2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még mindig tartoznak a gáterősítőknek

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Január 30.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ati-Vizig) lezárta a csongrádi gátfelújítás legújabb fejezetét, vagyis immár hivatalosan is befejeződött a védtöltés alig hétszáz méteres szakaszán elvégzett rekonstrukció. Az összesen másfél milliárd forintot (pontosan: 1 milliárd 545 millió 222 ezer 75-öt) felemésztő feladatok közül kifejezetten a védtöltés erősítésére a költségek csak egy kisebb hányada jutott. Itt a munkák dandárját csongrádi vállalkozók végezhették, ugyanis ők adták a legolcsóbb árajánlatot – s bár határidőre elvégezték a feladatokat, még mindig futhatnak a pénzük után. A csütörtökön Csongrádon tartott pompázatos projektzáró ünnepségre csak úgy jutott be az érintett csongrádi vállalkozók közül mindösszesen két fő, hogy a szerkesztőségünkön keresztül kaptak meghívót, majd mindkettejüket lapunk munkatársaiként regisztráltattuk. A projektgazdák képviselőjével szerződött csongrádi vállalkozás vezetőjével a nyitóünnepség után szembesítettük a csongrádiak megbízásán örvendező Gyovai Gáspár alpolgármestert. A városvezető a felvetésünk nyomán – az Ati-Vizig igazgatója bevonásával – rögtönzött hatszemközti egyeztetést folytatott. A csinnadratta végére sem derült ki, hogy miként jutnak majd a csongrádiak a pénzükhöz, ám Gyovai Gáspár annyit azért közölt, hogy személyesen áll helyt az ügyben.

A csongrádi gátrekonstrukciós munkálatok legújabb szakasza – többek között – hatszáznyolcvanhárom folyóméter partfalépítést foglalt magába, e feladatok döntő többségét csongrádi vállalkozók végezhették el. A munkához jutott helyi kivitelezők a lehetőséget elsősorban annak köszönhették, hogy a legalacsonyabb főösszegű árajánlatot adták, ahhoz azonban, hogy egyáltalán szóba álljanak velük, Kőrösi Tibor polgármester közbenjárására is szükség volt. A város első számú vezetője erről a – mára az egyetlen csongrádi önkormányzati hírforrásnak tekinthető – internetes naplójában több alkalommal is értekezett.

A csütörtökön tartott projektzáró rendezvényen az önkormányzatot Gyovai Gáspár alpolgármester képviselte, aki örömét fejezte ki, hogy a kiválóan elkészített partfalvédelmi beruházást – szinte a tervezéstől a füvesítésig – csongrádiak végezhették. Arról azonban a helyettes városvezető említést sem tett, hogy a kivitelezési munkákban az összköltség kevesebb, mint tizenöt százalékából részesedő csongrádiak tavaly nyár óta futnak a pénzük után. Minden bizonnyal Gyovai Gáspár azt is elfelejtette, hogy a megrendelő (illetve egyik megbízottja) ősszel csak azt követően fizette ki a pénz egy részét, hogy az egyik vállalkozó radikális módszereket vetett be, s médianyilvánosság előtt kívánta visszabontani a – mindösszesen csak díszítőelemként szolgáló – téglafalat.

A demonstratív bontás elmaradt, a helyszínen ugyanis már konkrét ígéreteket kaptak: a bontás meghirdetett időpontja előtt egy órával a csongrádi szerződött vállalkozónak járó pénz egy részének átutalási folyamatát elindították.

A kissé feledékeny Gyovai Gáspár emlékezetének helyreállítása érdekében újfent közöljük a felvételt, melyet még a szeptember eleji akció végén készítettünk. Laczkó Zsolt kőművesmester a vigyázó rendőri tekintetek gyűrűjében az alábbiakat mondta:

Mint az ügyről 2013. szeptember 6-án megírtuk, a Simicska Lajos nevéhez kötődő Közgép Zrt., valamint a két konzorciumi társa még csak kapcsolatba sem került a csongrádi vállalkozókkal. Velük egy budapesti kft. ügyvezetője kötött szerződést, de – úgy tudjuk – , hogy a bontási fenyegetés után mégsem a szerződött cég, hanem a konzorcium egyik tagja fizetett. Ezt követően viszont tovább folytatódott a huzavona, pár napja még húszmillió forintnál is többre vártak a csongrádiak. A Laczkó Zsolthoz képest sokkal visszahúzódóbb, lojálisabb csongrádi szerződő vállalkozó részére ugyan folyamatosan csepegtették a pénzt, ami a mai gazdasági helyzetben állandó bizonytalanságot eredményez.

Mint a „Simicskáék folytatják a gátfelújítást” című, 2012. szeptember 13-án megjelent cikkünkben közöltük, a még 2010 március 10-én aláírt támogatási szerződésnek köszönhetően kizárólag uniós forrásból valósulhat meg a gátrekonstrukció.

A pályáztatási huzavona során már majdnem elbukott projektben szerephez juthatott a részben a Közgép Zrt. által alkotott Zsurmó Konzorcium, így a kivitelezés 2012. szeptember 10-én végre megkezdődhetett. A szerződés szerint a beruházás során a meder- és a partfal állékonyságát a város felőli oldalon kellett növelni. Mivel a víz alatti mederrendezés igen drága megoldásokkal volt megvalósítható (e munkák során láthatták a gáton szemlélődők, hogy hajókról nagy mennyiségű követ szórnak a mederbe), így jutott a csongrádi vállalkozók által végzett munkákra nem sokkal több, mint kétszázmillió forint.

A csütörtöki projektzáró rendezvény után kiadott hivatalos közlemény szerint „a projekt keretében árvízvédelmi munkák (parapetfal és rézsűburkolat építése, meder és partállékonyság növelése, parti sáv rendezése, terelőmű alatti partbiztosítás megerősítése, szivárgó átemelő létesítése), vízrajzi létesítmények fejlesztése (csongrádi monitoring állomás fejlesztése a vízhozam és a vízminőség mérésére alkalmas eszközök beépítésével, az állomás automatizálásával), valamint hírközlési hálózat fejlesztése, távközlési és informatikai eszközök, szoftverek beszerzése valósult meg. A beruházásnak köszönhetően az árvízvédelmi töltés vízzárósága és állékonysága nagymértékben javult, az infrastruktúra modernizálásával növekedett az Ati-Vizig időelőnye az Alsó-Tiszára közeledő árvizekkel szemben.”

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés