2023. december 02., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Melinda és Vivien nevű olvasóinkat.  Holnap Ferenc napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tanévnyitóból kampánynyitó?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 28.

Mindenkinek becsengettek címmel rendez szeptember elsején járási szintű tanévnyitó programot a térségi általános iskolai szervezet. Az intézmény vezetője nevében meghirdetett programot a tanév első napján, a sportpályán tartják. A diákok az iskola helyett szabadtéren, különféle programokon, így – többek között – egy koncerten múlathatják a tanév első napjának délelőttjét. A program kapcsán nemcsak azért lóg ki a lóláb, mert a rendezvény fővédnöke a város leköszönő vezetésének első számú embere, vagyis a Fidesz helyi polgármesterjelöltje – aki minden bizonnyal a képviselőjelöltekkel egyetemben, gyermekek körében jelenhet meg imigyen a helyi lakájmédiában –, hanem mert a tanév első napján az új osztályt kapott osztályfőnökök – különösképpen az elsőosztályosoké – szinte még csak névről ismerik a rájuk bízott gyermekeket. Ráadásul e programot a – speciális veszélyeket rejtő Serházzugi-holtág partján lévő – sportpályán tartják.

A Csongrádi Járás területén működő általános iskolák közül csak a csongrádi és a tömörkényi egyházi iskola első tanévi napja alakul „szokásosan”, az állami fenntartású intézményhez tartozó iskolák diákjai számára ugyanis egy rendhagyó eseményt szerveznek. Mint a csongrádi önkormányzat hivatalos Facebook-oldalára csütörtökön kiírták, majd a kurta szöveget a városi honlapon is közzétették, a csongrádi állami fenntartású iskolákban „játékosan indul a tanév”.

Főként az elsőosztályos gyermekek szülei és a kisdiákok tanítónői számára lesz kevésbé játékos ez a kampányszagúnak tűnő próbálkozás, de nem csak azért, mert a kívülálló számára is egyértelműen feltűnhet, hogy a leköszönő városvezetés keze lehet az ügyben. A közpénzből fenntartott helyi lakájmédiában gyermekek között, várhatóan tanévindító jótevőként bemutatásra kerülő narancsvezérek szerkesztőségünk információi szerint annak ellenére szorgalmazták a program megtartását, hogy azt a pedagógusok jelentős része szakmai okok miatt alapvetően ellenezte.

Szerkesztőségünket több, leendő első osztályos gyermek hozzátartozója kereste meg, akik szerint kétséges, hogy miként tudnak majd figyelni a gyermekekre az elsőosztályosokkal még hétfőn is csak ismerkedő osztályfőnökök. A félelem és bizonytalanság miatt többen azt fontolgatják, hogy maguk is jelen lesznek az esemény helyszínén. Szerintük az sem megnyugtató, hogy a vízpartot a rendezvény idején állítólag rendőrök és polgárőrök egyaránt biztosítják majd, hiszen ezernél több gyermek lesz a helyszínen.

Az ügyben csütörtökön kerestük telefonon Váradi Gábornét, de – minden bizonnyal a tanévkezdésből és a helyi képviselő-testületi ülésből is adódó elfoglaltságai miatt – nem tudtuk elérni. Emiatt pénteken írásban is megkísérelünk választ kérni a jövő hétfői rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseinkre. Egyebek között arra is kíváncsiak leszünk, miként jutnak majd Csongrádra a csanyteleki, a felgyői és a bokrosi diákok, s a két községi iskolából a felsőbb évfolyamon tanulókat valóban kerékpártúra keretében kívánják-e Csongrádra vezényelni. Azt is megkérdezzük, számolnak-e az esetleges időjárási következményekkel, hiszen a csongrádi sportpálya területén egy hirtelen jövő vihar esetén ezer-ezerkétszáz gyermek biztonságos elhelyezéséről vélhetően nem lehet megfelelően gondoskodni.

(Az Időkép Csongrádra vonatkozó előrejelzése szerint hétfőn hidegfront érkezik, mely ismétlődő zivatarokkal járhat.)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés