2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rend és nyugalom a köztemető környékén

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. November 1.

A viszonylag kedvező időjárás is minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy több ezren, rendezett körülmények között tudták pénteken felkeresni a csongrádi köztemetőt. A Vég utcán, a Kéttemető úton és az Erzsébet utcában a hosszú hétvége mindhárom napján az előző évek gyakorlatának megfelelően alakították ki a forgalmi rendet, ami időnként még ennek ellenére is okozott némi kellemetlenséget, főként az ideiglenesen kihelyezett jelzőtáblákra nem kellően figyelők miatt alakultak ki kisebb, pár perces forgalmi dugók. A terület biztosításában pénteken tizenkét polgárőr is részt vett. A rendőrség önkéntes civil segítői – hasonló létszámmal – szombaton és vasárnap szintén jelen lesznek a temetőben és a környező utcákban egyaránt.

A hét elején és közepén – még indiánnyári időben – is igen jelentős volt a forgalom a csongrádi köztemetőben és környékén. Az alábbi felvételeink még csütörtökön készültek:

Fotók: Révész Gábor

Ugyan a város jelenlegi önkormányzati vezetése és a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület elnöksége között már közel egy éve megromlott a korábbi jó kapcsolat, ám a konfliktus egy újabb esemény miatt október végén annyira fokozódott, hogy a hét elején a polgárőrök bejelentették: idén az ünnepi temetői szolgálatot sem vállalják. A civil szervezet elnöksége szerdán mégis úgy döntött, hogy felkérik a tagságot a hétvégi feladatellátására, így péntek délelőtt fél 10-től az esti órákig összesen tizenkét önkéntes segítette a rendőrök munkáját. Az egyesület elnökétől, Nagypál Sándortól megtudtuk: a rendőrség kérésére várhatóan szombaton és vasárnap is hasonló létszámot garantálnak, így a temető környéki utcákban minden szükséges helyre lehet a közlekedést segítő, valamint a parkoló járművekre vigyázó személyeket állítani.

A polgárőrök emellett a rendőrökkel összehangoltan a köztemető területén is végeznek bűnmegelőzési tevékenységet, amely során elsősorban az ilyen időszakokra specializálódott tolvajokra figyelnek, de szükség esetén a hozzájuk fordulóknak akár a temetői közlekedéssel, tájékozódással kapcsolatban is segítséget nyújtanak.

Amint az alábbi, pénteken készült képeinken is látható, a zsúfoltság ellenére a járművekkel is viszonylag jól lehetett haladni, s a temető általános rendje is jónak mondható volt:

Fotók: Révész Gábor

Az olvasóinktól péntek estig kapott jelzések alapján a közlekedési táblák jelzéseire nem megfelelően figyelők esetenként „belefutottak” szabálytalanságokba, ami néha pár perces fennakadásokat is okozott. Arról nem kaptunk jelzést, hogy a korábbi években tapasztaltakhoz hasonlóan most is sorra büntetnék a rendőrök a tévesen kanyarodó, vagy éppenséggel az egyirányú útszakaszokra csak néhány méterre befutó, rögtön megálló és korrigáló járművezetőket. Azt azonban a helyszínen tájékozódó munkatársaink is tapasztalták, hogy talán hiányzik a csongrádi kapitányságról ama – a jó modort is megkövetelő – szigornak legalább a fele, amely Kurucz Ferenc egykori kapitányságvezető idején még megvolt, s aminek a maradványaira és a hatásaira Sipos János és Rádi Norbert idején is egyértelműen fel lehetett még figyelni.

A csongrádi köztemető környékén szombaton és vasárnap közlekedőknek az ideiglenesen kialakított forgalmi rendről az alábbi információkat érdemes tudniuk:

Az Erzsébet utca jobb szárnya (az Árvíz utca előtti) egyirányú – a Vasút utca irányából a Vég utca felé. Az Árvíz utca és az Erzsébet utca kereszteződésében „Kötelező haladási irány jobbra” érvényes a Vég utca irányába. A Vég utca az Erzsébet utca irányába egyirányú a Vég utcai Virágboltig, ahol „Behajtani tilos” jelzőtáblát helyeztek ki (a Fő utca felé kihaladás megakadályozása érdekében). Az Erzsébet utca és a Vég utca kereszteződésében ideiglenes jelleggel – a forgalom függvényében – „Mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblát helyezhetnek ki a Fő utca irányába haladás megakadályozása érdekében. Az ideiglenes forgalmi rend várhatóan vasárnap este 8 óráig marad érvényben.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés