2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Atyatalány – Felment(h)ették Laczkó Istvánt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 15.

Kiss-Rigó László püspökatya – értesüléseink szerint – pénteken felmentette a papi hivatásából Laczkó István atyát, aki így már elvileg nem is atya, habár – ahogyan péntek délután értesültünk – még mindig kapott némi gondolkodási időt. Így akár az is előfordulhatott, hogy a péntek esti szentmisét jogosultan tartotta meg a Nagyboldogasszony templomban. Úgy tudjuk, nem Laczkó István celebrálja a vasárnapi ünnepi szentmisét, de az sem biztos, hogy az augusztus 4-én Szentesre helyezett Gruber László plébános felvállalja e feladatot. Az egyházmegye hivatalos tájékoztatást továbbra is csak a jövő hét elejére ígér, így csak vasárnap 10 óra után pár perccel derül ki, hogy a búcsúi körmenet előtt mi zajlik majd a csongrádiak nagytemplomában. Változatlanul tisztázatlan az is, hogy az augusztus 20-i városi ünnepségen ki szenteli meg a csongrádiak új kenyerét.

Példátlannak tűnő feladat elé állította a magyar katolikus egyházi vezetőket Laczkó István csongrádi plébános, aki – mint korábban megírtuk – jelképesen egy nagy nemet intett Kiss-Rigó László személyi változásokat előíró rendelkezésére. Azóta lépett a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke, ugyanis – információink szerint – pénteken a Dóm térről hivatalos püspöki megbízottak kézbesítették Csongrádra az egyházi vezető határozatát. Értesüléseink szerint Laczkó Istvánt pénteken felmentette a papi hivatás gyakorlása alól a feljebbvalója, ám ennek végrehajtására mégsem került sor, mert Laczkó István „gondolkodási időt” kért. Ha Laczkó István valóban „időt kapott”, elvileg még joggal celebrálhatta a Nagyboldogasszony templomban a péntek esti szentmisét.

Szerkesztőségünk ügyeletes szerkesztőjével két katolikus hívő olvasónk péntek este azt közölte, hogy a szertartáson mintegy húszan vettek részt, akik közül a szentmise végén mindenki kénytelen volt a főbejáraton távozni (az oldalajtók ugyanis ezúttal zárva maradtak), ahol Laczkó István most személyesen búcsúzott (volna) tőlük, de a templomból kisétálás a hívek többsége részéről szótlanul zajlott.

Értesüléseink szerint a felmentő püspöki határozatban az is szerepel, hogy Laczkó Istvánnal szemben egyházi belső vizsgálat indul, ami akkor válhat talán a csongrádiak számára általánosan érdekessé, ha a lapunkban már több alkalommal említett, 2013. december 24-én reggel 8 órára sebtében összehívott, zárt ajtók mögött tartott önkormányzati képviselő-testületi ülés teljes hangfelvételét is vizsgálhatják a döntéshozók. Erre viszont jelenleg – a helyhatósági választásokat követő első, alakuló testületi ülésig – minimális az esély.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés