2024. április 20., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Tivadar nevű olvasóinkat.  Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Demokratikus Koalíció – Erőre kaptak, szervezkednek

Hírek - Közélet

CSONGRÁD, SZENTES - 2013. Február 20.

A Mindszenttől Szentesen, Csongrádon és Kisteleken át Sándorfalváig húzódó megyei 3-as számú (új) országgyűlési választókerületében immár jelentősnek mondható a Demokratikus Koalíció (DK) taglétszáma, s a pártot egyre többen regisztrált szimpatizánsként is támogatják. Erről Vörös Krisztina, a DK választókerületi elnöke tájékoztatta szerkesztőségünket, miután ő is részt vett a DK országos elnöke eheti évértékelőjén. Szerinte Gyurcsány Ferenc beszédének a legfontosabb üzenete az volt, hogy az ellenzéki demokrata közösségnek fel kell állítania egy új stratégiát, mely nem lehet más, mint egy választási szövetség létrehozása. Vörös Krisztina szerint a 3-as számú választókerületben a DK ehhez kellőképpen erős, hiszen Csongrádon, Szentesen, Kisteleken, Szatymazon, Ópusztaszeren és Nagymágocson önálló pártszervezeteik működnek. A mindszenti DK-vezetés pedig már pártszervezeti irodát is nyitott.

A Demokratikus Koalíció a Csongrád megyei 3-as számú országgyűlési választókerületben Csongrádon az egyik legerősebb, s a megye névadó városában működő alapszervezetük a legnagyobb létszámú. A DK helyi szinten is küzd az egyenlő jogokért, a szólás- és a sajtószabadságért, s a valódi jogállamért. A választókerületben tüntetést tartottak már a nagymágocsi kastélynál, demonstráltak a közmunkások jogainak érvényesítéséért, s Gyurcsány Ferenccel Csongrádon felkeresték a város két szegénynegyedét. Több településen szociális tanácsadást végeznek. Szentesen és Mindszenten pedig karácsonykor adományokat osztottak.

A következő hónapokban a választókerület valamennyi településén tartanak lakossági fórumokat. Az első ilyen összejövetel március elsején Ópusztaszeren lesz, ahol ismertetik a DK országos programját, valamint a párt helyi elképzeléseit. Csongrádra várhatóan áprilisban érkezik egy elnökségi tag, Vörös Krisztina vele közösen tart majd fórumot. Az év folyamán nagyszabású szabadtéri rendezvényeket is terveznek, melyek elsődleges célja az összefogás elősegítése lesz.

Vörös Krisztina részt vett a DK elnökének kilencedik évértékelőjén. Gyurcsány Ferenc a beszédét egy neves budapesti szálloda konferenciatermében tartotta meg. A választókerületi elnök szerint a beszéd legfontosabb üzenete az volt, hogy az ellenzéki demokrata közösségnek fel kell állítania egy új stratégiát, mely nem lehet más, mint egy választási szövetség létrehozása. Vörös Krisztina teljesen egyetért Gyurcsány Ferenccel abban, hogy „Orbán Viktor önkényuralmának megszüntetésére csak ez az egy alternatíva létezik”. Az összefogásnak része kell, hogy legyen minden olyan ellenzéki demokratikus párt, amely rendelkezik tagokkal, szimpatizánsokkal, hiszen „sok kicsi sokra megy”. Mint mondta, Gyurcsány Ferenc annak is hangot adott, hogy a legkisebbeknek nem kell feltétlenül a kormányzásban részt venniük, ugyanakkor megfontolásra ajánlotta, hogy idén március 15-e legyen a demokratikus ellenzék közös erődemonstrációjának az időpontja. Az is elhangzott, hogy az „Orbán-rezsim felszámolásához az eddiginél jelentősebb ellenzéki teljesítményre lesz szükség, hiszen már nem elég ígéreteket tenni, mert az ország bajban van”.

Az évértékelőn a Magyar Szocialista Pártból Horváth Csaba alelnök, valamint Molnár Zsolt, a párt budapesti elnöke vett részt. Mindketten kijelentették, hogy a legfontosabb célban, vagyis a kormányváltás szükségességében a DK elnökével egyetértenek.

Az évértékelő beszéd előtt a DK vezetése munkaértekezletet tartott, melyen részt vett a párt valamennyi választókerületi elnöke. E tanácskozáson elhangzott, hogy a DK-nak jelenleg országosan mintegy hétezer tagja van, s már egy jól kiépített, szervezett, akcióképes párttá fejlődött. Vörös Krisztina szerint azt nem tudják, hogy ténylegesen mennyi lehet ma hazánkban a DK-szimpatizáns, hiszen „az emberek félnek, alig merik a véleményüket kinyilvánítani”. A választókerületi elnök szerint a 2014-es választások során – a jelenlegi közvélemény kutatások adataival ellentétben – sokan meglepődnek majd a DK szavazótáborának nagyságán.

A munkaértekezleten elhangzott az is, hogy a DK elnökének országjárása során feltérképezték, mekkora hazánkban a szegénység. Megállapították, hogy jelenleg Magyarországon mintegy háromszázezren ellátás nélkül tengődnek. Az országjárás alkalmával szinte mindenhol egyértelműen megállapítható volt, hogy csökkent a gazdaság teljesítménye, nincsenek új munkahelyek, elmaradtak az új beruházások, s visszaesett a fogyasztás.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés