2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fürdőügy – Egyelőre megy a maszatolás

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Július 3.

A fürdőfejlesztési projekt ügyében hivatalosan június 30-ig kellett volna a projektgazdának megtennie az első konkrét beruházási lépéseket, s egyúttal bemutatnia a félmilliárd forint pályázati önrész tényleges meglétét. Egyelőre az illetékesek még mindig hallgatnak. Szerkesztőségünknek csak budapesti informátoroktól sikerült megtudnia, hogy benyújtottak egy, a beruházás indításával kapcsolatos hosszabbítási kérelmet, mellyel szeretnék elérni, hogy legalább néhány hónap haladékot kapjanak. De erről is nagy a hallgatás, noha idő kérdése, s kibukik a valóság. Egyelőre még a „fürdőmenedzser” is felveszi a havi juttatását, ami egyébként a köztulajdonú közműszolgáltató cégnek – járulékokkal, kiegészítésekkel együtt – havonta több mint négyszázezer forintjába kerül.

Mint hétfőn megírtuk, a csongrádi fürdőfejlesztési projekt ügyében már nagyon kevés a kérdőjel, s a megtett lépéseket talán időhúzásnak lehetne nevezni. A helyi önkormányzatnál még mindig hatalmas a hallgatás, s az információszolgáltatástól elzárkózik a projektgazda, vagyis a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. ügyvezetője is. Sipos László a megkeresésünkre azt mondta, hogy a témával kapcsolatban forduljunk a város vezetőihez, hiszen „ez olyan horderejű kérdés, amiben minden tekintetben a tulajdonos hozhat érdemi döntést”.

A polgármestert személyesen és telefonon szerda délután nem értük el, de később, elektronikus üzentben ígérte, hogy válaszol majd a kérdéseinkre. Elsősorban azonban nem Kőrösi Tibor, hanem Pap Gabriella „fürdőfejlesztés-ügyi alpolgármester” verziójára lennénk kíváncsiak, főként abban a tekintetben, hogy az eddigi pályázgatás, befektetető-keresgélés, fürdőmenedzselgetés mennyi pénzt emésztett fel, s e pénzösszegek mely cégek kasszájában, illetve magánszemélyek zsebében kötöttek ki. Igencsak kíváncsiak lennénk arra is, hogy Pap Gabriella mettől meddig, s milyen információk alapján látta e projektet győztes lehetőségnek. Természetesen az elsődleges nyilatkozási jog lapunkban is az elsőszámú városvezetőt illeti meg, aki – ha következetes – ez esetben is engedi érvényesülni a két alpolgármesterét, vagy közülük legalább a meghatározóbbikat.

Az bizonyos, hogy a tavaly május 15-ével a fürdő vezetésére menedzseri fizetéssel szerződtetett Márton Mária sem művelt csodát Csongrádon, viszont már közel tizenöt hónap óta havi bő négyszázezer forintot költ a foglalkoztatására a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. A bruttó háromszázezer forintos alapfizetésért dolgozó szakember egyébként – információink szerint – az algyői fürdőt működtető gazdasági szervezettől érkezett Csongrádra. Eleinte ment az ügyében a parasztvakítás (amiről egyébként ő személy szerint nem tehetett! – a szerk.), miszerint ingyen dolgozik, aztán azt a mesét kaptuk, hogy csak az általa hozott pályázati és befektetői pénzek függvényében, százalékarányosan kap fizetést. Később egy ideig arról lehetett hallani, hogy hat hónapig jár neki a menedzseri fizetés, s ez idő alatt legalább tízmillió forint pályázati- vagy befektetői bevételt, „hozadékot” kell felmutatnia. Később kiderült, hogy mégsem hat hónapig marad, s a feladatai közé tartozik a beruházás levezénylése, valamint újabb pályázati lehetőségek felkutatása is. Ha csak a közműcégnél felvett fizetését, s a szorosan vett járulékfizetésből adódó kiadásokat vesszük alapul, a város köztulajdonban lévő cége 5,4 millió forintot költött egy nem csongrádi, szakértőként „idehozott” személy alkalmazására. Persze nem Márton Mária az első ilyen helyzetbe került alkalmazott. Az importált szaktekintélyek közül nála jóval többért dolgozott (de csak tavaly június 30-ig fizették - a szerk.) „Csongrád közössége érdekében” a kisteleki Sándor Attila. A volt megyei közgyűlési alelnök – szintén menedzseri fizetésért végzett – csongrádi érdemi munkájáról máig nem számolt be a város vezetése.

Egyelőre szerkesztőségünk még várja a város „prominens vezetőinek”, s elsősorban Pap Gabriella alpolgármesternek, Fidesz-frakcióvezetőnek, megyei közgyűlési képviselőnek, megyei frakcióvezető-helyettesnek, megyei szakbizottsági elnöknek, a csongrádi önkormányzat jogi tanácsadójának a fürdőfejlesztési üggyel kapcsolatos bejelentését. Természetesen számítunk a részletes számadásra is, hiszen mégiscsak közpénzek tízmillióit használták eddig fel, amiről egy demokratikus államban a helyhatósági vezetők külön kérés nélkül is részletes elszámolást szoktak nyilvánosságra hozni. Szerkesztőségünk természetesen akár egy nyilatkozattal is megelégedne, melyben – a projekt megnyerése esetén – lapunk is megpróbálná közéleti magaslatokra emelni az egykori kisgazda, ma fideszes politikust, ám a bukás bejelentésével egyidejűleg talán nem véletlenül bízhatunk abban is, hogy levonja a szükséges, s egy demokratikus jogállamban elvárható konzekvenciákat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés