2020. január 23., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Zelma és Rajmund nevű olvasóinkat.  Holnap Timót napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kezdődik a Tánc- és Zene Nemzetközi Fesztivál

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, SZENTES, BAKS, FELGYŐ - 2011. Július 28.

Öt évvel ezelőtt beszélt elsőként Kováts Attila nyilvánosan egy olyan nemzetközi fesztiválról, amely egy nyári hétvége minden estéjét megtölti tartalmas előadásokkal. Az álom bő fél év alatt valóra vált, s immár a Csongrádi Napok meghatározó nyitórendezvényévé fejlődött. Idén hat ország tizenhat együttese lép színpadra.

Öt évvel ezelőtt a néhai Csongrád Rádió Háttérhangadó című műsorában évzáró meglepetésként jelentette be a Csongrádi Fúvószenekar karnagya, hogy az újesztendő első napjaiban egy merész elképzeléssel keresi meg a város polgármesterét. Kováts Attila elmondta: a külföldi vendégszerepléseik során az együttes tagjaival annyi jó példát láttak, hogy elhatározták, Csongrádon is rendeznek többnapos nyári nemzetközi programsorozatot. Mivel Bedő Tamás akkori polgármester, valamint a meghatározó képviselő-testületi bizottságok vezetői is jónak tartották az ötletet, a merésznek tűnő december végi álom hét hónap alatt valóra is válhatott.

A Tánc- és Zene Nemzetközi Fesztivál már az első alkalommal átlépte a legszebb Tisza-parti kisváros határait, a fellépő együttesek közül néhány a környező településeken is vendégszerepelt. E hagyomány idén is folytatódik. A sorban már a negyedik fesztivál egyszerre két helyen kezdődik: péntek este 6 órakor indul a zenés-táncos felvonulás a csongrádi Fő utcán, s ugyanekkor együttesek lépnek színpadra a baksi falunapon. A csongrádi felvonulást egyébként szombat és vasárnap este 6 órától is megtartják, az aznap közreműködő együttesek is a Dob utcától a Kossuth térig vonulnak.

Péntek este 7 órakor a fesztivál színpadán nyitja meg a XXXII. Csongrádi Napok rendezvénysorozatát Kőrösi Tibor polgármester, majd a Csongrádi Fúvószenekar és az Allegro Mazsorettcsoport, a bolgár Ogledalo Néptáncegyüttes, a mórahalmi Arlechino Táncegyesület Mazsorettcsoportja, a Mórahalmi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Fúvószenekara, a szentesi Fire Harmony Egyesület, valamint a lengyel Kasztelanka Néptáncegyüttes szórakoztatja a publikumot.

Szombaton az Esenyurt Néptáncegyüttes, a délvidéki KUD Aleksandrovo Subotica Néptáncegyüttes, a lengyel Progress tánccsoport, a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes, valamint a Csorvási Ifjúsági Fúvószenekar és Mazsorettcsoport vendégszerepel Csongrádon. Este 6 órától csongrádi szervezésben újabb együttesek lépnek a baksi falunap színpadára, s ugyanekkor a Szentesi Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ udvarán görög, lengyel és bolgár táncegyüttesek adnak műsort.

Vasárnap a csongrádi fellépők sorát a Bulgáriában egyre inkább terjedő, a moderntánc és a néptánc ügyes ötvözetét megtestesítő új táncművészeti ágat bemutató Folk Fitness Táncegyüttes nyitja, majd a sort a Csongrádi Ifjúsági Fúvószenekar, a Délvidékről érkező Óbecsei Társas- és Moderntánccsoport, a Csengelei Fúvószenekar és Mazsorettcsoport folytatja, s – ha a görög vendégek vasárnap estére megérkeznek a városba – a Κάτσικας (Katsikas) Néptáncegyüttes zárja. A fesztivál vasárnap is átlépi a város határát, Kováts Attila szervezésében este 6 órától a Felgyői Községi Könyvtár udvarán láthatnak műsort az érdeklődők.

A rendezvényekre minden helyszínen díjtalan a belépés, ami abból adódik, hogy a szervezők tevékenységét a város önkormányzatán túl mintegy húsz cég és vállalkozás támogatja, segíti.

A fesztivál központi létesítménye a városháza előtt már áll. A látvány a város fura urai által rendelt „ágyúgolyókkal”, valamint a posztkommunisták megrendelésére, jobboldaliak szavazati asszisztálásával építtetett lapos szökőkúttal, s a most arra támaszkodó színpaddal kissé groteszk, de egy elfuserált, „kársznájá plósaggyá” változtatott területhez mindenképpen illik. Ha jó lesz az idő, itt lehet majd látni az esti produkciókat, ám ha Csongrádon péntek, szombat vagy vasárnap este 6 óra után esik az eső, a fesztivál műsorainak helyszíne a volt Magyar Király Szálló díszterme lesz. A legfrissebb, csütörtök esti információink szerint a Városkép Kft.-nél az időjárás viszontagságainak kivédésére felmerült egy harmadik lehetőség is, ami egy nézőtéri rendezvénysátor felállítását jelenti, így eső esetén is a téren lehetne megtartani a produkciókat, sőt, a sátort állítók még ételt és italt kínáló vendéglátó egységet is a térre telepítenének. S bár a szerencsésebb történelmi fejlődésű településeken az effajta programok szervezését nem ilyen módon, az utolsó pillanatban intézik, Csongrádon még az is örömtelinek számít, hogy a nézők az aktuális helyszínvariációkat legkésőbb a helyszínen, még az aznapi előadás kezdete előtt megtudhatják.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés