2024. április 19., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Emma nevű olvasóinkat.  Holnap Tivadar napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Plébánoscsere – Laczkó megy, Topsi visszajön

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Július 10.

Tápéra helyezi Laczkó István plébánost Kiss-Rigó László püspök. A Szeged-Csanádi Egyházmegye első számú vezetője a korábban (2004-től 2005-ig) Csongrádon kápláni szolgálatot ellátó, az utóbbi években plébánosként Szentesen szolgáló Topsi Bálintot (Bejan-Topsi Valentint) nevezi ki a megye névadó városa Nagyboldogasszony-plébániájának élére. Az új csongrádi káplán Arany Gábor újmisés pap lesz. Az augusztus negyedikén életbe lépő változások az egykor Csongrádon népszerűvé vált Janes Zoltánt is érintik, ő Nagyszénásról Zákányszékre kerül.

A tápéi Szent Mihály-plébánia élére kerül Laczkó István plébános, aki negatívabb karriert futott be Csongrádon, mint a városból mintegy öt éve „hirtelen eltüntetett” Salamon László. Utóbbi karrierjének Csongrád utáni állomása a Magyar Pálos Rend volt, információink szerint a pécsi „kiküldetése” három hónapig tartott. Minden bizonnyal csak a véletlenek összecsengése, hogy ez a kiruccanás azt követően jött Salamon László életébe, hogy Kistelek külterületén egy ingatlanban jakuzzi, masszázskabin és luxuskategóriás szauna is beépítésre került. Mindez természetesen véletlenül sem írható Salamon László számlájára. Mindenesetre az azért beszédes tény, hogy az egykori csongrádi plébános és szentesi kerületi esperes jelenleg Balástyán kisegítő lelkészi feladatokat lát el.

A magát jobboldalinak mondó jelenlegi csongrádi városvezetést éveken át hűen (ki)szolgáló Laczkó István azzal is magára vonta a közvélemény figyelmét, hogy számos egyházi eseményen sajátosan viselkedett. A hívek tavaly már nyílt levélben kérték a püspök segítségét, de az egyházmegye irányítója ez ügyben jó ideig béna kacsaként viselkedett. A gyenge focikapusok hírére is méltatlan (társadalmi) öngólokat beengedő Kiss-Rigó László nemrég a sarkára állt, majd látványosan lépett: Gulyás Ferenc bokrosi templomépítő közreműködése révén személyesen celebrálta a Szent Orbán-szobornál tartott ez évi búcsúi szentmisét. Mint a cikkünk alatt látható fotóinkon is jól szemügyre vehető, Laczkó István plébánosnak a búcsún már nem jutott sok szerep.

A magát hangzatosan jobboldalinak tituláló csongrádi városvezetés máig kifejezetten jó kapcsolatot ápol Laczkó Istvánnal. Gyovai Gáspár alpolgármester, bokrosi önkormányzati képviselő például Bartókné Vincze Zsuzsanna képviselőtársával rendszeresen mutatkozik a plébánossal. Előfordult az is, hogy közétkeztetési helyszínen, közös ételfogyasztás előtt végeztek vele együtt feltűnő, magamutogatónak tetsző imádkozást. A plébános rendszeresen megjelent a városvezetés által szervezett különféle, kifejezetten pártcélokat szolgáló eseményeken is. Az utóbbi időben az atyát a Pap Gabriella nevével fémjelzett pártszervezet alkalmanként már-már pártfunkcionáriusoknak kijáró becsben tartotta. Ez azonban nem meglepő, hiszen Csongrádon az egyházi-politikai katyvasz nem számít kirívónak, 2010-ben Vincze László akkori (sikeres) országgyűlési képviselőjelölt kampányában például Kiss-Rigó László püspök személyesen, kampányszószólóként is ténykedett.

Az augusztus negyedikével a Nagyboldogasszony-plébánia élére kerülő Topsi Bálint (Bejan-Topsi Valentin) Csongrádon kispapként kedvelt volt, de nem bírt akkora népszerűséggel, mint az augusztus negyedikén Nagyszénásról Zákányszékre kerülő Janes Zoltán, aki a Tisza-parti városban – a rövid plébánosi pályafutása alatt – képes volt komoly társadalmi konszenzus teremtésére. Az 1977-ben a Klézsén született, csángó származású Topsi Bálint viszont az elmúlt években megjárta a hadak útját (jelenleg a református többségű Szentesen szolgál), ráadásul – még a kilengésekkel tarkított időszakában – néhai Zsótér Antal kanonok mellett sajátította el a fontos szolgálói ismérveket. Topsi Bálint Csongrádra kerülésével – vélhetően – a júniusban elhunyt Szarka Zsuzsanna által adományozott, tisztázatlan körülmények között megsérült templomi csillár is végleg visszakerülhet a helyére.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés