2024. április 18., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Andrea és Ilma nevű olvasóinkat.  Holnap Emma napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tévéközvetítés – Marad a magyarázó magazin

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Február 20.

A Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének nyilvános üléseiről készülő videófelvételekből szeptember óta a helyi televízió műsorában már csak pár apró részletet lehet megtekinteni. A tanácskozásokról szó szerinti helyett „elmesélős” jegyzőkönyvek készülnek, s a hangfelvételek sem érhetők el az interneten, de még a helyi információs központban sem. E helyzet legalább a következő helyhatósági választásig minden bizonnyal változatlan marad. A város jelenlegi vezetése ugyanis úgy véli, hogy a település lakossága összefoglalók készítését igényli. Szerintük a csongrádiak túlnyomó többsége a tanácskozásokat nem óhajtja végignézni, s azok nem is adnak olyan széles körű tájékoztatást, mint a hírmagyarázó összefoglalók. Információink szerint az ülésekről készülő professzionális videófelvételt – az összefoglalóba szánt részek felhasználása után – nem őrzik meg, noha azt percek alatt feltölthetnék akár a legismertebb videómegosztó portálra is. Az évente az adófizetők forintjainak tízmillióit felhasználó Csongrádi Városkép Nonprofit Kft. részére e művelet évente pár tízezer forintba kerülne, de valószínűleg nem a pénzen múlik a felvételek java részének eltüntetése.

Csongrád Város Önkormányzata évente igen jelentős összeget fordít a lakosság tájékoztatására. A kéthetente megjelenő ingyenes, minden postaládába eljuttatott nyomtatott kiadvány, a helyi televízió új stílusú műsorai, valamint a burjánzó (s esetenként alig megtalálható) internetes hírcsatornák mellett levették a lakosság válláról az önálló véleményalkotás, s részben még a helyi ügyekkel kapcsolatos önálló gondolatalkotás „terhét” is. Korábban a Csongrád Televízió adásában minden hónapban egy teljes vasárnap délelőttön át (s gyakran még délután, s este is) lehetett nézni mindazt, amit az aktuális képviselő-testület tagjai a városháza dísztermében művelnek.

Az utóbbi időben viszont a testületi üléseket követő héten egyórás magyarázós műsort lehet megszemlélni. Ezáltal eltűnt a választópolgárok elől az a valóság, mint amit például az alábbi felvételek is jól tükröznek:

A tizenkét tagú testületben kétfős frakcióval jelenlévő ellenzéki szocialisták az elmúlt negyedévben két lakossági fórumot tartottak. A kibővített párttaggyűlésre hasonlító, alkalmanként mintegy húsz érdeklődőt vonzó tanácskozásokon előtérbe került a tájékoztatás kérdése, mondván, nem lehet tudni az ellenzék tevékenységéről. A felszólalók többnyire hiányolták az ülésekről készülő vágatlan felvételeket is.

A felvetések nyomán Havasi Jánosné a csütörtöki testületi ülésen, az interpellációs időszakban – némi iróniával – újfent felvetette, hogy kár megfosztani a lakosságot azoktól a részletes magyarázatoktól, amelyeket például több előterjesztés apropóján a levezető elnök megejt. Kérte azt is, hogy legalább az internetre, valamely ingyenes videómegosztóra töltsék fel a felvételeket, azáltal ugyanis a külföldre, vagy vidékre távozott csongrádiak időről időre láthatnák, miért is érdemes visszajönniük a városba (vagy miért és miként érdemes majd szavazniuk a helyhatósági választásokon). A polgármester a rövid válaszában kiemelte, hogy több módon tájékoztatják az internetet használó – helyben, az ország más részein, vagy a határainkon túl élő – csongrádiakat.

Az internetes naplójában nem csak a családjáról, hanem az önkormányzati munkáról is igen sok információt közlő Kőrösi Tibor egyébként a tévéközvetítésekkel kapcsolatos álláspontját már szűk másfél évvel ezelőtt közzétette. A város első számú vezetője a Szerepjáték című bejegyzésében többek között az alábbiakat írta:

„A testületi ülést bizottsági ülések előzik meg, ahol a képviselők, külsős tagok olykor 4-5 órán keresztül mondják el véleményüket, keresik a megoldást, majd döntenek. Azt gondolnánk, hogy ezzel a döntés előkészítése megtörtént, sőt kiérlelt döntés született. De nem, mert ugyanez ismétlődik meg a testületi üléseken is, mintha nem is lett volna bizottsági ülés. A különbség annyi, hogy a kamerák előtt még hosszabban és még nagyobb átéléssel kerül bemutatásra egy-egy álláspont. Ezért olykor igen nyilvánvaló, hogy e tevékenység kevésbé a lakosokért, mint inkább a lakosoknak szól. Így válhat valakiből szó szerint közszereplő.”

A témában interpelláló képviselőasszony a felvetésére írásban is várja a választ. Érdeklődésünkre, miszerint a videófelvételek ügyében milyen érdemi változásra számít, Havasi Jánosné azt mondta, hogy most még nem tudja, a kétfős frakció – a hasonló újabb felvetéseken túl – mit tud elérni a testületi ülések újbóli közvetítése, vagy legalább a felvételek internetes közzététele érdekében.

A testületi ülések eseményeit egyébként a – tanácskozások után többnyire csak húsz-harminc nap múlva közzétett – hivatalos jegyzőkönyvekben sem egyszerű követni, azok ugyanis nem szó szerintiek. E dokumentumokból viszont az legalább kiderül, hogy a tanácskozásokon készülő hangfelvételeket máig magnókazettákon tárolják, ami még a ’90-es évek elején is megfelelő technológia volt, a harmadik évezred második évtizedének dereka táján azonban talán még Csongrád megye névadó városában is kissé idejétmúlt módszernek tekinthető.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés