy az intézmény egyetlen dolgozója sem adhat ki a programmal kapcsolatban részleteket.

Természetesen szerkesztőségünk megtudott számos részletet. Úgy tudjuk, a diákok délelőtt tíz órára érkeznek meg a város központjába (gyalog, illetve a vidékiek egy része busszal, a másik része kerékpárral), ahol az Ifjúság téren és a sportpálya területén helyezkednek el. A tanulók a sportpályán a labdarúgó főpályára és az azt övező salakpálya területére nem léphetnek, így nagyjából csak a lelátón és az edzőpályán tartózkodhatnak. A két rendezvényterületen – annak ellenére, hogy mintegy ezerkétszáz résztvevővel lehet számolni – ideiglenes vécéket nem állítanak fel, így a néhány sportpályán lévő vécé, valamint az ifjúsági ház pár vizesblokkja áll majd rendelkezésre. Úgy tudjuk, a csütörtöki cikkünkben a tanévkezdéssel kapcsolatos félelmeket az intézményvezető is szem előtt tartotta, az osztályfőnökök ugyanis „parancsba” kapták, hogy az osztályok tagjai csak és kizárólag együtt mozoghatnak, ami annyit jelent, hogy egy-egy programra (arcfestés, ügyességi versenyek, stb.) éppúgy együtt mehetnek majd, mint ahogyan vécére is.

Minden bizonnyal az esemény szervezője rendelkezik katasztrófavédelmi engedéllyel, amely keretében az összes veszélyforrást felmérték, ellenkező esetben ugyanis a program megtartása minimum felelőtlenség lenne.

Az esemény meglepetéskoncertjével kapcsolatban – anélkül, hogy a meglepetés erejét elvennénk – annyit lehet tudni, hogy azt rossz időben csak az 5-8. évfolyamon tanulók részére, a volt Síp utcai általános iskolai épület tornatermében tartják meg. Egyébként kedvezőtlen időjárási körülmények esetén – információink szerint – csak az 1-2. évfolyamon tanulók maradnak az iskolákban, a felsőbb osztályokban tanulóknak két helyszínre kell majd vonulniuk: a volt Síp utcai iskola épületébe és az ifjúsági házba. Ami még várható, hogy a gyermekek – e feledhetetlen program emlékére – egy-egy színes lufit kapnak majd ajándékba.

Az Időkép Csongrádra vonatkozó előrejelzése szerint vasárnap éjjel hidegfront érkezik, mely zivatarokkal járhat. A csapadékhajlam azonban várhatóan délen gyenge lesz, vagyis a Csongrádi Járás területén a reggeli órákban az időjárás vélhetően nem gátolja majd az előre eltervezett, szigorúan titkos program megkezdését.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés