2020. július 06., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Csaba nevű olvasóinkat.  Holnap Apollónia napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiírták a pályázatot a csanyi trafikjogokra

Hírek - Közélet

CSANYTELEK, CSONGRÁD - 2013. Augusztus 12.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN Zrt.) hétfő délelőtt közzétette a két csanyteleki trafiknyitási jogosultság megszerzését lehetővé tevő újabb pályázatot. Az ország leghosszabb falvában időközben megnyílt egy ideiglenes trafik, mégpedig a Coop Szeged Zrt. egyik üzletében, ám azt nem lehet tudni, miként esett épp a szegediekre a választás. Az új pályázati kiírásban sem szerepel Csongrád-Bokrosra vonatkozó koncesszió, vagyis a csongrádi fideszes városvezetés trafikmutyis hazugságindexe tovább nőtt, noha – információink szerint – a „klasszikus mutyizásból” még csak ki se vehették a részüket.

Mint július derekán megírtuk, a közel háromezer lakosú Csanyteleken úgy szűnt meg a dohánytermékek árusítása, hogy még csak azt sem lehetett tudni, mikor nyílhat legalább egy ideiglenes árusítóhely. Az elmúlt héten azonban az NDN Zrt. rátalált a számukra legmegfelelőbb partnerre, mely az ország leghosszabb falvában is működtet vegyes kereskedelmi jellegű üzleteket, így velük együttműködést is kötöttek. A Coop Szeged Zrt. Radnóti utcai ABC áruházának egyik szegletében hétfőn már meg is nyílhatott egy szabályosan kialakított nemzeti dohánybolt. Az NDN Zrt. ez esetben nem magyarázta meg, miért döntöttek épp a szegedi cég mellett. Ráadásul a csanyi ügy nem fedhető le önkormányzati közreműködéssel, Forgó Henrik polgármester ugyanis az NDN Zrt. javaslatételi felkéréssel kapcsolatos megkeresést – a hatályos jogszabályokra hivatkozva – visszautasította.

Egy kormányzati hírkörökből is minden bizonnyal rendszeresen jól értesülő olvasónk a hétvégén felhívta szerkesztőségünk figyelmét egy minisztériumi felhívásra, melyben Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter már július 27-én közzétette az NDN Zrt. leendő pályázatával kapcsolatos információkat. A kormányzati hivatalos portálról letölthető részletes dokumentációból kiderül, hogy a második – május 2-án kiírt – trafikpályázatból azért maradt ki Csanytelek, mert a falubeli koncessziókra beérkezett pályázatokat csak május 23-án nyilvánították eredménytelenné. Hasonlóképpen járt százharminchat másik település is.

A trafikpályázatokkal kapcsolatban konkrét információkat továbbra sem hoznak nyilvánosságra, így hivatalosan máig nem lehet tudni, hogy a nem megfelelő pályázatok, vagy az érdeklődés hiánya miatt „ragadt be” a két csanyi koncesszió.

Az új pályázati kiírás hétfő délelőtt jelent meg az NDN Zrt. honlapjának pályázati aloldalán. A koncessziókra szeptember 2-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Információnk szerint Csanyteleken legalább az ősz közepéig marad az ideiglenes dohányárusítási rendszer.

Az új kiírásban sem szerepel Csongrád-Bokrosra vonatkozó felhívás, noha a helyi „ellenállási mozgalom” vezetője, Balogh János szerint a sajátos földrajzi elhelyezkedés miatt e városrészben indokolt lenne önálló trafikkoncesszió kibocsátása. Ráadásul erre a csongrádi fideszes városvezetés – az önkormányzat hivatalos tájékoztató kiadványának július elején megjelent példányában, egy kiemelt hírben – ígéretet tett. Nem csak a koncesszióból, de még az írásban említett mozgó dohányárusításból sem lett semmi, de a félretájékoztatásért még csak elnézést sem kértek a lakosoktól. Balogh János úgy véli, ez az eset is jól mutatja, hogy „a nagy testvér” csak játszadozik a „családot” jórészt eltartó „kisöccsével”, ezért ez a probléma is csak úgy oldódhat meg, ha a „kisöcs” mihamarabb, véglegesen különköltözik.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés