2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Következmény – Nyesnek és csonkolnak

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. November 6.

A fák elöregedéséből adódó problémák a Szentháromság téri parkot különösképpen érintik. Molnár József polgármestersége idején az akkori önkormányzati képviselő-testület a terület megújításának lehetőségeiről több alkalommal tárgyalt. Átfogó rekonstrukciót terveztek, azonban a Pirk Ambrus okleveles kertészmérnök által papírra vetett tervek utópisztikusak voltak, s emiatt politikailag is felvállalhatatlannak bizonyultak. A város jelenlegi polgármestere, Kőrösi Tibor az utolsó pillanatok egyikében, konfliktusokat is felvállalva adott utasítást a nyesésre, esetenként a megújító csonkolásra.

Mint megírtuk, a csongrádi polgármester a nyáron a közterületi fák nem megfelelő karbantartása miatt fogott láncfűrészt. Kőrösi Tibor magánakciója kissé faramuci eredményt hozott, az akciójával főként bulvártémaként bekerült az országos médiába is, a hibázó intézményvezető viszont háborítatlanul a tisztségében maradt. A problémák is megmaradtak. Helyenként – így például a Szentháromság téri parkban – mára egyes fák közvetlen veszélyt is jelentettek az alattuk tartózkodókra, ezért a hathatós beavatkozást már nem lehetett halogatni.

A probléma eredője legalább két évtizedre nyúlik vissza. A polgármesteri székben Molnár Józsefet váltó Bedő Tamás a monumentális városközpont-rehabilitációs uniós projekt részeként hozzá mert nyúlni a központi parkhoz is. Az utóbbi választási ciklus legvégén újjáépítették a járófelületeket, melyek mellé új kandelábereket telepítettek. Ezt követően földmunkákat végeztek, majd füvesítettek. A beruházás részeként felszíni, könnyen rongálható öntözőrendszert építettek ki, ami – a vandálok tevékenységének betudhatóan – egy ideje nem működik. A park fáinak megújításában, avagy cseréjében az akkor már az újraválasztásában reménykedő szocialista politikus sem gondolkodott.

A két parki fősétány mentén a rekonstrukció befejezése óta is sorra törnek le az ágak, melyek közül az elmúlt egy évben a két legnagyobb napközben, közvetlenül a járdára zuhant. Nem történt tragédia, mert a kora reggeltől késő estig sokak által használt sétányok érintett szakaszain – véletlenül – épp nem tartózkodott senki.

A katasztrófavédelem szakemberei időről-időre Csongrádon is végigjárják az utcákat és a parkokat, s előírják a veszélyes fák nyesését, kivágását. Persze ők sem látnak mindig megfelelően az ágak mélyére, annak ellenére sem, hogy a korhadások felderítésére speciális technikai eszközöket is alkalmazhatnak.

A fatörzsek és -ágak hanghullámokkal végzett vizsgálatára bő négy évtizede gyártanak különféle berendezéseket. Információink szerint a csongrádi önkormányzati cégek és intézmények máig nem rendelkeznek ilyen eszközökkel.

A központi park csodálatos kinézetű, ugyanakkor rejtélyes állapotú famatuzsálemei újra és újra meglepetéseket okoznak. A legújabb ágletörés körülményeit, s az azt követően tett intézkedéseket Kőrösi Tibor az internetes naplójában Zöld Csongrád címmel vasárnap délután tárta az olvasói elé:

„Tapasztalhattuk, hogy városszerte – különösen az Ének-Zenei Általános Iskola környékén – az átlagos őszi fanyesésekhez képest jóval nagyobb ütemben és mennyiségben kell a fák lombkoronáit ritkítani. Ennek oka, hogy olyan helyeken is törtek le deréknagyságú ágak, ahol erre a szakemberek sem számítottak. Az iskola környékén például még zöldellő, teljesen egészségesnek tűnő hatalmas darabok zuhantak az útra. Szélcsend volt, semmilyen terhelés nem érte a lombozatot, mégis a saját súlyuktól törtek le.

Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha ott, és akkor éppen emberek közlekednek. Muszáj volt tehát a nagyobb mértékű beavatkozást megtenni, de fő szempont, hogy a városképi jelentőségű fasorok képe csak a szükséges mértékben változzon. Tavasszal a pótlás, illetve az új telepítések biztosítani fogják azt, hogy Csongrád továbbra is kiemelkedően nagy zöldfelülettel rendelkező város maradjon. Ezt a célt szolgálja az a lépés is, hogy a jelenleg torzónak tűnő fák koronáit úgy alakították, hogy abból friss és egészséges lombozat fejlődhessen."

Az biztos, hogy amennyiben a fák jelentősebb átmérőjű lenyesett ágai, vagy például a kivágottak törzsei esetlegesen „sógorok, komák, párthaverok” udvaraiban landolnak, a jó cél érdekében végzett beavatkozások szükségességéről nehéz lesz meggyőzni a fák épségéért aggódókat. Efféle esetekről egyébként szerkesztőségünk ez idáig nem jutott bizonyító erejű információhoz, ami viszont nem azt jelenti, hogy ilyenek nem fordulhatnának elő. (S hivatalosan arról sem tudunk, hogy a park faállományának átfogó rendezésére is készülnének az illetékesek, pedig megbocsáthatatlan hiba lenne megvárni egy tragédiát – a szerk.) A mintegy másfél évtizeddel ezelőtti tapasztalatok szerint az általános helyi „faügyi” társadalmi béke megőrzéséhez a tisztességes nyesedékkezelés sem lehet elegendő, hiszen az utóbbi években tapasztalható általános csongrádi információhiány miatt is könnyedén kialakulhat lakossági ellenállás. A jól (!) elvégzett munka esetén persze pár év múlva a bírálók beláthatják a csonkolással zajló újító tevékenység jótékony hatását, de egy „fagyilkosként” (is) elhíresülő politikai garnitúra számára az már csak az emlékképek utólagos, felesleges leporolását eredményezheti.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés