2020. szeptember 19., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Vilhelmina nevű olvasóinkat.  Holnap Friderika napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy kisváros művészhatalma a fővárosban

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2011. Július 14.

Senki sem képviselte a legszebb Tisza-parti kisváros vezetését azokon a ma nyílt fővárosi kiállításokon, melyeken a világhírű Plein Air Nemzetközi Alkotótelep került a hazai művészeti élet középpontjába. Az idei Plein Air a Csongrádi Művésztelepen vasárnap kezdődik. A kollektív tárlatok 22-i megnyitója után a Molnár Dixieland Band tart ingyenes szabadtéri koncertet.

A XXI. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep július 17-én nyitja meg a kapuit. A Szög-Art Művészeti Egyesület elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszéke vezetője, Aranyi Sándor festőművész által szervezett rangos nemzetközi találkozót idén a „mesterek és tanítványok” jegyében tartják. A meghívott mesterek egy kiváló tanítványukat is magukkal hozzák Csongrádra, ami egyrészt garantálja az újszerűség lendületes jelenlétét, másrészt a Plein Air továbbélését is bebiztosítja. A szervezők ez utóbbi szándéka egyébként már idén, egy társrendezvény révén megtestesül, a két évvel ezelőtti alkotótelepen résztvevő Árnyas Koppány ugyanis megszervezte a Start Pein Air-t. Az idei főkiállítás társtárlatát a „start” művészeinek anyagából rendezik meg, így a Körös-toroki üdülőterületen közel két hetet töltő ifjú alkotók már most, első alkalommal is a tradicionális rendezvény meghatározóivá válhatnak.

Mint korábban megírtuk, a tavasszal átadott új Csongrád Galéria padozata három hónap alatt tönkre ment, ezért a volt galériaépületben, vagyis az egykori MSZMP-székházban (Kossuth tér 9-11.) rendezik meg a Plein Air és a Start Plein Air bemutatkozó tárlatait. A kollektív kiállításokat Szuromi Pál művészeti író július 22-én este 7 órakor nyitja meg, köszöntőt mond Csongrád polgármestere, Kőrösi Tibor (Fidesz), valamint Szeged kulturális tanácsnoka, Gyimesi László (Fidesz), majd – a korábbi évek hagyományaihoz híven – a művésztelepen este fél 9-től másnap hajnalig tartó szabadtéri koncertet tart a Molnár Dixieland Band. A rendezvényen a grill-terasz színvonalas kínálatáról a Plein Air vendéglátói főszponzora, a zsombói Rózsa Sándor Bt. gondoskodik. A belépés díjtalan.

A Plein Air jubileumi kiállítását az elmúlt hetekben átdolgozta Aranyi Sándor főszervező. Az alkotótelep két évtizedes történetét bemutató tárlatot ma 18 órakor nyitották meg a Magyar Alkotók házában. A résztvevőket Aknay János Kossuth-díjas festő- és szobrászművész köszöntötte, a kiállítást P. Szabó Ernő művészettörténész ajánlotta a művészetbarátok figyelmébe. A megnyitón zenélt Csák László „hang-ász”, aki ezt megelőzően, a Galéria IX-ben, az idei Plein Air-en résztvevő Gören Bulut török grafikusművész alkotásait bemutató tárlat megnyitóján is közreműködött, s török dallamokkal kápráztatta el a hallgatóságát.

A főszervező mindkét megnyitóra hivatalosan meghívta Csongrád Város Önkormányzata vezetőit. A polgármester hetekkel korábban jelezte, hogy egy fontos gazdasági tárgyalás miatt ma délután nem utazhat Budapestre, őt a tizenkét tagú képviselő-testületből, s a mellettük leledző sleppből sem képviselte senki – igaz, ez utóbbiakat a fővárosban sem hiányolta senki. A budapesti kulturális elitet megmozgató megnyitók résztvevői között a „hang-ász” mellett csak a főszervező volt csongrádi, a művészetbarátok tőlük érdeklődhettek, milyen lehet az a kisváros, amely a fővárosban egy kánikulai hétköznap délutánján is képes művészeti hatalmat felmutatni.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.

 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés