2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tanulság – Visszatér az igazi Szabad tér

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Szeptember 24.

Lehet egy országosan ismert politikussal a kultúráról nyilvánosan beszélgetni anélkül, hogy egy – egyébként irodalminak induló – e célra szervezett esemény ne váljon pillanatok alatt pártpolitikai fórummá? A Szabad tér című rendezvénysorozat augusztusi programja kapcsán – amely vendége Józsa István országgyűlési képviselő volt – a kérdésre adható őszinte válasz előre borítékolható volt: ma Magyarországon ezt a kommunikációs mutatványt lehetetlen végrehajtani. Az alapvetően a mecenatúra témakörére szervezett programon tíz perc sem kellett ahhoz, hogy a mondanivalóba beszüremkedjen az „elmúlt nyolc év” és az „elmúlt három év” kérdésköre. A sorozat a héten folytatódik. A szervezők ígérik: ezúttal kizárólag a költészeté és a zenéé lesz a főszerep.

A Faludy György Irodalmi Műhely állandó tagja, a lapunkban is rendszeresen publikáló közgazdász, Nemeskéri-Orbán István szerint az „elmúlt nyolc év” szépítésének legalább annyira nincs alapja, mint az „elmúlt három év” fényezésének. A Nemzetei Kulturális Alap forrásait „akkoriban” is belterjesen, politikai hátszéllel osztották. A művészeti díjakat és kitüntetéseket szintén pártpolitikai megítélés szerint ítélték oda. A kulturális mecenatúra sem működött jobban, mint az „elmúlt három évben”. Abban az időszakban is helyi politikai kiskirályok döntöttek – pártpolitikai alapon – arról, hogy egy-egy kulturális, oktatási, gazdasági intézménynek ki legyen a vezetője, s abban az időben sem adtak elegendő támogatást a helyi kulturális élet szereplőinek, szervezőinek. Az „elmúlt nyolc évben” szintén hoztak rossz döntéseket helyben, s abban az időben is halódott – többek között – a helyi könyvkiadás. Akkortájt is csak azoknak jelent meg egy-egy kiadványuk, akiknek volt rá pénzük, vagy akik mögött fújt az a bizonyos párthátszél.

Az országgyűlési képviselővel folytatott augusztus végi beszélgetés Nemeskéri-Orbán István szerint annak ellenére fordult politikai irányba, hogy Józsa István Csongrádon született, most is számos szállal kötődik a városhoz, noha már érettségi után Budapestre költözött, s máig ott él. Viszonylag hamar előkerült a párttéma, pedig az országosan ismertté vált politikus bő egy évtizede önként, magánemberként támogatja a város legjelentősebb kulturális kiadványainak megjelentetését. A nehézségek ellenére ezek másfél évtizede minden évben számos nagyon színvonalas művet juttatnak el az olvasóközönséghez, s egyúttal megőrzik azokat az utókor számára is.

A Szabad tér következő rendezvényén költőként közreműködő szerző úgy véli, sokkal izgalmasabb lett volna a beszélgetés Józsa Istvánnal, ha a megjelentek pártszimpátiája nem egysíkú. Tény, hogy a szervezők küldtek meghívót a város jelenlegi első emberének, valamint a helyi önkormányzati képviselőknek is, de sem a polgármester, sem a helyi közéletben vezető szerepet betöltő párttársai nem éltek a részvétel lehetőségével, pedig létrejöhetett volna a város kulturális életéről valamiféle értelmes párbeszéd.

Az augusztusi rendezvény eredménye Nemeskéri-Orbán István szerint párbeszéd helyett „pártbeszéd” lett, s így az egész, jól működő nyári kezdeményezés úgy járt, mint a csupor méz, amelybe morzsa került, s ezért gyorsan megsavanyodott.

A fenti plakáton olvasható programkínálattal szeptember 25-én, szerdán folytatódó Szabad tér jó eséllyel visszatér a korábbi gyökereihez, melyeket július végén a Plein Air Nemzetközi Alkotótelep idei résztvevői is kellőképpen megerősítettek.

A Csongrádi Művésztelepen idén nyáron ismét „mester és tanítványa” alapgondolattal zajlott a rangos esemény. A Justh Gyula utcai magánház udvarán a törökországi Izmirből érkezett Ceren Bulut és tanítványa, Bayar Zmacan, valamint a bulgáriai Veliko Tarnovóból jött Marineta Malqchova és Vladimirov Stefan Stefanov mellett a csongrádi művészeti élet „mester és tanítványa” párosát Aranyi Sándor festőművész, tanszékvezető, a Plein Air „atyja” a Szegeden frissen végzett Sztanó Zsuzsannával alkotta. Jelen volt még a Plein Air több állandó tagja, képviselve Temesvár és Drezda mellett Buenos Airest is.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés