2020. szeptember 26., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jusztina nevű olvasóinkat.  Holnap Adalbert napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Erzsébet Kávézó még újranyithat?

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2013. Február 7.

Az elmúlt hetekben és hónapokban sorra zártak be a városközponti vendéglátó egységek. Január eleje óta az Erzsébet Kávézó se nyitott ki. A létesítményt működtető cég és az önkormányzat közötti tízéves szerződés lejárt, s mivel az esetleges további együttműködésről a két fél még nem állapodott meg, egyelőre csak reménykedni lehet a teraszos egység tavaszi újranyitásában. A szálló működtetése várhatóan változatlanul időszakos marad, hiszen a téli üzemeltetés feltételei továbbra sem adottak. A tavaly elnyert fűtéskorszerűsítési támogatást ugyanis az üzemeltető – az önkormányzati tulajdonú Csongrádi Városkép Kft. – az önrész hiánya miatt egyelőre nem tudja igénybe venni.

A ma már a Csongrádi Városellátó Intézmény részeként működő egykori Csongrádi GAMESZ által működtetett éttermet és konyhát egy tollvonással zárta be az előző önkormányzati vezetés. Szinte egyazon időpontban a szálló teljes bezárásáról is döntöttek. Alig telt el egy év, s máris rájöttek, hogy a szálló eladása, illetve bérbeadása egyaránt lehetetlen feladat, a nyári időszakban pedig érdemesebb az épületben vendégeket fogadni, mintsem az egészet a lakatlanságból is eredő enyészetre hagyni.

Az épületet az előző választási ciklus végén kezelő Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. a 2009. évi nyári szezonra – próbaképpen – megnyitotta a szállót. A 2010-es őszi helyhatósági választási után az új önkormányzati vezetés létrehozta a Csongrádi Városkép Nonprofit Kft-t, melynek szükségességét szerteágazó feladatokkal is próbálták alátámasztani. Így került az új önkormányzati cég kezelésébe a szálló épülete, melyben továbbra is a fűtési szezonon kívül fogadnak vendégeket.

A szállót övező általános fejetlenséget jól jellemezte, hogy az új üzemeltető is csak az elmúlt évben intézte el, hogy a már régen nem használt konyhához biztosított – ipari méretű teljesítményre méretezett – gázbekötést a szolgáltató megszüntesse, annak ugyanis a rendelkezésre állásáért is évente bő másfél millió forintot fizettek ki – teljesen feleslegesen.

A szálló fűtéskorszerűsítésére ugyanakkor – az uniós vidékfejlesztési támogatási lehetőségeket kihasználva – a nonprofit kft. eredményesen pályázott. Az Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesülettől 4 millió 990 ezer forint támogatást nyertek. Mint tavaly ősszel megírtuk, a területi LEADER-csoport működtetését végző civil szervezetnél ez volt az egyik legnagyobb, csongrádi közösségi célokra elnyert támogatás. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú nonprofit cég azonban folyamatosan forráshiányokkal küzd, ezért máig nem vették igénybe a támogatást. A lehetséges részleges felújítás ügyében január végén megkerestük a város polgármesterét. Érdeklődésünkre Kőrösi Tibor elmondta, hogy egyelőre nem használják fel a támogatást, de az elnyert lehetőséget elengedni sem kívánják, ezért megpróbálják a közel ötmillió forintot átütemeztetni egy későbbi felhasználási időszakra.

A lehetséges megoldásról megkérdeztük az egyesület első számú vezetőjét is. Az előző két választási ciklusban a város polgármesteri tisztségét is betöltő Bedő Tamás elnök kifejtette: az eljárási rend szerint erről az elnyert támogatásról most a nyertes cégnek le kell mondania, ha ugyanis a korábban megszabott határidőig nem nyújtanak be kifizetési kérelmet, mulasztást követnek el, ami szankciókkal is jár. A nonprofit cég viszont a rövidesen meghirdetésre kerülő újabb pályázaton minden bizonnyal újfent kiváló eséllyel indulhat. Bedő Tamás mindehhez hozzátette: természetesen e tervezett fejlesztés megvalósításához a maga részéről a későbbiekben is minden információs és egyéb lehetőséggel segítséget kíván nyújtani, s a reményei szerint a partnerség e téren továbbra is kölcsönösen gyümölcsöző lesz.

A szálló földszinti részén működő Erzsébet Kávézót működtető Big Brothers Bt. és az önkormányzat között tíz évvel ezelőtt kötött szerződés időközben lejárt. Mint a betéti társaság ügyvezetőjétől, Pusztai Zsolttól megtudtuk, elképzelhetőnek tartják, hogy a kávézót a későbbiekben is üzemeltessék, a jelenlegi gazdasági környezetben viszont az eddigi alapprofil némi átalakítására, bővítésére is szükség lenne. Ez ügyben a megfelelő lépéseket megtették, s az önkormányzat vezetésével is folyamatosan tárgyalnak. Érdeklődésünkre, miszerint mégis milyen profilbővítést képzeltek el, az ügyvezető nem kívánt pontos választ adni, ám a konkrét felvetésünkre annyit elárult, hogy egy mini melegkonyha kialakításában is gondolkodnak. Mivel a kávézó ügyében továbbra sem a nonprofit cég, hanem az önkormányzat vezetése tárgyal, a polgármestert erről is megkérdeztük. Kőrösi Tibor érdeklődésünkre csak annyit közölt, hogy egy mindkét fél érdekét kellőképpen szem előtt tartó megállapodás megkötésére törekszenek.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges. 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés