2024. április 24., szerda.       Köszöntjük névnapjukon György nevű olvasóinkat.  Holnap Márk napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alföldvíz – Törvényesen úszik át a vízvagyon

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Január 8.

Többszörös vízzáró réteg alól kitermelhető, máig kitűnő minőségű ivóvizet – naponta akár bő tizenegyezer köbmétert is – szolgáltatnak a mélyfúrású csongrádi kutak, melyek a következő három évtizedben évről évre egyre nagyobb értéket képviselhetnek. Az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást, így a kutak működtetését viszont idén január elsejétől már nem a csongrádi önkormányzat cége, hanem az Alföldvíz Zrt. végzi. A kétharmados parlamenti kormánytöbbség erről korábban törvényt alkotott, tavaly év végén csupán annyi történt, hogy itt is végrehajtották a törvényi előírásokat. A helyi önkormányzat viszont nem csak a kutak zömének működtetésétől szabadult meg, hanem még a „vízműingatlant” is eladja. Az értékesítés szükségességét azzal indokolták, hogy csak ekképpen garantálható a műszaki központ helyben tartása, ellenkező esetben ugyanis azt az új szolgáltató Szentesre telepíti.

A csongrádi önkormányzat hivatalos honlapján 2014. január 8-án estig még egyetlen nyilvános helyen sem volt megtalálható az a huszonegyes sorszámmal, sürgősséggel napirendre vett előterjesztés, amely alapján a december 19-i soros ülésen a képviselő-testület döntött az Erzsébet utca 25. szám alatti „vízműingatlan” sorsáról.

A nyílt testületi ülésen tárgyalt előterjesztés határozati javaslata elfogadásával a jobboldali többség szabad teret adott az Alföldvíz Zrt. számára, hogy nettó ötvennyolcmillió forintért rövid időn belül megvegye az ingatlant. Ugyan nem mondták ki, hogy az Alföldvíznek biztosítják a vételi opciós jogot, csak annyit állapítottak meg, hogy a szolgáltatói szerződéssel rendelkező szervezetnek biztosítják a lehetőséget, ám az előzetes egyeztetések és határozatok egyértelművé tették, hogy annak a megszerzésére másnak valós esélye nem lehet. A határozatban viszont kimondták, hogy az Alföldvíz Zrt. az ingatlanra 2014. augusztus 31-ig opciós bérleti szerződési jogot kap, vagyis szinte duplán bebiztosították a zrt. részére az ingatlanszerzés lehetőségét.

A karácsony előtti döntés szerint csak akkor kerülhet a vízszolgáltatást végző szervezet birtokába az ingatlan, ha a szolgáltatási jogosultságot megkapják, majd az értékesítéssel kapcsolatos leendő önkormányzati pályáztatási eljárás sikeresen lezárul. Az ingatlan értékesítésének indokaként az értékesítést szorgalmazó jobboldali többség a december 19-i testületi ülésen egyébként azt emlegette, hogy csak így garantálható az új térségi vízszolgáltató központ Csongrádon tartása, valamint a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft.-től átveendő mintegy ötven személy továbbfoglalkoztatása. Mindebből szintén ki lehetett következtetni, hogy az ügyben olyan „sakkjátszma” zajlik, melyről tudható, hány lépés múlva zárul „mattal”, csak az nem világos még, hogy a felek a lépéseket mennyi idő alatt teszik meg.

Az Alföldvíz Zrt. karácsony előtt harminc településre, így Csongrádra is megkapta a szolgáltatói jogosultságot. E döntésről december 23-án az alábbi tájékoztatást adták ki:

„A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH ) jóváhagyta az Alföldvíz Zrt. által benyújtott üzemeltetési szerződéseket Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádalberti, Csanádapáca, Csanádpalota, Csengele, Csongrád, Csorvás, Deszk, Elek, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kistelek, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, Pitvaros, Röszke, Sándorfalva, Tiszasziget, Újszentiván és Zsombó települések vonatkozásában. A MEKH által kibocsátott jóváhagyó határozatok alapján az Alföldvíz Zrt. a fent felsorolt településeken a helyi víziközmű-hálózatok üzemeltetését 2014. január elsejétől látja el. A szolgáltatás átvételének előkészítése megkezdődött. Január első heteiben részletes tájékoztató levelet küldünk új felhasználóink részére, melyben a legfontosabb ügyfélszolgálati kérdésekre adunk választ. Az első hónapokban emellett további tájékoztató leveleket küldünk a legfontosabb teendők ismertetésére. Kérdéseikre addig is választ kaphatnak a helyi tarifával hívható 06-40/922-334-es ügyfélszolgálati hívószámunkon, illetve a www.alfoldviz.hu weboldalunkon. Január elsejétől a műszaki hibákat társaságunk műszaki hibabejelentő hívószámán, a 06-80/922-333-on jelezhetik. A jelenleg szolgáltatást végző társaságokkal közösen azon dolgozunk, hogy az átadás-átvétel során a felhasználók a szolgáltatás folyamatosságában ne tapasztaljanak változást.”

Az Alföldvíz Zrt. vezetése a térségi média részére megküldött tájékoztató levelében azt is ígérte, hogy az üzemeltetés átvételével kapcsolatban január második felében sajtótájékoztatót tartanak, s akkor minden felmerülő kérdésre választ adnak. E „médiaszeánszra” szerkesztőségünk készül néhány kérdéssel. Kíváncsiak leszünk, konkrétan mivel és miként garantálják a műszaki központ hosszú távú Csongrádon tartását, valamint az átvett dolgozók további, kizárólag csongrádi központú foglalkoztatását. Arra is kíváncsiak leszünk, hogyan képzelik el az együttműködést a csongrádi önkormányzat cége kezelésében maradt fürdő fenntartása ügyében, ha ugyanis piaci alapon biztosítják a vizet és a csatornaszolgáltatást, a város költségvetését hatalmas mértékben megterhelik, nem beszélve arról, ha a műszaki karbantartás ügyében is kizárólag piaci viszonyok szerint képzelik el az együttműködést. Szintén megkérdezzük, mikor veszik meg az Erzsébet utcai ingatlant, s hosszú távon mi az ingatlannal az elképzelésük. S még arra is kíváncsiak leszünk, hogy esetleg dédelgetik-e a kiváló minőségű csongrádi ivóvíz palackozásának helyben már régóta meglévő ötletét, illetve a más módon kivitelezhető piaci értékesítését, s e téren miként kívánnak együttműködni az önkormányzattal.

Szerkesztőségünk egyelőre várja a december 19-i önkormányzati képviselő-testületi ülés hivatalos jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozását, illetve az előterjesztés szövegének közzétételét. A döntés körülményeiről tanúskodó jegyzőkönyv azért is érdekes lehet, mert az ominózus tanácskozáson felmerült a kérdés, hogy mire használják majd fel a befolyó vételárat. A felvetésre a polgármester azt mondta, hogy az értékesítésből származó összeget elsősorban a fürdőberuházáshoz szükséges önrész biztosítására fordítják. Mivel az ötszázmillió forint önrészből – a december 17-i kormányülésen hozott határozatnak köszönhetően – akkor már „csak” kétszázmillió hiányzott, ez a pénz igen jól jöhet a városnak, ám még azzal együtt is marad bő száznegyvenmillió, amit elő kell teremteni. Mindemellett – információink szerint – egy évekkel ezelőtt, még az előző önkormányzati vezetés idején felvett hitel miatt mintegy harmincmillió forinttal még mindig terhelt az ingatlan, így ha az eladást megelőzően az önkormányzatnak azt az összeget is vissza kell fizetnie, a vételárnak a fele se marad meg.

Mint megírtuk, a polgármester december 24-én reggel 8 órára rendkívüli ülést hívott össze, melyről viszont – mint a cikk alatti galériában közölt honlapképeken is látható – máig (2014. január 8.) nem hoztak nyilvánosságra semmit, még a tanácskozás tényét sem tették közzé.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés