2024. április 25., csütörtök.       Köszöntjük névnapjukon Márk nevű olvasóinkat.  Holnap Ervin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyomornegyed – Ismét bérlakásokat loptak szét a vadregényes Zöldfa utcában

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 19.

Hosszú évek óta tart a Zöldfa utcai szociális lakások mizériája. Az önkormányzati tulajdonú, komfort nélküli házak rohamosan fogynak. A közpénzekből épített ingatlanok közül kettőt most ismét szétloptak az arrafelé élők. Ezúttal a tettesek nyomára jutottak a nyomozók. A rendőrök egy testvérpárt, K. Kálmánt és K. Zsoltot gyanúsítják a lopással, ellenük büntetőeljárás indult. Mások hasonlóképpen szétloptak egy ingatlant 2005-ben is, de akkor még a tetőszerkezet megbontása során sikerült meggátolni a cselekménysorozatot. Most a tető és a nyílászárók egyaránt eltűntek.

Nemrég Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció országos elnöke járt a vadregényes Zöldfa utca környékén. A volt miniszterelnök október 26-án az éj beállta után érkezett a nyomornegyedbe, így már nem láthatta, hogy az általa felkeresett szociális bérlakás közelében akad olyan ház is, aminek már alig maradt teteje. A pártvezető mindenesetre jól elbeszélgetett pár lakóval, s – mint a helyszínen készült alábbi két felvételünkön is látható – még egy pohár vizet is elkortyolgatott.

Azóta bebizonyosodott, hogy egy testvérpár üzletszerűen lopott szét két önkormányzati tulajdonú házat. Erről a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken kiadott hivatalos közleménye is tanúskodik:

A gyanú szerint egy testvérpár lopta szét a csongrádi Zöldfa utca két szociális bérlakását. A cserepeket eladták, a nyílászárókat betüzelték. Eltűntek a cserepek két szociális bérlakás tetejéről a csongrádi Zöldfa utcában. A helyszíni szemle során a rendőrök a nyílászárókat, valamint a tető faszerkezetét sem találták a helyén. A nyomozók kiderítették, hogy a bűncselekményt a K. testvérpár követte el. Kálmán és Zsolt kihallgatásuk során elmondták, hogy a cserepeket egy vállalkozónak értékesítették, a nyílászárókat és a faanyagot pedig eltüzelték, mert fáztak. Körülbelül 600 ezer forintos kárt okoztak. A rendőrök a cserepek egy részét megtalálták. A testvérpár ellen lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Évekkel ezelőtt is előfordult már a Zöldfa utcában hasonló eset. A cikkünk alatti galériában látható első két fotó a pénteki, a többi a 2005. május 5-i állapotokat mutatja. Akkoriban még csak megbontottak valakik egy házat, melyből óvatosan kilopták a gerendák kétharmadát, s „természetesen” a nyílászárókat is eltüntették.

Mivel akkoriban még humort is ismerő vezetők irányították a helyi önkormányzatot és a rendőrséget, egy érdekes, de mégis hatékony lépést tett a városvezetés: a Zöldfa utca végére felszereltek egy nagy fekete kamerát, amely „végigpásztázta” az utcát. Csakhogy, akkor még nem volt kiépített közterületi biztonsági kamerarendszer Csongrádon, így nem lehetett volna gazdaságosan kiépíteni a megfigyelőpontot. Mindössze annyi történt, hogy egy „vak kamerát”, vagyis egy kamerára hasonlító fekete műanyag dobozt szereltek fel az utca végén lévő közvilágítási lámpaoszlop legtetejére. A liberális média természetesen rögtön felkapta a témát, miszerint megfigyelik Csongrádon a Zöldfa utca lakóit. A háromezer forintba került doboz, s a médiahajcihő révén jó ideig alábbhagyott a házbontogatás, de természetesen egy idő után rájöttek a bűnre hajlamos polgártársaink, hogy kamu a kamera, így 2006 második felében már folytatódhatott is minden ugyanúgy, mint ahogyan az a rendszerváltás után, a bűnelkövetői szabadságjogok „kikiáltása” nyomán elkezdődött.

A szociális lakások ügyében Csongrád polgármestere rendteremtést ígért. Az internetes naplójában Kőrösi Tibor több alkalommal is foglalkozott a témával. A Lakásügyek másként című bejegyzésében a város első polgára az alábbiakat írta:

Polgármesterként lakásügyekben tett első lépéseim egyike az volt, hogy saját hatásköröm szűkítésével megszüntettem azt a lehetőséget, hogy bérlakásokat a polgármester kiutaltathasson saját belátása szerint, bárkinek. Kezdeményeztem a lakhatás feltételeinek szigorítását. Aki nem fizeti a bérleti díjat, annak megszűnik a bérleti jogviszonya.

Miért volt erre szükség? Azért, hogy azok juthassanak bérlakáshoz, akik valóban rászorulnak és tesznek is azért, hogy a bérleményt lakásként használják. Előfordult az, hogy a bérlő hosszú évek alatt 6-700 ezer forintos hátralékot halmozott fel, továbbá több százezres gáz- és villanyszámlát hagyott hátra egy olyan lakásban, melynek helyreállítására milliós összeget kell költeni. És ez az eset nem egyedi. Emberi ésszel nehezen elképzelhető, hogy mit tudtak művelni egyesek a köztulajdonnal. Például szétvert ajtók és ablakok, eltűnt mosdókagyló, de még a vízvezeték csövei is kitépve a falból. Az ilyen embereknek sorra megszűnik a bérleti jogviszonya, még akkor is, ha igen hangosan, nyomdafestéket nem tűrő módon adnak hangot tiltakozásuknak.

Nem az számít, hogy ki milyen hangos, hanem az, hogy becsületes módon neveli-e gyermekét, esetleg dolgozik, és képes a város hasznos tagjaként élni, hiszen a bérlakást nem tőlem, hanem valamennyiünktől kapja. Az, aki egész életében csak a közösség juttatásait kereste, s nem tett saját helyzete megjavításáért, ne szorítsa háttérbe azokat, akik nehéz élethelyzetbe kerülve várnak segítséget az önkormányzattól.

Az önkormányzati szigor az adósságbehajtások terén hatásosnak bizonyult, ugyanis közel 20 százalékkal csökkent a tartozások mértéke, illetve a lakbért ma már szinte mindenki pontosan fizeti. A hátralékok beszedésénél – amennyiben a bérlőnek méltányolható indokai vannak – biztosítjuk a részletfizetés lehetőségét. Szerintem elvárható, hogy bérlakás esetén is a sajátjaként vigyázzon rá a lakó, állapotát megóvja, a közüzemi számlákat folyamatosan fizesse. Ha ezt nem teszi, akkor a keletkező károkat vagy valamennyiünk rovására az önkormányzatnak kell kifizetnie, vagy megszüntetjük a bérleti jogviszonyt. Én ez utóbbi utat választottam. (…) Szeretnék végre rendet teremteni a bérlakások kérdésében is, s eljutni addig, hogy – szemben a korábbi évtizedekkel – elérhető legyen az önkormányzat segítsége azoknak, akik erre valóban rászorulnak és erre érdemessé válnak. Nem jelent ez mást, mint kiszámítható, rendezett viszonyokat az egyéni érdekekkel szemben és azt, hogy a közösségtől az kapjon segítséget, aki nem csak kihasználni akarja a lehetőségeket, hanem megbecsülni is képes azokat.

Mindezt Kőrösi Tibor 2012. szeptember 21-én tette közzé. Azóta két lakást a K. testvérpár szétlopott. A tulajdonos nem figyelt a tulajdonára. Az önkormányzat hivatalánál pedig minden bizonnyal akadnak az effajta tevékenységért fizetést felvevő személyek, akiket a kiváló képességű, helyben rettenetesen nagy közmegbecsülésnek örvendő Nagy Rusztem Zoltán jegyző irányít. A jegyző közvetlen felettese viszont a polgármester – vagyis a kör mégiscsak bezárul.

Ha Kőrösi Tibor ebben a témában következetes lesz, s az önkormányzat berkeiben megtalálja a felelőst, arról lapunkban nyomban beszámolunk.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés