2024. május 08., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Mihály nevű olvasóinkat.  Holnap Gergely és Katinka napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Búcsú – Szentesről jön a plébános

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 16.

Az augusztus 4-én Szeged-Szőregről Szentesre helyezett plébános, Gruber László celebrálja a csongrádi Nagyboldogasszony templom ez évi búcsúi szentmiséjét, miután a Szentesről Csongrádra vezényelt Topsi Bálint még mindig a (kényszer)szabadságát tölti. A Csongrádról Tápéra helyezett, s pénteken már felmentő határozatot kapott Laczkó István plébános ugyanis még mindig nem adta át a plébániahivatalt. A szentesi plébánost péntek délután Laczkó István kérte fel a vasárnapi szertartás levezénylésére, ami annál is inkább érdekes, mert elvileg akkor már az asztalán volt az általa elolvasott, s a papi sorsát gyökeresen megváltoztató püspöki levél.

Leghamarabb vasárnap délelőtt 10 óra után derül ki, hogy Laczkó István papként, avagy – tekintettel a felmentésére – egyszerű hívőként viselkedik-e a Nagyboldogasszony templom búcsúi szertartásán. Mint pénteken megírtuk, információink szerint a renitens csongrádi pap átvette a felmentésére vonatkozó püspöki határozatot, de „gondolkodási időt kért”, így péntek délután még a vasárnapi búcsú ügyében is intézkedett. A szentesi plébános, Gruber László szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta, hogy vasárnap délelőtt két előre betervezett szentmise tartása várt volna rá, de sikerült átszerveznie mindkettőt, így a csongrádi búcsún a megszokott rend szerint kezdődhet majd az ünnepi szertartás.

Gruber László 1971. április 5-én Szegeden született, teológiai tanulmányait 1992-től Szegeden, majd 1995-től 2000-ig Rómában végezte. Szegeden szentelték pappá 1999. június 26-án. Segédlelkészként 2000-től 2001-ig Gyulán, 2001-től 2002-ig Szeged-Belváros plébánián, majd plébánosként 2002-től Deszken szolgált. Teológiai doktorátust 2006-ban Budapesten szerzett. Szeged-Szőreg plébánosaként 2009-től szolgált, megtartva a deszki és a klárafalvi plébániákat is. Augusztus 4-én helyezte a megyés püspök Szentesre, amikor is az ott szolgálatot teljesítő Topsi Bálint (Bejan-Topsi Valentin) plébánost Csongrádra vezényelte. A csángó származású pap viszont a Marosvásárhelyen született Laczkó Istvántól máig nem tudta átvenni a hivatalát.

Szerkesztőségünk értesülései szerint a csongrádi plébánián gyökeres változás talán hétfőn következhet be, a búcsút követően ugyanis a püspökség várhatóan az eddiginél hatékonyabb intézkedésbe kezd.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés