2024. április 18., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Andrea és Ilma nevű olvasóinkat.  Holnap Emma napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mirköz – Az alapító elnökre emlékeztek

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Szeptember 13.

A száz évvel ezelőtt Tömörkényen született Rév István iparszervezőre emlékeztek péntek kora este a róla elnevezett csongrádi, ipari parki utcában. Az általa alapított egykori Mirköz Szövetkezet székházának bejáratánál elhelyezett emléktáblánál a Csongrád Megyei Iparszövetség elnöke, Kevevári József az emlékbeszédében hangsúlyozta: a mindig közvetlen, s a szülővárosának tekintett Csongrád érdekében töretlen kitartással küzdő Rév István a ’60-as és a ’70-es években sem volt a hatalom kegyeltje, mégis egyenes gerinccel valósította meg a terveit, miközben mindig az egyén érdeke lebegett a szeme előtt, amiért mély tisztelet és elismerés illeti.

Rév István néhai országgyűlési képviselő születésének századik évfordulója alkalmából szeptember 13-án kora este megemlékezést tartottak a róla elnevezett csongrádi utcában. Az általa alapított egykori Mirköz Szövetkezet főépületének bejáratánál tíz évvel ezelőtt elhelyezett emléktáblánál beszédet mondott a Csongrád Megyei Iparszövetség elnöke, Kevevári József, aki a csongrádi üzem létesítésének körülményeiről is szólt:

A szovjet kommunista diktatúra egyes magyar helytartói Rév István közéleti szerepvállalását, s a – klasszikus értelemben vett – szövetkezeti mozgalom iránti kiállását korántsem nézték jó szemmel. A csongrádi iparosító az állampárt vele kapcsolatos „problémáiról” legnyíltabban a Pünkösti Árpád újságírónak adott interjújában beszélt, melyre az iparszövetségi elnök az emlékbeszédében szintén kitért:

A Mirköz Szövetkezet alapításának jelentőségéről Szerényi Ferenc egykori dolgozóként szólt. A két emlékező beszédet megelőzően a családtagok, valamint az egykori szövetkezeti dolgozók, s iparszövetségi vezetők mellett gyertyagyújtással tisztelgett Rév István emléke előtt Pap Gabriella alpolgármester és Kőrösi Tibor polgármester is. A megemlékezésen – a város jelenlegi vezetői közül – jelen volt Gyovai Gáspár alpolgármester, továbbá Havasi Jánosné, Murányi László és Nagypál Sándor önkormányzati képviselő. Magyarország jelenlegi országgyűlési képviselői közül az ünnepségen csak a csongrádi származású – de már tizenkilenc éves kora óta a fővárosban élő, s legfőképpen a gazdasági kérdésekkel foglalkozó – Józsa István szocialista listás honatya jelent meg.

Az emléktábla előtt – Rév István fia, András felkérésére – Góg János Juhász Gyula-díjas költő, a Magyar Kultúra Lovagja szavalta el az egyik saját költeményét. A megemlékezést követően a „Rév-cégcsoport” a meghívott vendégeket az egykori Mirköz Üdülőben (a mai Happy Day Hotelben) vacsorára látta vendégül. Este 8 óra után a Happy Day Gardenben Demjén Ferenc tartott – elsősorban az egykori Mirköz alkalmazottai, valamint a csongrádi lakosok számára – élő nagykoncertet, melyen – mint csütörtökön megírtuk – bárki díjtalanul vehetett részt

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés