2020. augusztus 11., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Zsuzsanna és Tiborc nevű olvasóinkat.  Holnap Klára napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LEADER-lehetőségek – Civil szervezetek és vállalkozások is komoly eséllyel pályázhatnak

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012. Szeptember 19.

Az Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület a Csongrádi Borfesztivál és Kenyérünnep megrendezését idén közel két és fél millió forinttal segítette. A közelmúltban két helyi borász nyert turisztikai fejlesztésre jelenetős támogatást. A szervezet elnöki tisztségét betöltő Bedő Tamás szerint ezek a példák is jól mutatják, miért érdemes igénybe venni a 2013. végéig még rendelkezésre álló uniós LEADER-lehetőséget. Idén ősztől ismét lehet pályázni, s a tevékenységük végzéséhez a legkisebb vállalkozások is jelentős összegeket kaphatnak. A legújabb lehetőségekről szerda délután fél 5-től a művelődési központ épületében Kovács László, az egyesület munkaszervezet-vezetője tart előadást.

A Csongrádi Borfesztivál és Kenyérünnep ez évi megrendezésére a helyi önkormányzat nonprofit kft-je az Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület LEADER Helyi Akciócsoportjától közel két és fél millió forintot nyert, ami idén e programsor megrendezéséhez a legnagyobb összegű támogatásnak volt. Az egyesület elnöki tisztségét betöltő Bedő Tamás örvendetesnek nevezte, hogy a csongrádi önkormányzat cége pályázott a rendezvény támogatására, s abban bízik, hogy jövőre is ezt teszik, ugyanis a novemberi pályázati kiírást követően akár több csongrádi rendezvényhez is kaphatnak támogatást a szervezők.

A LEADER-program még mindig hatalmas lehetőségekkel kecsegtet, ám az érintettek közül annak ellenére sokan nincsenek tisztában e támogatás lényegével, hogy Csongrád és Szentes kistérségben évről évre sorjáznak azok a lehetőségek, amelyek révén az önkormányzatok mellett a vállalkozások és a cégek különféle fejlesztéseket nyertek. Az Európai Unió a vidékfejlesztési támogatások jelentős részét ugyanis alulról szerveződő közösségek, úgynevezett LEADER-közösségek osztják fel. Hazánkban 2008. után mintegy kilencven közösség alakult meg, Csongrád megyébe öt ilyen szervezet jutott. Az Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesületet a szentesi és a csongrádi kistérségekben működő civil szervezetek és vállalkozások, valamint a két kistérség tizenkét önkormányzata alakította meg. E civil szervezetnek 2013. végéig mintegy egymilliárd-kétszázmillió forint áll a rendelkezésére, melyből eddig közel nyolcszázmillió forintot fordítottak különféle pályázati célok megvalósítására, vagyis a pénzalap harmada még rendelkezésre áll.

Az első kiírások 2009. és 2011. között a vidéki örökség megőrzésére, falufejlesztésre vonatkoztak. A két kistérségben például a templomfelújítások szinte csak e forrásból valósultak meg. Emellett a mikro- és középvállalkozások, valamint a helyi önkormányzatok és a helyi vállalkozások, civil szervezetek által közösen megvalósított turisztikai fejlesztéseket is támogatták. A szigorú pályázati kritériumok miatt ekkor még Csongrád város nem pályázhatott, de a községek már esélyt kaptak. Felgyőn például 2010-ben huszonnyolcmillió forintból megépülhetett az új, korszerű játszótér. Csongrád kistérségben több mikro- és a kisvállalkozás is sikerrel pályázott: földmunkagépek és anyagmegmunkáló gépek vásárlására, valamint üzlethelyiség kialakítására is nyertek támogatásokat.

A LEADER-ben rejlő lehetőségeket Bedő Tamás szerint jól mutatja, hogy önkormányzatok maximum ötvenmillió forintra pályázhattak, míg a vállalkozások számára ez az összeghatár – pályázati típustól függően – tízmillió forint körül alakult. Az önkormányzatok a beruházás nettó értékének a száz százalékát, a vállalkozások a hatvan százalékát, míg az egyházak és civil szervezetek a bruttó érték száz százalékát nyerhették meg támogatásként.

A következő évben még a LEADER-forrásokból számos fontos cél támogatható. Rendezvények szervezéséhez már eddig is segítették az eszközbeszerzést (színpad, padok és székek, rendezvénysátrak vásárlását), de a későbbiekben a civil szervezetek és a vállalkozások már a mindennapi működéshez, a célok folyamatos megvalósításhoz is pályázhatnak. Emellett a LEADER-program keretében azok a mezőgazdasági vállalkozások is pályázhatnak, amelyek – épp a vállalkozás mérete, tevékenysége miatt – más forrásokra esélytelenek.

Az egyesület a pályázatírásban ugyan nem közreműködhet, de az egyébként egyszerűen megírható pályázatok benyújtása előtt segítenek a korrekciók elvégzésében. E közreműködésnek köszönhetően az egyesülethez beérkező pályázatokat formai hibák miatt szinte soha nem kell kizárni. A Leader-csoport működtetését végző munkatársak Csongrádon, a Dózsa György tér 18. szám alatti irodában személyesen, a 63/850-954-es telefonszámon, vagy akár Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen is adnak információkat a lehetőségekről. A különféle információk az egyesület honlapján is megtalálhatók.

A csongrádiakat nem érintő pályázatok az ősz derekán, a csongrádiakat is érintő kiírások várhatóan novemberben jelennek meg. A pályázatok előkészítését azonban érdemes időben kezdeni, ezért szeptember 19-én Kovács László, az Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület munkaszervezet-vezetője előadás keretében tájékoztatja az érdeklődőket. A rendezvény a művelődési központban szerda délután fél 5-kor kezdődik, s azon bárki előzetes regisztráció nélkül, díjtalanul részt vehet.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés