2024. május 03., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Tímea és Irma nevű olvasóinkat.  Holnap Mónika és Flórián napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Atyacsata – A plébános beintett a püspökének

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 13.

Laczkó István atya – képletesen – beintett egy jó nagy nemet az őt Tápéra irányító Kiss-Rigó László püspökatyának. A plébános augusztus 4-én nem foglalta el az új állomáshelyét, a költözés helyett inkább szembeszállt a feljebbvalójával, miközben felszegett fejjel Csongrádon maradt. Az atyacsata még javában tart. Úgy tudjuk, kapott Laczkó István egy végső határidőt, mely szerint a héten mindenképpen át kell adnia a csongrádi belvárosi plébániát a Szentesről Csongrádra helyezett Topsi Bálint plébánosnak. A csángó származású pap, aki a városban közmegelégedésre (!) díszpolgárrá választott néhai Zsótér Antal kanonok mellett káplánként már ellátott szolgálatot, egyelőre a szabadságát tölti. Szerkesztőségünk hétfőn kérdésekkel halmozta el a Szeged-Csanádi egyházmegye püspökségét, annál is inkább, hiszen hétvégén tartják (vagy legalábbis kellene tartani) a Nagyboldogasszony templom búcsúját, a jövő héten, szerdán pedig – a Kossuth téren 10 órakor kezdődő Szent István napi városi ünnepségen – valakinek mégiscsak meg kellene szentelni az új kenyeret.

Mint bő egy hónappal ezelőtt megírtuk, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László július 9-én döntött az egyházmegyét érintő ez évi legjelentősebb személyi változásokról. A püspöki rendelkezés – a hagyományoknak megfelelően – idén is augusztus első hétfőjén lépett életbe. Ahogyan az alábbi videónkon is látható, méltósággal intett búcsút például augusztus 3-án Janes Zoltán a nagyszénásiaknak, hiszen hétfőn már a zákányszéki hívek szolgálatába kellett állnia.

A Csongrádon régen nem látott típusú megítélésnek örvendő Laczkó István plébános augusztus elején nem búcsút intett, hanem inkább beintett egy nagy nemet Kiss-Rigó László püspöknek. A plébános ahelyett, hogy vasárnap éjjel hátrahagyta volna a megye névadó városát, esze ágában se volt végrehajtani a feljebbvalója rendelkezését. Egy effajta, szinte példátlan eset derült égből érkezett mennykőként villanthatta volna fel még egy középkategóriás futballkapus gondolatait is, nemhogy egy stadionszentelésben is élen járó, kormánykörökben jól forgolódó püspök eszmevilágát. A háttérben minden bizonnyal sok minden zajlik, viszont tény, hogy Laczkó István még mindig a csongrádi Kossuth téren, a plébániaépületben lakik, a Csongrádra helyezett Topsi Bálint (Bejan-Topsi Valentin) pedig szabadságra hazament a közel ezer kilométerre lévő csángóföldi szülőfalujába.

A leköszönő csongrádi önkormányzati vezetés által szervezett, politikai töltetű eseményekre – a helyi rendőrkapitányság jelenlegi vezetőjével egyetemben – is előszeretettel vendégként hívott Laczkó István atyát egyébként nem véletlenül védte eddig vehemensen Vincze László volt országgyűlési képviselő kisebbik leánya. A jelenleg még önkormányzati képviselői mandátummal rendelkező Bartókné Vincze Zsuzsanna férjét ugyanis plébániahivatali alkalmazásba vette Laczkó István, ami például a Fekete János utcai, traktorbolti eladói munkája után kétségtelenül jelentős változást hozhatott az életébe. Gyovai Gáspár alpolgármester is – sokszor felettébb jól látható módon – jó viszonyt ápolt Laczkó Istvánnal, számos alkalommal együtt fogyasztották el az ebédjüket az egyik városközponti menzán, ahol általában a szinte mindenhonnan jól látható valamelyik aszalnál, a sorban állók által is jól szemügyre vehetően mormolták el az ilyenkor mondandó imát. Esetenként Bartókné Vincze Zsuzsanna is csatlakozott hozzájuk. E letagadhatatlan tényekkel ellentétben viszont vélhetően csak az őszi helyhatósági választások után, egy esetleges jogi eljárás nyomán derülhet ki, hogy a még mindig csak tervezett fürdőfejlesztés ügyében miféle konkrét témákról tárgyaltak 2013. december 24-én (!) reggel, a városháza dísztermében, rendkívüli ülés keretében, zárt ajtók mögött a csongrádi önkormányzat vezetői. Szerkesztőségünk információi szerint ugyanis az egyház, így Laczkó István is érintett volt, eleddig viszont egyik titokgazda sem vállalta fel, hogy – a jogi következményekkel is számolva – jelképesen feltörje a zárt ülés ajtajáról a lakatot, s kiteregesse az ügyet a választópolgárok elé.

Mivel e hét elejére már rengeteg kérdés merült fel szerkesztőségünk munkatársaiban, hétfőn azok közül a legfontosabbakat írásban eljuttattuk a Szeged-Csanádi egyházmegye – kiválóan működő – sajtószolgálatához. Miután meglepő módon kedd délutánig nem kaptunk választ, telefonon is felvettük Bartucz Katalin sajtóreferenssel a kapcsolatot, aki szerda délelőtt arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy csak a jövő héten reménykedhetünk a válaszokban. Tekintettel arra, hogy a jövő héten szerdán, a Szent István napi városi ünnepségen valakinek mégiscsak meg kellene szentelnie az új kenyeret, legkésőbb hétfő délutánra kértünk választ. Addig viszont még vasárnap valakinek celebrálnia kell(ene) a Nagyboldogasszony templom búcsúját is, ami Csongrádon minden évben többnyire a legnagyobb nyári egyházi esemény. Információink szerint a püspökség e héten hagyott még a költözésre időt Laczkó István számára, de a hívektől úgy tudjuk, hogy ő már javában készül a vasárnapi búcsúra.

A Csongrádon kialakult helyzetre – tudomásunk szerint – a római katolikus egyház történetében még nem igazán volt példa. Az egyházmegye püspöke, az egyébként kiváló humorú Kiss-Rigó László minden bizonnyal ezzel a problémával is hatékonyan meg tud majd birkózni, legfeljebb – a legszélsőségesebb esetben – Laczkó atya jó időre (vagy akár véglegesen is) szögre akaszthatja a reverendáját. Egy másik lehetséges megoldás – ami már-már fikciónak tűnhet – Vatikán felülbírálja a püspököt, aki ezáltal hitelét (és erejét) veszti, Laczkó István pedig a hozzá sok-sok tekintetben nagyon-nagyon közel került egyes hívek, valamint a leköszönő városvezetés örömére, már-már örökös plébános marad Csongrádon.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés