2020. május 29., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Magdolna nevű olvasóinkat.  Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Borfesztivál – Hatalmi erőfitogtatás és tánccsoda

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2012. Augusztus 18.

Megkezdődött a XV. Csongrádi Borfesztivál, melynek örömére a megnyitó előtt pár perccel Csongrád város fura urai rendőri erővel bezárásra kötelezték, s bírsággal is megfenyegettették a Dob utcai csemegeüzlet működtetőjét. Az ügyet úriember módjára, lokálpatriotizmussal is rendezni lehetett volna, de nem ez történt. A magamutogató alpolgármesterek és a mindinkább nihilistának tűnő jegyző után egyébként érték is került a Dob utcába: az Alföld Néptáncegyüttes nyári gálaműsora hatalmas sikert aratott.

Dupla felvonulással indult az idei Csongrádi Borfesztivál. Az esti lampionos felvonulás előtt a Kossuth tértől a borlovagok, valamint a két alpolgármester és a jegyző, továbbá a város testvértelepüléseiből érkezett vezetők fiákereken, lovasok kíséretében, vonultak végig a Fő utcán:

 

A „borutcává” változott Dob utca színpadán Gyovai Gáspár alpolgármester, a Magyar Bortelepülések Szövetsége alelnöke ekképpen nyitotta meg a rendezvényt:

 

A megnyitó előtti perceket sikerült titokban gyalázatossá változtatni. A legismertebb csongrádi kisboltot ugyanis a helyi hatalom egyszerűen bezáratta. Még csak a hivatali mérlegelésből adódó esetleges pozitív lehetőségeket sem biztosították a csongrádi születésű, itt élő vállalkozó számára, inkább rendőri jelenléttel és intézkedéssel – képletesen – befenyítették.

A Dob utcai csemegeboltot az év eleje óta működtető csongrádi egyéni vállalkozó szerkesztőségünknek elmondta: még hétfőn kezdeményezte volna a polgármesteri hivatalban az ideiglenes meghosszabbított nyitva tartás engedélyeztetését, ám Vincze Tamás hivatalnok közölte, hogy minimum nyolcnapos az ügyintézési határidő, ezért az engedélyt leghamarabb csak augusztus 21-én adják ki. Mivel a borfesztivál 20-án éjfélig tart, a boltot egyedül üzemeltető, naponta 12-16 órát dolgozó családanya úgy döntött, a formális engedély nélkül is megpróbál nyitva tartani az üzletét, hiszen mégiscsak Csongrádon él, Csongrádon fizet adót, s a Csongrádi Borfesztivál vendégeit – a nyitva tartásra vonatkozó, ez esetben bürokratikusnak tekinthető szabályozástól eltekintve – minden előírásnak megfelelve szolgálná ki.

Péntek este fél 7 előtt – de már a két alpolgármester, a Pap Gabriella és Gyovai Gáspár vezette felvonulás befejezése, s a két politikus látványos magamutogatása után – megjelent két rendőr a kisboltban. Mint a vállalkozótól megtudtuk: az egyenruhások a jegyzőre hivatkozva kérték, hogy tartsa be a számára engedélyezett nyitva tartási időt, vagyis este 6 óra után tegyen lakatot az üzletére. Tartva a rendőri fellépéstől és a bírságtól, a vállalkozó eleget tett a kérésnek, s bezárta a boltját.

Mindeközben az egykor a kenyérünnepnek helyet adó kemencés kertben, valamint a „borutca” közepén debreceni illetőségű cég kínálja a portékáit – az utca közepén „stílszerűen” házi főzésű sört és hot-dogot. Mint Lakatos János csongrádi pékmestertől, a Belvárosi Pékség vezetőjétől megtudtuk: idén is szívesen sütöttek volna a kemencékben kenyérlángost, és egyéb hagyományos kenyértészta-alapú termékeket, de a szervezők közölték velük, hogy „idén nem kerültek képbe”. A kemencék jelenleg nem üzemelnek, s már kétséges a fesztivál kenyérünnep-jellege is.

Az ügyben telefonon megkerestük Kőrösi Tibor polgármestert, aki közölte: ötnapos nyári szabadságát tölti, az ügyről nem tud semmit, de azt mégis elmondta, hogy szerinte a törvény az mégiscsak törvény, ami nem csak a hivatalra, hanem a vállalkozókra is vonatkozik. Szerkesztőségünk nevében gratuláltunk Kőrösi Tibornak e „stílusos” megjegyzéséhez, majd kerestük Nagy Rusztem jegyzőt, de őt nem értük el, a képviselő-testület gazdasági bizottságának tagjaként is tevékenykedő Nagypál Sándor önkormányzati képviselő – aki az eset hallatán ugyanúgy felháborodott, mint a Dob utcában lakó Murányi László képviselőtársa – azonban ez ügyben beszélt vele. Mint később Nagypál Sándortól megtudtuk, a jegyző tagadja, hogy a kérésére zárták volna be az üzletet.

Úgy tudtuk, fél 8 után megfordult az üzletnél Gyovai Gáspár alpolgármester is, aki az intézkedés kapcsán a sajnálkozását és a nemtetszését fejezte ki – a szemtanúk szerint épp úgy viselkedett, mint egy igazi, ma született bokrosi tarka bárány.

A Marcsi Csemegét mégis bezárták, s még a rendkívüli engedélykiadás lehetőségével se segítette egyetlen városvezető sem a vállalkozót.

Mindeközben egy olyan helyi „hatalom” irányítja Csongrádot, amely a 2010-es választási kampányában a helyi vállalkozók helyzetbe hozását, és segítését hirdette. Az ügyet már péntek este a Facebook-klubunk olvasói elé tártuk. A történtek kapcsán tanulságos vélemények alakultak ki, azonban egyetlen bejegyző sem akadt, aki a hatalmat gyakorlók pártjára állt volna, ellenben sokan elkeseredésüknek, erős felháborodásuknak adtak hangot.

A borutca péntek esti programját egy csodálatos gálaesttel gazdagította a helyi Alföld Néptáncegyüttes. Az aranylábú művészek, valamint a veterán motorosok azonban többet érdemelnek, minthogy egy pénz- és hatalommániás „politikusi banda” tagjaival egy cikkben szerepeljenek, ezért róluk, s a csongrádi borászok standokon kínált nedűiről a szombat délutáni írásunkban olvashatnak.

Fotók: CsongrádiHírek.hu

Ízelítő a készülődés időszakából:

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés