2024. április 26., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ervin nevű olvasóinkat.  Holnap Zita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Körös-torokban forrónak ígérkezik a fesztivál

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Július 27.

Az előrejelzések szerint a hétvégi kánikulát ugyan követi pár fokos lehűlés, de a Körös-toroki Napok kezdetére visszatér a kánikula. Az is bizonyos, hogy a Tisza vízgyűjtőjén aszály alakult ki, s a folyó a teljes magyar szakaszán vízhiányos, így a fesztivál idején Csongrádnál hatalmas parti homokfövenyre lehet számítani. A szervezők már meghatározták az egyes programhelyszínekre vonatkozó napi események időpontjait, s a napközbeni ingyenes rendezvényeket is véglegesítették. A főzőversenyre még mindig lehet jelentkezni, s nevezési díjat továbbra is csak azoktól kérnek, akik a zsűrizést bevállalva ringbe szállnak a napi fődíjért, illetve a vándorserlegért.

Az idei Körös-toroki Napok (KTN) hivatalos Facebook-oldalán a szervezők már közzétették a nagyszínpadi pontos programsort. Immár nem csak a napi kínálatot, hanem azon belül a percre pontos kezdési időpontokat is megtudhatják az érdeklődők. A Happy Day Disco részletes KTN-programbeosztása itt , a vállalkozói udvaré itt, az Electro Toroké pedig itt érhető el.

Mint korábban megírtuk, az üdülőterületen a fesztivál idején gyalogosan bárki szabadon mozoghat, nem lesz kordonozás. A fesztiváli napijegyeket és bérleteket csak a KTN-helyszínekre belépéskor kérik. A kedvezményes árú, 5500 forintba kerülő általános bérlet még július 30-án, kedden délután 5 óráig megvásárolható a Ticketportállal szerződésben lévő jegyirodákban, valamint a portál online értékesítési felületén. A kedvezményes „helyi bérlet” – melyet a csongrádiak, a csanytelekiek, a felgyőiek, a tömörkényiek és a szentesiek vehetnek meg – ugyanezen időpontig kapható a csongrádi Tourinform Irodában, a Körös-toroki Happy Day Hotelben, valamint a szentesi „Füsti-féle” cukrászdákban. Ezt követően csütörtök délelőttől a helyszíni pénztárakban készpénzért lehet megvenni a 7500 forintba kerülő normál bérletet, a 3000 forintos általános napijegyeket, illetve a kizárólag a nagyszínpadi esti koncertekre érvényes, 1000 forintba kerülő napi koncertjegyeket.

A szervezők eltökélt szándéka, hogy a „szép emlékű” egykori Körös-toroki Napok hagyományainak zömét felelevenítsék, vagyis a családok, a baráti társaságok, a kollektívák számára minél több közös napközbeni időtöltést biztosítsanak. Ennek egyik megtestesülése lesz a pénteki, a szombati és a vasárnapi parti főzőverseny is. A bográcsos viadal napi zsűrizésében azonban csak azok az ételek vesznek részt, melyek készítői a bográcsonkénti kétezer forintos nevezési díjat befizetik, a díjat be nem vállalók is kapnak azonban asztalt, padokat, valamint tűzzsámolyt is. A szervezők épp ezen eszközök ingyenes biztosítása miatt kérik, hogy a versenyre nem nevező csapatok is kérjenek előzetes regisztrációt személyesen a Happy Day Hotelben, vagy napközben a +30/585-99-39-es telefonszámon, illetve a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.


A panorámafotó megtekintéséhez kattintson a képre!

A szervezők további kérése, hogy a közös vízparti főzésen résztvevők augusztus másodikán, pénteken halételeket, míg negyedikén, vasárnap hagyományos kubikos ételeket készítsenek. A pénteki főzés instruktora és egyszemélyes zsűrizője Mészáros Dezső csongrádi halászmester, míg a vasárnapié az egykori hasonló programok szervezője, Gyapjas Mihály lesz. A szombati bográcsos viadal több szempontból különlegesnek ígérkezik, ugyanis bármilyen magyar ételt lehet főzni. A versenynap szlogenje önmagáért beszél: „A legfinomabbat a legolcsóbban!”. Szigeti Szabolcs szerint a Fejes Tibor főszakács által összefogott és zsűrizett versenyen akár az is bebizonyosodhat, hogy egy igazi csongrádi keménytarhonyával is könnyedén le lehet körözni akár egy bakonyi vaddisznóragut is!

A főzőverseny zsűrije naponta hirdet eredményt, melynek fődíját, a húszezer forint készpénzt még aznap délután átadják a nyertesnek. A vándorsereg odaítéléséről a három ítész vasárnap együtt dönt majd.

A napközbeni programokat borpavilonok is színesítik, melyekben a legismertebb csongrádi pincészetek a legfinomabb boraikkal mutatkoznak be. Idén újfent felsorakoznak a helyi és térségi népművészek is, akik között lesz kovács, csipkeverő, gyöngyfűző, tojásfestő, hímző-horgoló, fafaragó és játékkészítő, textiljáték-készítő, nemezelő, szőnyegszövő, citerás, fazekas, valamint szalma- és csuhédíszek készítője. A mesteremberek nem csak a portékáikat kínálják, hanem a tudományukba interaktív foglalkozásokon betekintést is nyújtanak. Napközben szintén interaktív műsorral szórakoztatja a gyerekeket Gozefini bűfész, valamint a Pom-Pom együttes. Mind a négy napon már a délelőtti óráktól járják a rendezvényhelyszíneket a „Mesevilág interaktív bohóc show” tagjai is, akik a gyermekek és a szülők együttes bevonásával mutatják be a szórakoztató műsoraikat.

Fotók: Révész Gábor


Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés