2022. október 05., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Aurél nevű olvasóinkat.  Holnap Brúnó és Renáta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyovai: szervezett lakossági összefogás kell a zöldterületi problémák hathatós megoldásához

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Május 13.

A túlzott hazai munkavédelmi- és adójogszabályok miatt esetenként kifejezetten bonyolult feladat a kalákák megszervezése. A lehetséges büntetések miatti félelem az önkéntes munkaközösségek szervezésétől gyakran még azokat is elriasztja, akik megfelelő kézi- és gépi eszközökkel rendelkeznek, s a tevékenységükkel csupán a magánházak előtti zöldterületek rendbe tétele lenne a céljuk. A helyi önkormányzat gazdasági bizottságában tevékenykedő Gyovai Zsolt képviselő szerint a csongrádiakból nem veszett ki a jó szándék, viszont hiányzik mögülük a szervezettség. Szerinte ildomos lenne választókörzetenként létrehozni az öntevékeny civil köröket, melyekben a megválasztott képviselőknek vezető szerepet kellene vállalniuk. Nekik nem csak a szervezésben kellene élen járniuk, hanem meg kellene fogniuk a kapa és a gereblye nyelét is, s – jó példát szolgáltatva – a körök tevékenysége során minden egyes alkalommal a rendbe tételre kiszemelt területeken az önkéntesekkel együtt kellene dolgozniuk. Ha ez megvalósul, a városnak még szüksége lesz a közmunkaprogram újbóli felpörgetésére. Kizárólag a városellátó intézménytől ugyanis még rengeteg közmunkás alkalmazásával sem várható el, hogy minden egyes magánház előtt karbantartsa a közterületeket, hiszen a tavaszi rohammunkák során a közparkok és a játszóterek rendbe tétele is évről-évre hatalmas feladat. Gyovai Zsolt ugyan nem egyéni körzeti képviselő, próbaképpen megkísérli az első öntevékeny kör megszervezését, s a közösségi munkák beindítását.

Gyovai Zsolt szerint ahhoz, hogy a város utcáin járva jórészt csak gondozott és ápolt zöldterületeket lehessen látni, jelentős társadalmi összefogásra lesz szükség. Az elöregedő települések alapvető problémájával Csongrád ugyanis egyre inkább küzd. Aki mostanság más, hasonló helyzetű településeken megfordul, a csongrádihoz nagyon hasonló problémákkal szembesülhet. A megoldás alapját a képviselő szerint az jelentheti, hogy a tenni akarókat segítik abban, hogy szebbé tegyék a környezetüket. A városatya szerint mihamarabb el kell érni, hogy a gépi- és kézi eszközhiány, vagy előrehaladott életkor, esetleg betegség miatt a feladatok elvégzésére önerőből képtelenek – főként a gyakran magányos idősek – egyaránt tudjanak kihez fordulni.

A megoldások hatékony megtalálására Gyovai Zsolt szerint rövid időn belül alkalmasak lehetnek az öntevékeny csoportok. Ezen szervezetek mögé fel lehet állítani egy olyan, városi szinten működő egyesületet, amely – például a különféle pályázati lehetőségeket kihasználva – akár még a közterületi munkavégzéshez szükséges eszközöket jelentős állami, vagy uniós támogatással is beszerezhet. Sőt, a szervezet közvetlen, hivatalos együttműködést köthet például az önkormányzat városellátó intézményével, így az megfelelő, szabályos szakmai hátteret biztosíthat a munkavégzésekhez. Gyovai Zsolt úgy véli, az ilyen csoportokat – legkésőbb a következő választási ciklus elején – minden egyéni körzetben megválasztott képviselőnek meg kellene szerveznie. Addig viszont már most el kellene kezdeni a szervezőmunkát, ő maga például a saját lakókörnyezetében már most várja az előzetes jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címén, ugyanis már most szeretne arról megbizonyosodni, hogy az ötletét a csongrádiak mennyire tartják elfogadhatónak, követendőnek. Ha viszont összegyűlik az első csoporthoz szükséges tíz-tizenöt fő, együttesen nekiállnak a szükséges szervezet megalakításához, majd – szigorúan társadalmi munkában – megkezdik a közcélú, közérdekű tevékenységet is.

Az elmúlt hetekben Csongrád belterületén kialakult áldatlan állapotokhoz, főként a fű és a gaz elburjánzásához hozzájárult az enyhe tél, ám a jó időnek bőven volt hozadéka is, hiszen a viszonylagos meleg a Szeviép-telepen a betonelem gyártását jelentősen megkönnyítette. Az egykor messze földön híres üzem megmentését és megvételét már a Szeviép Zrt. felszámolási eljárása megindulásakor szorgalmazó, majd a sikeres ingatlanvásárlás óta a termelést koordináló Gyovai Zsolt szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta: ősszel és télen állandó munkaerőlétszám állt rendelkezésre. Egész télen folyamatosan készítették a városban felhasználásra kerülő járdalapokat, díszburkolati köveket.

Mint egy évvel ezelőtt megírtuk, a MetalCom Zrt. részére gyártottak speciális termékeket. A szentesi cég – a minőségi és pontos munkának köszönhetően – máig a csongrádi üzem egyik legjelentősebb megrendelőjének számít, de mellette számos más, alkalmi megrendelést is sikeresen teljesítettek.

A betonelem-előregyártó részlegben az elmúlt hónapokban belvízvédelmi- és csapadékvíz-csatornákhoz átereszeket és egyéb speciális elemeket is gyártottak. A makói csatornázáshoz például fedlapokat, egy szentesi megrendelésre pedig mederburkoló lapokat készítettek. Jelenleg ugyan csak három fő dolgozik a telepen, ők viszont nem közfoglalkoztatottak, de szakirányú végzettséggel rendelkeznek, s a betonelem-gyártás és a -keverés munkálatait egyaránt gyakorlottan, magabiztosan végzik.

Késő ősztől kora tavaszig hónapokon át tizenöt-húsz főnek is munkát adott az előregyártó telep, ami abból is adódott, hogy az üzemet működtető Csongrádi Városellátó Intézménynél a közmunkásoknak nem volt a közterületeken feladatuk, hiszen még h is alig esett, így a közterületi létszámot is át tudták csoportosítani a termeléshez. Gyovai Zsolt hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy a közfoglalkoztatottak minél nagyobb mértékben értékteremtő munkát végezhessenek. Mivel ügyesen sikerült megőrizni az egykori „szeviépes kapcsolatokat” is, idén tavasszal is bőven kaptak/kapnak külső megrendeléseket, de azok mellett a városellátó intézmény részére is készítik a csongrádi járda- és csapadékcsatorna felújításhoz szükséges különböző betonelemeket.

A városellátó Körös-toroki üdülőterület melletti üzeme az elmúlt időszakban nem csak készítette a járólapokat, hanem az intézmény munkatársai – a közmunkásokkal együtt – azok felhasználásával járdákat is felújítottak. Ilyen beruházás készült el – többek között – az Ifjúság téren, a belvárosi Gróf Andrássy utcában, valamint Bökényben és Bokroson is. Efféle feladat persze garmadával maradt, ezért Gyovai Zsolt szerint a polgármester és a két alpolgármester is most azon dolgozik, hogy a közmunkaprogram helyi szinten újra belendülhessen.

A gazdasági bizottság tagjaként is tevékenykedő képviselő úgy véli, hogy jelenleg közfoglalkoztatottak nélkül szinte képtelenség kigazdálkodni a városellátónál szükséges munkaerő alkalmazásához kellő havi több tízmillió forintot. Jóllehet, a közmunkások alkalmazása is anyagi terhet jelent, csakúgy, mint a gépek és eszközök biztosítása, de annak a fedezetével még hellyel-közzel meg tud birkózni az önkormányzat. A helyi adóbevételek azonban még ezeket a kiadásokat sem fedeznék, ezért az intézmény rászorul azon egyéb bevételekre, amelyekből idén egy jelentős részt elő lehet teremteni a volt Szeviép-telep további tevékenysége révén.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés