2022. október 05., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Aurél nevű olvasóinkat.  Holnap Brúnó és Renáta napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pengeváltás – Kiebrudalják a polgárőröket?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Október 28.

A Kőrösi Tibor polgármester és Nagypál Sándor önkormányzati képviselő közötti politikai harc tovább fokozódik. A küzdelembe a város vezetése immár egyértelműen bevonja az egyik legerősebbnek számító helyi civil szervezetet is. Az egymásra megorrolt két Fidesz-tag vitája kölcsönös nyilvános beszólásokkal kezdődött. A frakcióból kizárással és feljelentésekkel is színesített küzdelem legújabb felvonását csütörtökön a városháza dísztermében mutatják be. Az előterjesztés szerint az önkormányzat jelenlegi urai kiköltöztetik a polgárőrséget a városháza udvarában lévő irodából. A határozat-tervezet indoklása szerint ama helyiségre az öreg épülettömbbe költöztetett szociális intézménynek alapvetően szüksége lesz. A leendő döntésről az egyesületet hétfő estig nem tájékoztatták, de az ügyről hivatalosan is tud az elnök, hiszen Nagypál Sándor képviselőként már megkapta az előterjesztést. Az ügy pikantériája, hogy a kiebrudalás annyira sürgőssé vált, hogy a szociális intézmény vezetője a helyszűkét taglaló levelét az ünnepnapját feláldozva, október 23-án írta meg, s közvetlenül a polgármesternek címezte.

A legkevésbé se Tóth Irénen múlhat ez a lépés – mondta el lapunk érdeklődésére Nagypál Sándor önkormányzati képviselő, aki egy ideje már nem tagja a Fidesz önkormányzati frakciójának, abból ugyanis – mint az alábbi levélből is kitűnik – még májusban kizárták.


Nagyításhoz kattintson a képre!

A 2010-ben vehemensen a Fidesz győzelméért, s Kőrösi Tibor polgármesterré választásáért harcoló Nagypál Sándor küzdelme az elmúlt másfél évben második alkalommal jut olyan stádiumba, amikor az általa vezetett Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület is belekeveredik a mindinkább személyessé váló csatába. A volt MHSZ-székház tetőszerkezetének építése során kibontakozott – visszabontásig, majd újraépítésig fokozódott – első kiterjesztett küzdelem legújabb verziójában a város vezetése meg kívánja vonni a civil szervezettől a Kossuth tér 7. szám alatti polgárőriroda használati jogát.

A helyi polgárőrséget a Kossuth Polgárőr Egyesületből újjászervező Kurucz Ferenc nyugalmazott dandártábornok még csongrádi rendőrkapitányság-vezetőként kérte fel Nagypál Sándort a civil mozgalom irányítójává. A néhai Kálmán József ügyvezetővel közösen végzett munka gyümölcse volt a tanyaprogram, valamint az értékteremtően gazdálkodó civil szervezet mintaértékű kialakítása is.

Ez utóbbi során a csongrádi polgárőrök – személyenként évi több száz óra társadalmi munkát vállalva – nem csak közterületi feladatokat láttak el, hanem mezőőri tevékenységet, sőt, építőipari munkákat is végeztek. Mivel az egyesületben kőművestől mérnökig található aktív tag, 2008-ban a városháza elhanyagolt udvarának rendbe tételébe is bekapcsolódtak. A Justh Gyula utca felőli nagykapunál – a város önkormányzata által vásárolt alapanyagokból – pár hét alatt építették fel azt a három garázst, melyben a polgárőrök szolgálati gépkocsija mellett a mezőőri szolgálatra biztosított terepjárót is megfelelő körülmények között lehetett tárolni. Emellett az önkormányzati hivatal műszaki irodája által használt terepjáró gépkocsi is fedett, biztonságos helyre kerülhetett.

A tanyaprogram sikerét jól mutatja, hogy az mára nemzetközi színtérre került. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság eme – alapjaiban Csongrádon kidolgozott – bűnmegelőzési rendszere képviselte hazánkat az Európai Unió SELPE (Sharing Experience in Local Policing in Europe) őszi szófiai záró konferenciáján. A program négy hónappal korábban a Valenciában tartott nemzetközi bűnmegelőzési szemináriumon aratott elismerést. A szófiai rendezvényen elhangzott: a tizenhat éve működő tanyaprogram jó példája annak a közösségi rendészeti tevékenységnek, amelynek szerepe az Európai Unióban jelenleg is prioritást élvez.

A csongrádi polgárőrök értékteremtő munkája egy különlegesnek mondható egyesületi alapszabályi kitétellel is párosul: a civil szervezet megszűnése esetén az egyesület teljes vagyona a város önkormányzatának tulajdonába kerül. Ugyan több alkalommal lehetett már arról hallani, hogy a jelentős ingatlan- és egyéb vagyonra jó néhányan szemet vetettek, ám a kakukk módjára tervezett „fészekrakás” ez idáig még senkinek sem sikerült.

A civil szervezet tagsága a tavaszi tetőügy kapcsán a tervezetthez képest a szabadidejéből kénytelen volt pár nap további pluszmunkát vállalni, ám a kivitelezést így is időben, ráadásul a vállalkozói árajánlatok töredékéért elvégezték. Az önkormányzat csütörtöki ülésére kerülő előterjesztés azonban Nagypál Sándor szerint a tagság körében igencsak megingatta a közösség erejébe vetett hitet.

A helyi rendőrkapitányság a hétvégi ünnep idejére a köztemetőbe és környékére napi tíz, rendőrök mellett szolgálatot teljesítő polgárőrt kért az egyesülettől, de az elnök hétfőn kénytelen volt Koncz Józseffel közölni, hogy a létszámot nem tudja kiállítani. Az ilyenkor gyakran kedvezőtlen időjárás ellenére is akár napi hat-nyolc órás szolgálatot adó polgárőrök ugyanis bejelentették, hogy nem vállalják a feladatokat, s ezúttal halottak- és mindenszentek napját inkább a családjuk körében töltik, s velük együtt emlékeznek az elveszített szeretteikre.

Nagypál Sándor lapunk érdeklődésére elmondta: a helyi polgárőrök közül sokan úgy látják, hogy a város a jelenleg százkét fős aktív tagságtól csak az ingyenmunkát és -szolgálatot várja el. Kilátásba helyezte a lemondását is, az önkormányzati képviselői tevékenysége miatt ugyanis nem szeretné az egyesületet a kicsinyes bosszúhadjárat célpontjává kiszolgáltatni. A civil szervezet vezetői viszont egyelőre próbálják az elnököt maradásra bírni, mondván, a következő tizenegy hónapban várhatónál nehezebb időszakot is átvészelt már a csapat, s a múló dicsfényű politikusok kénye-kedve szerint nem szabad az eddigi munkát feladni.

Az már szinte bizonyos, hogy az önkormányzati képviselő-testület többsége csütörtökön megszavazza a polgármester előterjesztését, a gazdasági bizottság négy tagja ugyanis egyhangú döntéssel támogatta a határozati javaslatot. Eszerint december másodikán a polgárőrségnek az irodahelyiséget vissza kell adnia a polgármesteri hivatal használatába. Az előterjesztés indoklása is egyértelmű:

„Az elmúlt időszakban az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal feladatellátásában jelentős szervezeti átalakulások történtek, elsősorban 2013. évben. A kormányhivatal megalakulásával a Justh Gyula u. 2. szám alatti épületegyüttes a Csongrádi Járási Hivatal elhelyezéséül szolgál. A Csongrádi Városellátó Intézmény kiköltözött a Városgondnokság korábbi székhelyére, a Bercsényi u. 26/a. szám alá. A Csongrádi Szociális Ellátások Intézménye székhelye került a hivatal udvari épületegyüttesébe a szakmai, munkaügyi, gazdasági feladatellátással, s a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, valamint a tanyagondnoki szolgálat szintén itt látja el a feladatait. A szociális ellátások intézménye helyhiánnyal küzd, munkatársai egy-egy irodahelyiségben zsúfoltan vannak elhelyezve, továbbá vannak olyan feladatkörök, mint például a családgondozó munkatársak kliensfogadása, amely jelenleg nem felel meg a szakmai elvárásoknak. A tanyagondnoki tevékenységet végző munkatársak elfogadható színvonalú elhelyezése sem megoldott jelenleg. Mindezek alapján az intézmény vezetője megkereséssel (az előterjesztés 1-es számú melléklete) élt az önkormányzat felé, melyben kérte helységhasználati gondjainak megoldását.”

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés