2020. június 03., szerda.       Köszöntjük névnapjukon Klotild és Cecília nevű olvasóinkat.  Holnap Bulcsú napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A politikai „jópofaság” minősíthető esete?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2013. Április 18.

A város önkormányzata képviselő-testületének tagjai a jövő héten zárt ülésen tárgyalják a Csongrádi Városkép Kft. új ügyvezetőjének kinevezésével kapcsolatos előterjesztést. A helyi kulturális élet hivatalos szervezése mellett a településen élők önkormányzati szintű tájékoztatását, valamint a helyi idegenforgalmi életet is szervező és irányító (?), évente több tízmillió forint közpénzt elköltő nonprofit cég élére – információink szerint – Szegedről hoznak vezetőt. A soron következő, április 25-i önkormányzati képviselő-testületi ülésen tárgyalt téma kapcsán azonban legfeljebb csak az derül majd ki, hogy ki az új ügyvezető, az előterjesztő szándéka szerint ugyanis a témát zárt ajtók mögött vitatják meg.

Információink szerint igencsak idegeskedtek a csongrádi-bokrosi politikai konglomerátum tagjai, miután megírtuk, hogy mit terveznek a Csongrádi Városkép Kulturális, Szabadidő és Turisztikai Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal. Toporzékoltak, de az elhatározásuk mit sem változott. A témát a jövő csütörtöki önkormányzati képviselő-testületi ülésen zárt ajtók mögött (!) tárgyalják. Úgy tudjuk, már a jelenlegi ügyvezető, Szűcsné Sárvári Anita se szívesen maradna – „visszaminősítve”, gazdasági vezetőként – a százszázalékos önkormányzati tulajdonú kft-nél. Jön ugyanis az új vezető, akiről csak az a biztos, hogy jön. Mellesleg Molnár Ákos a becsületes neve, s úgy tudjuk – sok csongrádi politikussal szemben – mindeddig becsületesen is élt. Az persze nehezen érthető, hogy egy jó állással rendelkező, jól képzett, a harmincas évei derekán járó fiatalember miért adja fel a karrierjét épp egy nonprofit cégért, aminek a jövője – főként az eddigi gazdálkodása és a gazdasági mozgástere alapján, valamint a 2014-es helyhatósági választások esetlegesen nem a helyi konglomerátum tagjainak kedvező eredménye kapcsán – igencsak megkérdőjelezhető.

Természetesen szerkesztőségünk tagjainak Csongrádon véletlenül sem kell a politikai konglomerátumhoz tartozóktól információkat szerezniük, elegendő összegyűjtenünk az úton-útfélen kapott információkat. Ezen tapasztalatszerzésre persze képesek lennének a konglomerátum tagjai is, csak végig kellene sétálniuk egy szép, napos tavaszi délelőttön, vagy délutánon a Fő utca központi részén, esetleg ki kellene menniük a piacra, s őszintén beszélgetniük kellene a csongrádiakkal. Ha ezt mégis megteszik, szívesen elkísérjük őket egy-egy ilyen útra, hiszen 2010-ben még kamerák előtt is kimerészkedtek a nép közé, de közülük mostanság lakossági fórumok szervezésére is már csak hárman vállalkoznak.

Egyébként a kft. május elsejével kinevezésre kerülő ügyvezetője megállná a helyét egy nyílt testületi ülési szócsatában is, persze a konglomerátum tagjainak esetlegesen meg kellene magyarázniuk, miért kellett ismét vidékről hozniuk egy vezetőt, mikor Csongrádot tömegével hagyt(j)ák el a fiatalok. Jóllehet, ma már szembetűnően omladozik a helyi gazdaság, közülük néhányan még mindig szívesen hazajönnének.

Mint korábban megírtuk, az új városvezetés eddigi ténykedése idején korántsem példátlan egy vidékről Csongrádra hozott szakember csongrádi, jól fizetett pozícióba emelése. A választások idején a stratégiai iroda létrehozására és irányítására a városba csábított, később a Városkép Kft.-nél kikötött, s tavaly június végén onnan is eltávolított kisteleki Sándor Attila szintúgy bizonyára rengeteget tett a város gazdasági életének szembetűnő fellendítéséért, mint a – szintén menedzseri fizetésért – tavaly május 15-e óta alkalmazott „második fürdővezető”, Márton Mária. A helyi televíziót a Nyíregyházáról érkezett – de már Szentesen élő – Zajácz D. Zoltán irányítja. A Szentesen élő, debreceni származású Nagy Rusztem Zoltán az önkormányzati jegyzői tevékenységet látja el már-már csillagászatian kimagasló szinten. A Csongrádi Járási Hivatal élére kinevezett Holubán Csilla hódmezővásárhelyi, a Fidesz új választókerületi elnöke (az országgyűlési képviselőjelölti poszt várományosa), Farkas Sándor pedig szentesi. A többségi önkormányzati tulajdonú Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. ügyvezetője, Puskás Jenő is naponta ingázik Szegedről Csongrádra. Természetesen az elmúlt két és fél évben csongrádiak is kerültek vezető pozícióba. A könyvtár élére kinevezett Illés Péter éppúgy csongrádi, mint a közműszolgáltató ügyvezetői székét elfoglaló Sipos László. A Csongrádi Városellátó Intézmény vezetésére pedig hazajött Hajdú László – de ő most is külön mondatba került, a történetével a későbbiekben még foglalkozunk. Eddig a Városkép Kft-t is csongrádi személy vezette, ám rövidesen ennél az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságnál is bekövetkezik a „rendszerváltás”.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés