2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akkor se! – Továbbra sem hozzák nyilvánosságra a képviselő-testületi ülésekről készülő videófelvételeket

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Március 14.

Közpénzből felvetetik egy televíziós vállalkozással a csongrádi önkormányzati képviselő-testületi üléseket, majd miután kimazsolázzák azokból a lényegesnek tartott részeket, a felvételt megsemmisítik. Teszik ezt ahelyett, hogy feltöltenék például egy ingyenesen igénybe vehető videómegosztó portálra, vagy a város honlapjára. Az ügyben a legutóbbi soros ülésen interpellációs kérdést felvető Havasi Jánosné pénteken megkapta a hivatalos választ, melyből nagyjából az derül ki, hogy akkor se hozzák nyilvánosságra a felvételeket, ha az ellenzék a feje tetejére áll is!

Ha már úgyis – közpénzből finanszírozottan – professzionális videófelvétel készül a csongrádi önkormányzati képviselő-testületi ülésekről, azokat továbbra is célszerű lenne a közpénzből finanszírozott városi televízióban bemutatni, majd – haladva a korral – fel lehetne tölteni azokat egy videómegosztó portálra, vagy a város honlapjára. Mivel a közzététel költségei elenyészők lennének ahhoz képest, amennyibe a felvétel elkészíttetése kerül, Havasi Jánosné önkormányzati képviselő a legutóbbi testületi ülésen kezdeményezte, hogy a felvételeket tegyék közkinccsé.

Mint korábban megírtuk, a szocialista képviselő túl sok reményt nem fűzhetett az interpellációjához, ugyanis nagy valószínűséggel nem pénzügyi okokból került le a testületi ülések felvétele a helyi televízió műsoráról. A hivatalos válaszból az nem derül ki, hogy miért nem juttatják el adathordozón – akár kölcsönözhető formában – például a városi könyvtárba az anyagot, ha már az internetre nem töltik fel, de azt megmagyarázták, hogy nem akarják felesleges információkkal túlterhelni az érdeklődő csongrádiakat:

„A testületi ülésekről 2013. szeptembere óta szerkesztett formában sokkal nézőbarátabb műsor készül Napirenden címmel, amely megvilágítja a napirendi pontok hátterét. A műsor minden adása felkerül az internetre a testületi üléstől számított néhány napon belül, a www.csongradivtv.hu oldalon külön menüpontban megtalálható. Ez a verzió az emberek visszajelzései szerint közérthetőbb mintha a teljes, adott esetben magyarázat nélküli anyag kerülne hosszadalmasan leadásra.

A külföldön élő csongrádiaknak az internet segítségével a Csongrádot érintő hírek elérhetőek a csongradivaroskep.hu/csongradi-hirek és a csongradivtv.hu, továbbá a facebook.com/csongrad.hu oldalakon. Ezeket rendszeresen látogatják külföldi IP-címekről, így ez szintén azt igazolja, hogy ezeken a forrásokon is figyelemmel tudják követni a csongrádi eseményeket.

A testületi ülések hanganyagának felvétele a hangosítás részét képező szalagos magnó technikával történik. Tekintettel arra, hogy ez a komplex rendszer egy eleme, úgy egy új, modernebb technika beillesztése, illetve kiépítése jelentős költséggel jár. Erre ez idáig forrás nem volt. A hangfelvevő rendszer korábban, illetve jelenleg is jól működik, nincs probléma a működése kapcsán, így cseréje a jelen helyzetben nem indokolt.”

Mivel Havasi Jánosné az eredetileg feltett kérdésére nem kapott érdemi választ, vélhetően a március 20-i ülésen nem fogadja el a polgármester fenti összegzését, de sebaj, helyette majd igenlőn bólint a többség. Persze ezt a mutatványt se láthatják majd a választási kampányok idején mindig nagyon fontosnak tartott választópolgárok.

(A sajtószabadság napja alkalmából a csongrádi önkormányzat számára szerkesztőségünk ezúton felajánlja, hogy munkatársaink ingyen feltöltik az internetre a tanácskozásokról készülő vágatlan videófelvételt, sőt, minden esetben ingyen publikáljuk is az új videók közzétételének a hírét. Így a pluszmunka nem kerül közpénzbe, azt pedig nem kell szégyellni, amit tizenketten alkalmanként a városháza dísztermében művelnek. Vagy mégis?)

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés