2020. szeptember 26., szombat.       Köszöntjük névnapjukon Jusztina nevű olvasóinkat.  Holnap Adalbert napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Záróra – Végleg bezárt a csemegebolt

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2012. December 24.

Bő negyedszázad alatt a csongrádi kiskereskedelem egyik szimbólumává vált a Dob utcában, egy családi házban kialakított csemegebolt. A kis üzlet sorsa jól szimbolizálja a város társadalmi és gazdasági életének alakulását is. A december 24-én délben végleg bezárt bolt utolsó működtetője egy igazi kényszervállalkozó volt, aki a saját foglalkoztatása érdekében februárban vállalta fel az életének szinte minden napját teljesen kitöltő munkát. Hosszabb-rövidebb időre kikapcsolt áram, folyamatosan gyűlő adósság, egyre kevesebb pénzzel rendelkező vevőkör, s a borfesztivál idején rendőrökkel betartatott záróra vezetett a csődig. A középkorú családanya kis esélyt lát arra, hogy Csongrádon maradjon, jövőre minden bizonnyal követi a fiát Angliába. Az üzlethelyiség ismét – immár szinte bármilyen célra – kiadó, de még nincs rá érdeklődő.

A rendszerváltás előtt Horváthék a saját lakóházuk egy részének átalakításával nyitottak egy kisboltot, ahol sokáig csak egy-egy élelmiszer-kereskedelmi eladónak tanuló segítette Horváthné munkáját. Az üzleti stratégia kiváló elképzelésnek bizonyult, a hétköznapi hosszított-, s a hétvégi nyitva tartás, a vevők udvarias és segítőkész kiszolgálása, valamint az üzletvezető kedvessége és megnyerő stílusa rövidesen az egész városból vonzotta az akkori Bacsó Béla utcába a vevőket. Az üzlet elnevezése ugyan Fűszer Csemege volt, mégis a legtöbben – az üzletvezető keresztneve alapján – „Ági boltjaként” emlegette.

A rendszerváltás nyomán nem csak az utca neve változott Bacsóról Dobbá, hanem a korábbinál jóval szabadabb kereskedelmi lehetőségeket is megteremtette, így Horváthéknak rövidesen már az üzlet bővítésén is érdemes volt elgondolkodniuk. A megnövelt eladótér és az új hűtőpultok miatt azonban a kisbolt varázsa részben eltűnt, a vevők zöme mégis kitartott. A heti hat napon hajnalban már az üzletben dolgozó, s még kora este is ott tartózkodó Ági szerencsére egy, a szakmát mellette kitanuló eladó, Anikó révén ügyes segítőre lelt. Ám ahogyan teltek az évek, s időközben a szerelem Anikót távoli tájakra csalogatta, Ági is feladta a mindennapos robotot.

A csemegebolt megmaradt varázsa a nagycsaládos Otrosinka Ferencben keltett vállalkozói fantáziát. Az addig jórészt építési vállalkozóként tevékenykedő csongrádi lelkész (Hit Gyülekezete) a fiaival együtt nyitotta újra az üzletet, de a vásárlóképes kereslet fokozatos csökkenése, valamint az egyéb vállalkozási tevékenységeinek nehéz helyzetbe kerülése eredményeként rövidesen bezárta a boltot. Otrosinkáékat a „nagybenzinkúttal” szemben lévő autómosó épületében sikeres zöldségdiszkontot működtető Szántó János és családja követte. Ők már zöldségbolti profillal nyitották újra az üzletet, de a vásárlók igényei miatt fokozatosan átálltak vegyeskereskedésre. Szántóék tapasztalatai szerint tavaly augusztusban drasztikusan visszaesett helyi vásárlóerő, s a bolt tavaly ősztől már csak veszteséget termelt, ezért december végén ők is feladták az üzletet.

Szántóék egyetlen alkalmazottja, a szakmája szerint élelmiszerbolti eladó László Zoltánné már tavaly decemberben eldöntötte, hogy újranyitja a boltot, amely – az üzletvezető keresztneve alapján – Marcsi Csemegeként – februárban már ismét fogadta a vásárlókat. A munkanélküliség elől e vállalkozásba menekülő családanya nem ijedt meg a munkától, s – elődjéhez, Ágihoz hasonlóan – kora reggel nyitott, s hétköznap estig, szombatonként és vasárnaponként reggeltől kora délutánig minden napját az üzletben töltötte. Eleinte alkalmanként még volt kisegítő alkalmazottja, s napközben is jutott ideje ügyintézésre, árubeszerzésre, de a forgalom nem úgy alakult, ahogyan tervezte, így a csemegeüzlet végül egyszemélyes volttá alakult. Az árukészletre egy környéken élő nagyvállalkozó adott 1,2 millió forint kamatmentes kölcsönt, ám a törlesztő részleteket egy idő után nem tudta pontosan fizetni, ami megalapozta az egyre kellemetlenebb helyzetet.

A kisvállalkozó a nyáron abban bízott, hogy a borfesztivál idején a pluszforgalma némiképp kompenzálja majd a veszteségeket, ám arra nem számított, hogy a hétvégi rendezvényre nem lesz elég hétfőn engedélyeztetnie a hosszított nyitva tartást. Miután érdeklődött a polgármesteri hivatalban, s azt a választ kapta, hogy nyolcnapos az ügyintézési határidő, ezért ne is reménykedjen, úgy döntött, hogy kockáztat. Reménykedett, hogy a magát vállalkozásbarátnak mondó jelenlegi csongrádi városvezetés nem lát majd abban kivetnivalót, ha – a korábbi évekhez hasonlóan – a kisbolt a fesztivál idején reggeltől estig nyitva tart. De tévedett. Mint megírtuk, huszonegy perccel a bejelentett este 6 órai hivatalos zárórája után – a még a boltban lévő, sorban álló vevők kiszolgálása idején – megjelent két egyenruhás rendőr az üzletben, figyelmeztették a szabályszegésre, s elrendeltették vele a zárást. A városban megdöbbenést kiváltott eset immár megtestesítette az új politikai éra erőfitogtató stílusát is. A vállalkozó ezt követően hetekig rettegett attól, hogy egy nagyobb összegű szabálysértési bírságot is kap. Mivel a várt augusztus végi pluszbevétel elmaradt, s már a kedvét is elvették a vállalkozástól, ősztől már megkezdte a jövője tervezgetését. A díjtartozás miatt időnként kikapcsolt áram, s az egyre inkább szegényedő, mind kevesebbet és kevesebbet vásárló vevők egyaránt azt jelezték, hogy „ennyi volt, nincs tovább”.

A vállalkozás decemberre nyolcszázezer forint mínuszt „termelt”, ezért Lászlóné eldöntötte, hogy karácsonyra bezárja az üzletet. Mivel még a kamatmentes kölcsön felével is tartozik, az egyetlen esélyt a külföldi munkavállalásban látja. A fiatalos, s energikus családanya fia már egy ideje Angliában dolgozik, a jövő évben várhatóan követi őt, ott ugyanis tud majd annyit keresni, hogy a megélhetése mellett a tartozását is becsülettel rendezze.

A csemegebolt – pillanatnyilag úgy tűnik – végleg bezárt. A helyiség egyelőre bármilyen üzleti célra kiadó, de – információink szerint – a tulajdonosnak egyelőre egyetlen lehetséges bérlő sem jelezte még a csemegebolt esetleges újranyitásának a szándékát.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés