2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Indokok – Nyilvános a kitüntetési határozatsor

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Június 2.

Az önkormányzat a héten megküldte szerkesztőségünk részére az ez évi Csongrád Város Díszpolgára címmel, a Pro Urbe – Csongrád kitüntetéssel, valamint a Város Közösségéért Díjjal kapcsolatos határozatokat. A döntések szövegéből – egyebek mellett – kiderül, hogy Bartókné Vincze Zsuzsanna fideszes önkormányzati képviselő édesapja, Vincze László volt országgyűlési képviselő azért is érdemes a második legrangosabb helyi kitüntetésre, mert „munkája során képviselte Csongrád város azon igényét, hogy a belvárosban található halászházakat az önkormányzat visszakaphassa, és saját kezelésbe vehesse, ennek érdekében a kérést az illetékes miniszter előtt képviselte, melynek megvalósítása a küszöbön áll”. A Héjja István fideszes önkormányzati képviselő nagybátyja részére megítélt díszpolgári címhez kapcsolódó határozatban be sem fejezett munkáról ugyan nem lehet konkrét, méltató utalást találni, ám az olvasható, hogy Héjja László a csongrádi székhelyű cégének megalapítása óta „rendszeresen támogatja a legkülönbözőbb eseményeket, rendezvényeket, szervezeteket és embereket”. A Város Közösségéért Díjra első alkalommal érdemesült Lakatos János pékről megtudhatja a vonatkozó határozat böngészője, hogy az új kitüntetéssel nem csak a mesterségbeli szolgálatait, hanem adventista hitéleti munkáját is elismerik.

Mint június végén több alkalommal megírtuk, a város önkormányzati vezetése családi körben osztotta a városban idén adható legrangosabb közösségi elismeréseket. Az elmúlt heti testületi ülésen, zárt ajtók mögött hozott határozatok teljes szövegét szerkesztőségünk a héten a polgármesteri hivataltól megkapta.

A bökényi választókörzetből a képviselő-testületbe jutott Héjja István elmúlt négyévi közéleti tevékenységében az egyik leginkább kiemelkedőnek nevezhető momentum, hogy a testület a nagybátyját idén díszpolgárrá választotta. A hivatalos határozatban ezt a családi szálat – természetesen – nem említik. Az augusztus 20-i ünnepi képviselő-testületi ülésen ismertetésre kerülő – az alábbi képen teljes egészében olvasható – méltatásból kiderül majd, hogy az új díszpolgár egykor fehérgárdista volt, meghurcolták, kényszermunka-táborba vitték, majd külföldre menekült, s csak a rendszerváltás után tért haza. Csongrádon alapított céget, amely ma is működik, s jelenleg száznál több családnak nyújt megélhetést.

(A határozat a képre kattintva – a felugró ablakban – nagyítva is megtekinthető.)

Információink szerint a zárt ülésen Héjja László részére a díszpolgári címet két képviselő kivételével minden jelen lévő testületi tag megszavazta. A szocialista frakció két tagja nem vett részt az ülésen, őket a döntéshozáskor az üléstermen kívül lehetett látni. Az előterjesztés tíz igen szavazatot kapott, könnyű tehát kikövetkeztetni, hogy a tizenkét tagú testületből kik voksoltak igennel.

Vincze László esetében már nem ilyen egyszerű kitalálni, ki volt a „kakukktojás”, aki nem támogatta, hogy a volt országgyűlési képviselő Pro Urbe – Csongrád kitüntetést kapjon. E döntésnél szintén az üléstermen kívül tartózkodott a két szocialista képviselő, bent pedig tízen vettek részt a határozathozatalban. Egy képviselő ellenezte a kitüntetés odaítélését. Mivel a fideszesek – ideértve már Gyovai Zsolt képviselőt is – minden bizonnyal most is mereven követték a pártszervezetük álláspontját, ez alapján csak Nagypál Sándor és Murányi László lehet a nemmel voksoló. Csak sejteni lehet, hogy a Vincze Lászlóval egykor együtt „kisgazdáskodó” Nagypál Sándor nem véletlenül segítette mindig az utóbb már fideszessé avanzsált politikus újraválasztását. S az sem nagy titok, hogy Murányi László és Vincze László között 2002. óta legfeljebb a druszaság jelentette a közös pontot. Az Összefogás Csongrádért Egyesület polgármester-jelöltjeként tizenkét évvel ezelőtt elbukó Murányi László ugyanis – a választási matematika szerint – csak azért nem nyert Bedő Tamással szemben választást, mert – az akkori politikai rossznyelvek szerint – a területi országgyűlési képviselő munkálkodása következtében a jobboldalon két jelölt indult. Emiatt 2002. őszén – bár Bedő Tamás szocialista jelöltnél a két jobboldali összességében több szavazatot kapott – Molnár Józsefet az ifjú baloldali politikus válthatta a polgármesteri székben.

Héjja Istvánhoz hasonlóan most büszke lehet Bartókné Vincze Zsuzsanna is, hiszen az egyik piroskavárosi választókörzetből a testületbe jutott fiatal családanya legalább annyira köszönheti az édesapjának a karrierjét, mint a jelenlegi helyi fideszes vezetés kilencven százaléka. Persze erről a politikai dobbantó-szerepről, s a családi kötődésről sem lehet olvasni az alábbi határozatban, melyet a Vincze László iránt nem különösebben érdeklődő olvasóinknak is érdemes átfutniuk, hiszen a sorok között jól kiolvasható, hogy igencsak megizzadhatott az a hivatali munkatárs, aki a méltatást ilyeténképpen összeeszkábálta:

(A határozat a képre kattintva – a felugró ablakban – nagyítva is megtekinthető.)

Mindezek után Lakatos János pékmesterről az egyik legfontosabb ismérv talán az lehetne, hogy ő egyetlen csongrádi fideszes vezetőnek sem rokona. Mint korábbi cikkeinkben róla már megírtuk, a vallása, majd az itt kialakult szerelme, majd a megkötött házassága együttesen változtatta csongrádivá. A családjával jelenleg is komoly hitéletet él, mindemellett a feleségével együtt elkötelezetten tartja fenn a Belvárosi Pékséget, ahol egyelőre még a hét hat napján sülhet a tradicionális kovászos technológiával készülő kenyér, az ízletes kalács, valamint többféle hagyományos péksütemény. A Város Közösségéért Díj odaítéléséről elsőként a múlt heti ülésen döntött a képviselő-testület. Lakatos János elismerése – úgy tudjuk – a bizottsági üléseken sem váltott ki különösebb vitát, annál is inkább, hiszen az ellenzék elsősorban Vincze Lászlóra használta fel a politikai puskaporát.

(A határozat a képre kattintva – a felugró ablakban – nagyítva is megtekinthető.)

A kitüntetéseket az augusztus 20-i ünnepi ülésen adja majd át Kőrösi Tibor polgármester.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés